Desenvolvimento inicial de fisális submetidas a diferentes condições luminosas

Small fruits and consumer products, consumers and also researchers who seek to prove some benefits that can bring to human health. The fisális, a plant that is part of the group, has aroused interest of producers, due to the high value of commercialization and little investment, and of customers for...

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Autor principal: Semler, Jhennifer Lais
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/14097
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spelling riut-1-140972020-11-16T20:36:12Z Desenvolvimento inicial de fisális submetidas a diferentes condições luminosas Initial development of fisális submitted to different light conditions Semler, Jhennifer Lais Oliveira, Marisa de Cacia Rodrigues, Adriana Paula D'Agostini Contreiras Calegari, Matheus Augusto Oliveira, Marisa de Cacia Açúcares (Química orgânica) Fenóis Plantas - Efeito da luz Plantas - Efeito dos fenóis Sugars Phenols Plants - Effect of light on Plants - Effect of phenols on CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIA Small fruits and consumer products, consumers and also researchers who seek to prove some benefits that can bring to human health. The fisális, a plant that is part of the group, has aroused interest of producers, due to the high value of commercialization and little investment, and of customers for its high nutritional value and for its nutraceutical characteristics. However, little is known about the best cultivation conditions, being used for tomato cultivation, with adaptations. The present work was carried out with the objective of evaluating the development of seedlings of different species under different shading conditions. For this, the plants are allocated in four different treatments of screens and two different treatments of luminous intensity, being green 50%, green 70%, black 50% and black 70%. After the four months of the trial with the constant monitoring of the development of the plants, these were taken to the laboratory, where the results were submitted to statistical analysis. The system of production with screens presented positive results regarding the development of the plants. The photosynthetic pigments evaluated differed as much as evaluated by species studied. As concentrations of sugars and proteins little differed between treatments. Through the chromatography, it was possible to quantify and to identify several phenolic compounds present in the plants of fisális. As pequenas frutas têm despertado o interesse de produtores, consumidores e também de pesquisadores que buscam comprovar alguns benefícios que essas podem trazer à saúde humana. A fisális, planta que faz parte desse grupo, é interessante para os produtores, devido ao alto valor de comercialização e pouco investimento, e para consumidores, pelas suas características nutricionais e nutracêuticas. Porém, pouco se sabe sobre quais as melhores condições de cultivo, sendo utilizadas recomendações para o tomateiro, com adaptações. Pensando na obtenção de mudas e, posteriormente, plantas vigorosas e com boa produção, o presente trabalho foi desenvolvido com o objetivo de avaliar o desenvolvimento de mudas de fisális sobre diferentes condições de sombreamento. Para isso, as plantas foram alocadas sobre quatro diferentes tratamentos de intensidade e qualidade luminosas, sendo estas telas verde 50% e 70%, preta 50% e 70%. Após quatro meses de realização do experimento com acompanhamento constante do desenvolvimento das plântulas, estas foram levadas ao laboratório, onde foram avaliados os pigmentos fotossinteticamente ativos, açúcares solúveis totais e redutores, proteínas e compostos fenólicos, dos quais os resultados foram submetidos a análise estatística. O sistema de produção com telas apresentou resultados positivos quanto ao desenvolvimento das plantas. Os pigmentos fotossintetizantes avaliados diferiram tanto quando avaliado por cor quanto por espécie estudada. Não foram obtidas diferenças significativas nas concentrações de açúcares e proteínas e compostos fenólicos, por espectrofotometria. Através da cromatografia líquida de alta eficiência foi possível quantificar e identificar diversos compostos fenólicos presentes nas plantas de fisális. 2020-11-16T20:36:12Z 2020-11-16T20:36:12Z 2016-12-02 bachelorThesis SEMLER, Jhennifer Lais. Desenvolvimento inicial de fisális submetidas a diferentes condições luminosas. 2016. 58 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2016. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/14097 por embargoedAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Pato Branco Brasil Departamento Acadêmico de Ciências Agrárias Agronomia UTFPR
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Semler, Jhennifer Lais
Desenvolvimento inicial de fisális submetidas a diferentes condições luminosas
description Small fruits and consumer products, consumers and also researchers who seek to prove some benefits that can bring to human health. The fisális, a plant that is part of the group, has aroused interest of producers, due to the high value of commercialization and little investment, and of customers for its high nutritional value and for its nutraceutical characteristics. However, little is known about the best cultivation conditions, being used for tomato cultivation, with adaptations. The present work was carried out with the objective of evaluating the development of seedlings of different species under different shading conditions. For this, the plants are allocated in four different treatments of screens and two different treatments of luminous intensity, being green 50%, green 70%, black 50% and black 70%. After the four months of the trial with the constant monitoring of the development of the plants, these were taken to the laboratory, where the results were submitted to statistical analysis. The system of production with screens presented positive results regarding the development of the plants. The photosynthetic pigments evaluated differed as much as evaluated by species studied. As concentrations of sugars and proteins little differed between treatments. Through the chromatography, it was possible to quantify and to identify several phenolic compounds present in the plants of fisális.
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citation SEMLER, Jhennifer Lais. Desenvolvimento inicial de fisális submetidas a diferentes condições luminosas. 2016. 58 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2016.
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