Poder microbicida de antissépticos utilizados no manejo de ordenha frente à Escherichia coli e Staphylococcus aureus

One of the diseases that most affects the dairy herd is mastitis and it can lead to a decrease in milk production causing economic losses to the producer. In order to control this disease, it is important the implementation of hygienic-sanitary measures such as the use of pre and post-milking produc...

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Autor principal: Rufatto, Eduarda
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/11349
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spelling riut-1-113492020-11-13T14:03:15Z Poder microbicida de antissépticos utilizados no manejo de ordenha frente à Escherichia coli e Staphylococcus aureus Microbicidal action of antiseptics used in the management of milking against Escherichia coli and Staphylococcus aureus Rufatto, Eduarda Frata, Marcela Tostes Anschau, Andréia Skonieski, Fernando Reimann Frata, Marcela Tostes Antissépticos Mastite Leite - Qualidade Antisseptics Mastitis Milk - Quality CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::PRODUCAO ANIMAL One of the diseases that most affects the dairy herd is mastitis and it can lead to a decrease in milk production causing economic losses to the producer. In order to control this disease, it is important the implementation of hygienic-sanitary measures such as the use of pre and post-milking products. Therefore, this work aimed to evaluate the in vitro effect of commercial antiseptic products used before and after milking of dairy cows by immersion of the teats. For the experiment it will be used one pre-milking product and two post-milking products. The antimicrobial activity against the microorganisms Escherichia coli and Staphylococcus aureus were analyzed. The experiments was carried out using the micro-and macrodilution broth techniques in the Microbiology laboratory of the Federal Technological University of Paraná, Campus Dois Vizinhos. The technique of microdilution broth seeks to determine the minimum inhibitory concentration and the minimum bactericidal concentration while the macrodilution technique has the purpose of verifying if the products prevent and eliminate contaminants that causes mastitis in different times of exhibition. In the microdilution test, E. coli presented resistance, whereas S. aureus showed to be sensitive to all the products tested, allowing to verify that they presented MIC and even CBM diluted. In macrodilution tests, the E. coli microorganism also proved to be resistant to all evaluated exposure times, S. aureus was sensitive to all products, demonstrating that the products are effective in inhibiting this microorganism. The antiseptics act in order to prevent the action of the microorganisms that cause mastitis, so, to evaluate the efficacy of these products is of paramount importance. Uma das doenças que mais acomete o rebanho bovino leiteiro é a mastite, levando à diminuição na produção de leite e causando prejuízos econômicos ao produtor. Para controlar essa enfermidade, é de suma importância a execução de medidas higiênico-sanitárias dentre elas, o uso de produtos de pré e pós-ordenha. Este trabalho teve como objetivo, avaliar o efeito in vitro de produtos antissépticos comerciais utilizados antes e após ordenha para imersão dos tetos de vacas leiteiras, analisando sua atividade antimicrobiana frente aos microrganismos Escherichia coli e Staphylococcus aureus, sendo um produto pré-ordenha e dois produtos pós-ordenha. Os procedimentos foram realizados no laboratório de Microbiologia da Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campus Dois Vizinhos, mediante as técnicas Microdiluição em caldo para determinar a concentração inibitória mínima (CIM) e a concentração bactericida mínima (CBM) e Macrodiluição em caldo a fim de verificar se os produtos previnem e eliminam agentes contaminantes causadores de mastite em diferentes tempos de exposição. No teste de microdiluição a E. coli apresentou resistência, enquanto a S. aureus mostrou-se sensível a todos os produtos testados, permitindo verificar que apresentaram CIM e CBM mesmo diluídos. Nos testes de macrodiluição, o microrganismo E. coli também mostrou-se resistente a todos os tempos de exposição avaliados, o S. aureus foi sensível a todos os produtos, demonstrando que os produtos são eficazes para inibir esse microrganismo. Os antissépticos atuam com intuito de prevenir a ação dos microrganismos que causam mastite, dessa forma, à avaliação da eficácia desses produtos é de suma importância. 2020-11-13T14:03:14Z 2020-11-13T14:03:14Z 2018-11-19 bachelorThesis RUFATTO, Eduarda. Poder microbicida de antissépticos utilizados no manejo de ordenha frente à Escherichia coli e Staphylococcus aureus. 2018. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Zootecnia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois vizinhos, 2018. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/11349 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Dois Vizinhos Brasil Bacharelado em Zootecnia UTFPR
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Rufatto, Eduarda
Poder microbicida de antissépticos utilizados no manejo de ordenha frente à Escherichia coli e Staphylococcus aureus
description One of the diseases that most affects the dairy herd is mastitis and it can lead to a decrease in milk production causing economic losses to the producer. In order to control this disease, it is important the implementation of hygienic-sanitary measures such as the use of pre and post-milking products. Therefore, this work aimed to evaluate the in vitro effect of commercial antiseptic products used before and after milking of dairy cows by immersion of the teats. For the experiment it will be used one pre-milking product and two post-milking products. The antimicrobial activity against the microorganisms Escherichia coli and Staphylococcus aureus were analyzed. The experiments was carried out using the micro-and macrodilution broth techniques in the Microbiology laboratory of the Federal Technological University of Paraná, Campus Dois Vizinhos. The technique of microdilution broth seeks to determine the minimum inhibitory concentration and the minimum bactericidal concentration while the macrodilution technique has the purpose of verifying if the products prevent and eliminate contaminants that causes mastitis in different times of exhibition. In the microdilution test, E. coli presented resistance, whereas S. aureus showed to be sensitive to all the products tested, allowing to verify that they presented MIC and even CBM diluted. In macrodilution tests, the E. coli microorganism also proved to be resistant to all evaluated exposure times, S. aureus was sensitive to all products, demonstrating that the products are effective in inhibiting this microorganism. The antiseptics act in order to prevent the action of the microorganisms that cause mastitis, so, to evaluate the efficacy of these products is of paramount importance.
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