Comida, Comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar
This paper presents the data and research of the Project entitled “Comida, comidinha: wedsite and food education for schoolchild”, with the purpose of defining a project that encourages children to have healthy and balanced food habits, by teaching the nutricional value of food, aiming children in s...
Autor principal: | Rodrigues, Eliana Jacob Barros |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13884 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-13884 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-138842020-11-16T19:29:44Z Comida, Comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar Rodrigues, Eliana Jacob Barros Silva, Claudia Bordin Rodrigues da Hábitos alimentares Crianças - Nutrição Obesidade em crianças - Prevenção Sites da Web - Projetos Food habits Children - Nutrition Obesity in children - Prevention Web sites - Design Tecnologia em Design Gráfico This paper presents the data and research of the Project entitled “Comida, comidinha: wedsite and food education for schoolchild”, with the purpose of defining a project that encourages children to have healthy and balanced food habits, by teaching the nutricional value of food, aiming children in school age. As the public of this project are school children, parents or responsible and also teachers, considering the school as an ideal place for learning about feeding and socialization. A methodological approach is used, guided by Design Thinking, and Human Centered Design (HCD), with the purpose of identifying the context of obesity in children, a problem that has taken alarmantes proportion. According to the Brazilian Institute of Geography and Statistics (IBGE) one third of Brazilian children, between five and nine years old, is above the recommended weight according to the World Health Organization (WHO). It is intended to file the research process, to support the production of graphic products alternatives, printed, digital or audiovisual, informative, documentay or with instructional character. The research process is documented in order to give support to an alternative creation method of graphic, printed, digital or audiovisual products, of informational, documentary or instructional purposes. It was researched data and information about nutrition and obesity, and exemples of similar comunication. The delimitation of public and final design project for the problem was defined during the research. The final product is a informational website with projects about the theme of healthy nutrition aimed at parents and teachers. Esta pesquisa apresenta os dados e informações de base para o projeto intitulado “Comida, comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar", com o propósito de definir um projeto que incentiva a criança a ter hábitos alimentares balanceados e saudáveis, através do aprendizado de valores nutricionais e alimentares, tendo como públicos as crianças em idade escolar, os pais ou responsáveis pela alimentação e também, os professores, considerando a escola como um espaço ideal para o aprendizado sobre a alimentação e a sociabilização. Utiliza-se, para tanto, uma abordagem metodológica orientada pelas práticas de design centrado no usuário (HCD ou Human Centered Design), com o propósito de identificar de forma aprofundada o contexto da obesidade infantil, problema que vem tomando proporções alarmantes. Segundo o IBGE uma em cada três crianças brasileiras, entre 5 e 9 anos, está com o peso acima do recomendado pela Organização Mundial de Saúde (OMS, 2009). Documenta-se o processo de pesquisa, de modo a originar suporte a geração de alternativas de produtos gráficos, impressos, digitais ou audiovisuais, de caráter informativo, documental ou instrucional. Foram pesquisados dados e informações sobre alimentação e obesidade e exemplos de comunicação semelhante. A delimitação de público e projeto final de design para o problema definiu-se durante a pesquisa. Por se saber pouco sobre possíveis soluções, havendo uma pesquisa de campo para chegar a possíveis alternativas. O produto final é um website informacional e com projetos sobre a temática da alimentação saudável voltada para pais e professores. 2020-11-16T19:29:43Z 2020-11-16T19:29:43Z 2015-07-15 bachelorThesis RODRIGUES, Eliana Jacob Barros. Comida, Comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar. 2015. 147 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Curitiba, 2015. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13884 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Curitiba Departamento Acadêmico de Desenho Industrial |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Hábitos alimentares Crianças - Nutrição Obesidade em crianças - Prevenção Sites da Web - Projetos Food habits Children - Nutrition Obesity in children - Prevention Web sites - Design Tecnologia em Design Gráfico |
spellingShingle |
Hábitos alimentares Crianças - Nutrição Obesidade em crianças - Prevenção Sites da Web - Projetos Food habits Children - Nutrition Obesity in children - Prevention Web sites - Design Tecnologia em Design Gráfico Rodrigues, Eliana Jacob Barros Comida, Comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar |
description |
This paper presents the data and research of the Project entitled “Comida, comidinha: wedsite and food education for schoolchild”, with the purpose of defining a project that encourages children to have healthy and balanced food habits, by teaching the nutricional value of food, aiming children in school age. As the public of this project are school children, parents or responsible and also teachers, considering the school as an ideal place for learning about feeding and socialization. A methodological approach is used, guided by Design Thinking, and Human Centered Design (HCD), with the purpose of identifying the context of obesity in children, a problem that has taken alarmantes proportion. According to the Brazilian Institute of Geography and Statistics (IBGE) one third of Brazilian children, between five and nine years old, is above the recommended weight according to the World Health Organization (WHO). It is intended to file the research process, to support the production of graphic products alternatives, printed, digital or audiovisual, informative, documentay or with instructional character. The research process is documented in order to give support to an alternative creation method of graphic, printed, digital or audiovisual products, of informational, documentary or instructional purposes. It was researched data and information about nutrition and obesity, and exemples of similar comunication. The delimitation of public and final design project for the problem was defined during the research. The final product is a informational website with projects about the theme of healthy nutrition aimed at parents and teachers. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Rodrigues, Eliana Jacob Barros |
author_sort |
Rodrigues, Eliana Jacob Barros |
title |
Comida, Comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar |
title_short |
Comida, Comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar |
title_full |
Comida, Comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar |
title_fullStr |
Comida, Comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar |
title_full_unstemmed |
Comida, Comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar |
title_sort |
comida, comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
RODRIGUES, Eliana Jacob Barros. Comida, Comidinha: website e alimentação de crianças em idade escolar. 2015. 147 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Curitiba, 2015. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13884 |
_version_ |
1805296748303745024 |
score |
10,814766 |