Resistência de cultivares de trigo à Sitophilus zeamais (Coleoptera: Curculionidae)

Sitophilus zeamais is one of the main stored grain pests. The resistance of populations to control and concern about residues of active ingredients in food, combined with the great post-harvest loss even with all the existing control technology, has led to the need to study new control alternatives....

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Autor principal: Calderon, Thiago de Mattos Barrientos
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/14003
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spelling riut-1-140032020-11-16T20:32:15Z Resistência de cultivares de trigo à Sitophilus zeamais (Coleoptera: Curculionidae) Resistance of wheat cultivars to Sitophilus zeamais (Coleoptera: Curculionidae) Calderon, Thiago de Mattos Barrientos Andrade, Gilberto Santos Schmalz, Bruno Alcides Hammes Carneiro, Zenilda de Fatima Andrade, Gilberto Santos Trigo - Cultivo Grãos - Armazenamento Pragas agrícolas - Controle Wheat - Planting Grain - Storage Agricultural pests - Control CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA Sitophilus zeamais is one of the main stored grain pests. The resistance of populations to control and concern about residues of active ingredients in food, combined with the great post-harvest loss even with all the existing control technology, has led to the need to study new control alternatives. Cultivars of wheat (Triticum aestivum L.) appears as one of the alternatives to this problem aiming at sources of resistance. The objective of this work was to identify S. zeamais resistant wheat varieties and to identify possible resistance types related to insect and cultivar interactions. The experiment was carried out in the laboratory of Entomology of the Federal Technological University of Paraná, Campus of Pato Branco. Five wheat genotypes, TBIO Iguaçu, TBIO Mestre, 140318, 15419 and 15314 were used. The genotypes were not submitted to any phytosanitary treatment, aiming to control insects or fungi. Five replicates were used for each genotype, with 50 g of wheat for each replicate with 20 adults of unsexed S. zeamais insects. The containers were kept for ten days at a temperature of 27 ± 2 ° C and U.R of 60%. Subsequently the insects were removed, and after 30 days daily observations were initiated to follow the emergence of adults. The number of insects emerged, duration of the egg-adult cycle, loss of mass consumed of the grains. The data were statistically evaluated using the F test and the means compared by the Tukey test, with a significance level of 5%. It was verified that genotypes 15319 and TBIO Iguaçu presented greater resistance, increasing the duration of the biological cycle, reducing the number of insects emerged, while genotype 140318 presented susceptibility, having a shorter biological cycle duration, and a higher number of insects emerged. Sitophilus zeamais é uma das principais pragas de grãos armazenados. A resistência de populações ao controle e a preocupação sobre resíduos de ingredientes ativos em alimentos, associado ainda a grande perda na pós-colheita mesmo com toda a tecnologia de controle existente tem levado à necessidade do estudo de novas alternativas de controle. Cultivares de trigo (Triticum aestivum L.) surgem como uma das alternativas para esse problema visando a fontes de resistência. O objetivo deste trabalho foi identificar variedades de trigo resistente a S. zeamais e identificar possíveis tipos de resistência relacionadas nas interações do inseto e cultivar. O experimento foi realizado no laboratório de Entomologia da Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campus de Pato Branco. Foram utilizados cinco genótipos de trigo, TBIO Iguaçu, TBIO Mestre, 140318, 15419 e 15314. Os genótipos não foram submetidos a qualquer tratamento fitossanitário, visando controlar insetos ou fungos. Foram utilizados cinco repetições para cada genótipo, tendo 50 g de trigo para cada repetição com 20 adultos de insetos não sexados de S. zeamais. Os recipientes foram mantidos por dez dias em temperatura de 27 ± 2 °C e U.R de 60%. Posteriormente os insetos foram retirados, e após trinta dias foram iniciadas as observações diárias, para acompanhar a emergência dos adultos. O número de insetos emergidos, duração do ciclo ovo-adulto, perda de massa consumida dos grãos. Sendo os dados avaliados estatisticamente com a aplicação do teste F e as médias comparadas pelo teste de Tukey, com um nível de significância de 5%. Verificou-se que os genótipos 15319 e TBIO Iguaçu apresentaram maior resistência, aumentando a duração do ciclo biológico, diminuindo o número de insetos emergidos, enquanto que o genótipo 140318 apresentou suscetibilidade, tendo uma menor duração do ciclo biológico, e maior número de insetos emergidos. 2020-11-16T20:32:15Z 2020-11-16T20:32:15Z 2018-11-23 bachelorThesis CALDERON, Thiago de Mattos Barrientos. Resistência de cultivares de trigo à Sitophilus zeamais (Coleoptera: Curculionidae). 2018. 36 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2018. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/14003 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Pato Branco Brasil Departamento Acadêmico de Ciências Agrárias Agronomia UTFPR
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Calderon, Thiago de Mattos Barrientos
Resistência de cultivares de trigo à Sitophilus zeamais (Coleoptera: Curculionidae)
description Sitophilus zeamais is one of the main stored grain pests. The resistance of populations to control and concern about residues of active ingredients in food, combined with the great post-harvest loss even with all the existing control technology, has led to the need to study new control alternatives. Cultivars of wheat (Triticum aestivum L.) appears as one of the alternatives to this problem aiming at sources of resistance. The objective of this work was to identify S. zeamais resistant wheat varieties and to identify possible resistance types related to insect and cultivar interactions. The experiment was carried out in the laboratory of Entomology of the Federal Technological University of Paraná, Campus of Pato Branco. Five wheat genotypes, TBIO Iguaçu, TBIO Mestre, 140318, 15419 and 15314 were used. The genotypes were not submitted to any phytosanitary treatment, aiming to control insects or fungi. Five replicates were used for each genotype, with 50 g of wheat for each replicate with 20 adults of unsexed S. zeamais insects. The containers were kept for ten days at a temperature of 27 ± 2 ° C and U.R of 60%. Subsequently the insects were removed, and after 30 days daily observations were initiated to follow the emergence of adults. The number of insects emerged, duration of the egg-adult cycle, loss of mass consumed of the grains. The data were statistically evaluated using the F test and the means compared by the Tukey test, with a significance level of 5%. It was verified that genotypes 15319 and TBIO Iguaçu presented greater resistance, increasing the duration of the biological cycle, reducing the number of insects emerged, while genotype 140318 presented susceptibility, having a shorter biological cycle duration, and a higher number of insects emerged.
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