Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão em Dois Vizinhos - PR
Bean (Phaseolus vulgaris) is one of the most widely grown legume species in the world due to its nutritional properties. Brazil is currently the third largest producer of beans, with an average annual production of 2.5 million tons and Paraná is responsible for 22.3% of this production. The objectiv...
Autor principal: | Braga, Patricia |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10731 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-10731 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-107312020-11-13T11:27:38Z Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão em Dois Vizinhos - PR Adaptability and stability of bean genotypes in Dois Vizinhos - PR Braga, Patricia Domingues, Lucas da Silva Domingues, Lucas da Silva Donazzolo, Joel Nunes, Isadora Bischoff Feijão - Cultivo Plantas - Adaptação Plantas - Efeito da temperatura Beans - Planting Plants - Adaptation Plants - Effect of temperature on CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA Bean (Phaseolus vulgaris) is one of the most widely grown legume species in the world due to its nutritional properties. Brazil is currently the third largest producer of beans, with an average annual production of 2.5 million tons and Paraná is responsible for 22.3% of this production. The objective of this study was to evaluate the adaptability and stability of bean cultivar production in Dois Vizinhos - PR. For this, 25 bean cultivars were evaluated, under randomized block design, with three replicates, in five harvests that characterize the different environments. The cultivation was carried out in a conventional manner, according to the recommendations for cultivation. At the end of the cycle, the harvest was done manually. To determine yield, the total grain mass of each plot was quantified and extrapolated to kg ha-1. The data obtained in the different crops were submitted to analysis of variance considering the genotype, environment and interaction between them. There was a significant interaction between genotype and environment, so the environmental stratification and phenotypic adaptability and stability were evaluated by the methods of Eberhart and Russel (1966); AMMI (1988); Annichiarico (1992); Cruz et al. (1989); and Lin and Binns (1988) modified by Carneiro (1998). Spearman’s correlation between the methods was evaluated through the formation of a ranking for each cultivar. The classification of favorable and unfavorable environments occurred to the detriment of pluviometric averages. The average productivity of the cultivars was higher than the national one for the crop, with the general average being 1307,32 kg ha-1. The most productive cultivars were BRS MG Pioneiro, IPR Uirapuru and BRS Expedito. The cultivar BRS MG Pioneiro was classified as highly adapted to favorable environments, while IAPAR 81 to unfavorable ones. There was a correlation between some of the methods, while others can be used in a complementary way. O feijão (Phaseolus vulgaris) é uma das espécies leguminosas mais produzidas em todo o mundo devido a suas propriedades nutritivas. O Brasil é atualmente o terceiro maior produtor de feijão, com uma produção média anual de 2,5 milhões de toneladas e o Paraná é responsável por 22,3% dessa produção. O objetivo do trabalho foi avaliar a adaptabilidade e estabilidade de produção de cultivares de feijão em Dois Vizinhos – PR. Para isso, foram avaliadas 25 cultivares de feijão, sob delineamento de blocos ao acaso, com três repetições, em cinco safras que caracterizam os diferentes ambientes. O cultivo foi realizado de forma convencional, de acordo com as recomendações para a cultura. Ao final do ciclo, a colheita foi realizada de forma manual. Para determinação da produtividade, a massa total de grãos de cada parcela foi quantificada e extrapolada para kg ha-1. Os dados obtidos nas diferentes safras foram submetidos à análise de variância considerando os fatores genótipo, ambiente e a interação entre eles. Houve interação significativa entre genótipo e o ambiente, sendo então realizada a estratificação ambiental e avaliação da adaptabilidade e estabilidade fenotípica pelos métodos de Eberhart e Russel (1966); AMMI (1988); Annichiarico (1992); Cruz et al. (1989); e Lin e Binns (1988) modificado por Carneiro (1998). Em seguida avaliou-se a correlação de Spearman entre os métodos por meio da formação de um ranking para cada cultivar. A classificação dos ambientes em favoráveis e desfavoráveis ocorreu em detrimento das médias pluviométricas. A produtividade média das cultivares foi maior do que a média de produtividade nacional para a cultura, sendo que a média geral foi de 1307,32 kg ha-1. As cultivares mais produtivas foram BRS MG Pioneiro, IPR Uirapuru e BRS Expedito, respectivamente. A cultivar BRS MG Pioneiro foi classificada como altamente adaptada a ambientes favoráveis, enquanto a IAPAR 81 a ambientes desfavoráveis. Houve correlação entre alguns dos métodos, enquanto outros podem ser usados de forma complementar. 2020-11-13T11:27:38Z 2020-11-13T11:27:38Z 2016-12-07 bachelorThesis BRAGA, Patricia. Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão em Dois Vizinhos - PR. 2016. 41 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2016. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10731 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Dois Vizinhos Brasil Agronomia UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Feijão - Cultivo Plantas - Adaptação Plantas - Efeito da temperatura Beans - Planting Plants - Adaptation Plants - Effect of temperature on CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
spellingShingle |
Feijão - Cultivo Plantas - Adaptação Plantas - Efeito da temperatura Beans - Planting Plants - Adaptation Plants - Effect of temperature on CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA Braga, Patricia Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão em Dois Vizinhos - PR |
description |
Bean (Phaseolus vulgaris) is one of the most widely grown legume species in the world due to its nutritional properties. Brazil is currently the third largest producer of beans, with an average annual production of 2.5 million tons and Paraná is responsible for 22.3% of this production. The objective of this study was to evaluate the adaptability and stability of bean cultivar production in Dois Vizinhos - PR. For this, 25 bean cultivars were evaluated, under randomized block design, with three replicates, in five harvests that characterize the different environments. The cultivation was carried out in a conventional manner, according to the recommendations for cultivation. At the end of the cycle, the harvest was done manually. To determine yield, the total grain mass of each plot was quantified and extrapolated to kg ha-1. The data obtained in the different crops were submitted to analysis of variance considering the genotype, environment and interaction between them. There was a significant interaction between genotype and environment, so the environmental stratification and phenotypic adaptability and stability were evaluated by the methods of Eberhart and Russel (1966); AMMI (1988); Annichiarico (1992); Cruz et al. (1989); and Lin and Binns (1988) modified by Carneiro (1998). Spearman’s correlation between the methods was evaluated through the formation of a ranking for each cultivar. The classification of favorable and unfavorable environments occurred to the detriment of pluviometric averages. The average productivity of the cultivars was higher than the national one for the crop, with the general average being 1307,32 kg ha-1. The most productive cultivars were BRS MG Pioneiro, IPR Uirapuru and BRS Expedito. The cultivar BRS MG Pioneiro was classified as highly adapted to favorable environments, while IAPAR 81 to unfavorable ones. There was a correlation between some of the methods, while others can be used in a complementary way. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Braga, Patricia |
author_sort |
Braga, Patricia |
title |
Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão em Dois Vizinhos - PR |
title_short |
Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão em Dois Vizinhos - PR |
title_full |
Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão em Dois Vizinhos - PR |
title_fullStr |
Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão em Dois Vizinhos - PR |
title_full_unstemmed |
Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão em Dois Vizinhos - PR |
title_sort |
adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão em dois vizinhos - pr |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
BRAGA, Patricia. Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijão em Dois Vizinhos - PR. 2016. 41 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2016. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10731 |
_version_ |
1805320770638839808 |
score |
10,814766 |