Potencial de produtos a base de fosfitos no controle de fitopatógenos em condições in vitro

The search for alternative means to control plant pathogens, this being much explored due to the serious problems caused by the use of pesticides. Thus, the objective of this study was to evaluate the effect of products based on potassium phosphite (Ultra K10 [marca registrada]), copper phosphite (C...

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Autor principal: Santos, Stheffani Lucca dos
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10735
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spelling riut-1-107352020-11-13T11:27:48Z Potencial de produtos a base de fosfitos no controle de fitopatógenos em condições in vitro Products based on phosphite in the control of phytopathogen in vitro conditions Santos, Stheffani Lucca dos Mazaro, Sérgio Miguel Mazaro, Sérgio Miguel Bertoldo, Edson Campos, Thayllane de Fungicidas Soja - Cultivo Fusarium oxysporum Fungicides Soybean - Planting CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA The search for alternative means to control plant pathogens, this being much explored due to the serious problems caused by the use of pesticides. Thus, the objective of this study was to evaluate the effect of products based on potassium phosphite (Ultra K10 [marca registrada]), copper phosphite (Cube 700 [marca registrada]) and manganese phosphite (Ultra Mn10 [marca registrada]) in the control of fungi Fusarium oxysporum, Sclerotinia sclerotiorum, Rhizoctonia solani and Pythium sp. The experiment was conducted in Plant Health Laboratory of the Federal Technological University of Paraná - Campus Dois Vizinhos during 2016. The phosphite were added in concentrations 10, 20, 40 e 60 µL to PDA culture medium (potato, dextrose and agar), correcting the pH of the medium with NaOH and then poured to Petri [marca registrada] plates which were inserted fungus 5mm discs on the center of the plate. The experimental design was completely randomized with 4 replications and the experimental unit consisting of a Petri [marca registrada] board. The plates are wrapped in BOD at 20 ° C and 12 hour photoperiod. Evaluations of the mycelial growth were made daily until the witness plate was grown completely. The results observed for both pathogens, the products were presented fungitoxic and fungicidal effect at the doses tested. And the highest doses, 40 and 60 uL were those that achieved the greatest effect on the fungi. A busca por meios alternativos ao controle de fitopatógenos, esta sendo muito explorada, devido aos sérios problemas causados pelo uso de agrotóxico. Sendo assim, o objetivo do trabalho foi avaliar o efeito dos produtos a base de fosfito de potássio (Ultra K10 [marca registrada]), fosfito de cobre (Cubo 700 [marca registrada]) e fosfito de manganês ( Ultra Mn10 [marca registrada]) no controle dos fungos Fusarium oxysporum, Sclerotinia sclerotiorum, Rhizoctonia solani e Pythium sp. O experimento foi conduzido no laboratório de Fitossanidade da Universidade Tecnológica Federal do Paraná – Campus Dois Vizinhos durante o ano de 2016. Os fosfitos foram adicionados nas concentrações 10, 20, 40 e 60 µL ao meio de cultura BDA (batata, dextrose e ágar), corrigindo o pH do meio com NaOH e então, vertidos para as placas de Petri [marca registrada] onde foram inseridos discos de 5mm do fungo no centro da placa. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado com 4 repetições sendo a unidade experimental constituída por uma placa de Petri [marca registrada]. As placas foram acondicionadas em BOD, na temperatura de 20°C e fotoperíodo de 12 horas. As avaliações do crescimento micelial foram feitas diariamente até que a placa testemunha estivesse crescida por completo. Os resultados observados para ambos os patógenos, foram que os produtos apresentaram efeito fungicida e fungitóxico nas doses testadas. Sendo que as maiores doses, de 40 e 60 µL foram as que obtiveram maior efeito sobre os fungos. 2020-11-13T11:27:48Z 2020-11-13T11:27:48Z 2016-12-01 bachelorThesis SANTOS, Stheffani Lucca dos. Potencial de produtos a base de fosfitos no controle de fitopatógenos em condições in vitro. 2016. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2016. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10735 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Dois Vizinhos Brasil Agronomia UTFPR
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Santos, Stheffani Lucca dos
Potencial de produtos a base de fosfitos no controle de fitopatógenos em condições in vitro
description The search for alternative means to control plant pathogens, this being much explored due to the serious problems caused by the use of pesticides. Thus, the objective of this study was to evaluate the effect of products based on potassium phosphite (Ultra K10 [marca registrada]), copper phosphite (Cube 700 [marca registrada]) and manganese phosphite (Ultra Mn10 [marca registrada]) in the control of fungi Fusarium oxysporum, Sclerotinia sclerotiorum, Rhizoctonia solani and Pythium sp. The experiment was conducted in Plant Health Laboratory of the Federal Technological University of Paraná - Campus Dois Vizinhos during 2016. The phosphite were added in concentrations 10, 20, 40 e 60 µL to PDA culture medium (potato, dextrose and agar), correcting the pH of the medium with NaOH and then poured to Petri [marca registrada] plates which were inserted fungus 5mm discs on the center of the plate. The experimental design was completely randomized with 4 replications and the experimental unit consisting of a Petri [marca registrada] board. The plates are wrapped in BOD at 20 ° C and 12 hour photoperiod. Evaluations of the mycelial growth were made daily until the witness plate was grown completely. The results observed for both pathogens, the products were presented fungitoxic and fungicidal effect at the doses tested. And the highest doses, 40 and 60 uL were those that achieved the greatest effect on the fungi.
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