Eficiência da adubação nitrogenada e inoculação em cultivares de feijão

Beans (Phaseolus vulgaris L.), is a culture of extreme social importance in the country. It is a legume that provides protein cheaply, in addition to essential amino acids and some minerals, especially iron. Its grain presents around 20% of protein, depending on the amount of N applied, requiring hi...

ver descrição completa

Autor principal: Beutler, Claiton Valério
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13984
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-13984
recordtype dspace
spelling riut-1-139842020-11-16T20:31:53Z Eficiência da adubação nitrogenada e inoculação em cultivares de feijão Efficiency of nitrogen fertilization and inoculation in bean cultivars Beutler, Claiton Valério Oliveira, Paulo Henrique de Zanella, Rodrigo Telles, Carolini dos Santos Oliveira, Paulo Henrique de Nitrogênio Fertilizantes nitrogenados Adubos e fertilizantes Feijão - Cultivo Nitrogen Nitrogen fertilizers Fertilizers Beans - Planting CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA Beans (Phaseolus vulgaris L.), is a culture of extreme social importance in the country. It is a legume that provides protein cheaply, in addition to essential amino acids and some minerals, especially iron. Its grain presents around 20% of protein, depending on the amount of N applied, requiring high amounts of nitrogen throughout its cycle. This nutrient can be supplied via the application of nitrogen fertilizers, or through symbiosis with nitrogen-fixing bacteria, which is a cheap and sustainable way to provide the nutrient. Thus, several studies are done looking for the best management methods to increase productivity and reduce costs, since the N for the bean crop is of fundamental importance, increasing its components of yield and percentage of protein. The objective of the present work was to analyze the efficiency of 5 doses of nitrogen and the use of inoculant with the bacterium Rhizobium tropici, in four bean genotypes, two in the black group and two in the carioca group, with three replicates. The experiment was conducted in the experimental area of the Federal Technological University of Paraná - UTFPR, Pato Branco Campus. The yield components number of pods per plant (NVP), number of grains per pod (NGV), number of grains per plant (NGP), mass of one thousand grains (MMG) and yield of grains (REND) were evaluated. The ANFC 9 genotype was better in productivity (REND) and mass of a thousand grains (MMG). For the NVP, NGV and NGP yield components, the IPR 81 genotype was better. In relation to doses of N, for NVP and NGP, the dose of 80 kg ha-1 was the best, and the dosages of 0 and 20 kg ha-1 were the worst. In the case of inoculant, the presence of the same was not significant for any of the yield components. O feijão (Phaseolus vulgaris L.), é uma cultura de extrema importância social no país. É uma leguminosa que fornece proteína de forma barata, além de aminoácidos essenciais e alguns minerais, em especial o ferro. Seu grão apresenta em torno de 20 % de proteina, dependendo da quantidade de N aplicado, requerendo elevadas quantidades de nitrogênio ao longo de seu ciclo. Este nutriente pode ser fornecido via aplicação de fertilizantes nitrogenados, ou através da simbiose com bactérias fixadoras de nitrogênio, sendo esta forma barata e sustentável de fornecer o nutriente. Assim, são feitos diversos estudos buscando os melhores métodos de manejo para o aumento da produtividade e diminuição dos custos, visto que o N para a cultura do feijoeiro é de fundamental importância, aumentando seus componentes de rendimento e percentual de proteína. Desta forma, o presente trabalho teve por objetivo analisar a eficiência de 5 doses de nitrogênio e o uso de inoculante com a bactéria Rhizobium tropici, em 4 genótipos de feijão, dois do grupo preto e dois do carioca, sendo realizadas três repetições. O experimento foi conduzido na área experimental da Universidade Tecnológica Federal do Paraná – UTFPR, Câmpus Pato Branco. Foram avaliados os componentes de rendimento número de vagens por planta (NVP), número de grãos por vagem (NGV), número de grãos por planta (NGP), massa de mil grãos (MMG) e rendimento de grãos (REND). O genótipo ANFC 9 foi melhor em produtividade (REND) e massa de mil grãos (MMG). Já para os componentes de rendimento NVP, NGV e NGP, o genótipo IPR 81 foi melhor. Em relação a doses de N, para NVP e NGP, a dose de 80 kg ha-1 foi a melhor, e as dosagens de 0 e 20 kg ha-1 foram as piores. Se tratando de inoculante, a presença do mesmo não foi significativa para nenhum dos componentes de rendimento. 2020-11-16T20:31:53Z 2020-11-16T20:31:53Z 2018-11-26 bachelorThesis BEUTLER, Claiton Valério. Eficiência da adubação nitrogenada e inoculação em cultivares de feijão. 2018. 36 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2018. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13984 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Pato Branco Brasil Departamento Acadêmico de Ciências Agrárias Agronomia UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Nitrogênio
Fertilizantes nitrogenados
Adubos e fertilizantes
Feijão - Cultivo
Nitrogen
Nitrogen fertilizers
Fertilizers
Beans - Planting
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
spellingShingle Nitrogênio
Fertilizantes nitrogenados
Adubos e fertilizantes
Feijão - Cultivo
Nitrogen
Nitrogen fertilizers
Fertilizers
Beans - Planting
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
Beutler, Claiton Valério
Eficiência da adubação nitrogenada e inoculação em cultivares de feijão
description Beans (Phaseolus vulgaris L.), is a culture of extreme social importance in the country. It is a legume that provides protein cheaply, in addition to essential amino acids and some minerals, especially iron. Its grain presents around 20% of protein, depending on the amount of N applied, requiring high amounts of nitrogen throughout its cycle. This nutrient can be supplied via the application of nitrogen fertilizers, or through symbiosis with nitrogen-fixing bacteria, which is a cheap and sustainable way to provide the nutrient. Thus, several studies are done looking for the best management methods to increase productivity and reduce costs, since the N for the bean crop is of fundamental importance, increasing its components of yield and percentage of protein. The objective of the present work was to analyze the efficiency of 5 doses of nitrogen and the use of inoculant with the bacterium Rhizobium tropici, in four bean genotypes, two in the black group and two in the carioca group, with three replicates. The experiment was conducted in the experimental area of the Federal Technological University of Paraná - UTFPR, Pato Branco Campus. The yield components number of pods per plant (NVP), number of grains per pod (NGV), number of grains per plant (NGP), mass of one thousand grains (MMG) and yield of grains (REND) were evaluated. The ANFC 9 genotype was better in productivity (REND) and mass of a thousand grains (MMG). For the NVP, NGV and NGP yield components, the IPR 81 genotype was better. In relation to doses of N, for NVP and NGP, the dose of 80 kg ha-1 was the best, and the dosages of 0 and 20 kg ha-1 were the worst. In the case of inoculant, the presence of the same was not significant for any of the yield components.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
author Beutler, Claiton Valério
author_sort Beutler, Claiton Valério
title Eficiência da adubação nitrogenada e inoculação em cultivares de feijão
title_short Eficiência da adubação nitrogenada e inoculação em cultivares de feijão
title_full Eficiência da adubação nitrogenada e inoculação em cultivares de feijão
title_fullStr Eficiência da adubação nitrogenada e inoculação em cultivares de feijão
title_full_unstemmed Eficiência da adubação nitrogenada e inoculação em cultivares de feijão
title_sort eficiência da adubação nitrogenada e inoculação em cultivares de feijão
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2020
citation BEUTLER, Claiton Valério. Eficiência da adubação nitrogenada e inoculação em cultivares de feijão. 2018. 36 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2018.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13984
_version_ 1805305283783688192
score 10,814766