Desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico na região sudoeste do Paraná
Tomatoes are highlighted in the production of organic vegetables, but for its cultivation is checked absence of information on appropriate cultivars with good production performance in the organic system. The objective was to evaluate the performance of tomato cultivars under organic production syst...
Autor principal: | Mazon, Suelen |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/14104 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-14104 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-141042020-11-16T20:36:38Z Desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico na região sudoeste do Paraná Performance of tomato cultivars under organic production system in southwestern Paraná Mazon, Suelen Vargas, Thiago de Oliveira Luchmann, Jhony Alex Andrade, Gilberto Santos Vargas, Thiago de Oliveira Tomate - Cultivo Alimentos naturais Agricultura orgânica Tomatoes - Planting Natural foods Organic farming CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIA Tomatoes are highlighted in the production of organic vegetables, but for its cultivation is checked absence of information on appropriate cultivars with good production performance in the organic system. The objective was to evaluate the performance of tomato cultivars under organic production system. The experiment was conducted in the municipality of Verê, Paraná, in the agroecological property of the Cagnini family, Izolete and Décio Cagnini, from September / 2015 to January /2016. The experiment consisted of fourteen treatments and tomato cultivars, under the design of randomized blocks with four replications. The yield components were obtained by evaluating: production and total quantity and commercial fruit, average weight and average diameter of marketable fruits. The assessment of physicochemical quality was performed by evaluating: firmness, pH, color, total soluble solids (SST), total titratable acidity (ATT) and SST / ATT. Data were submitted to analysis of variance and mean comparison by Scott & Knott test (p <0,05). Cultivar Netuno® showed higher commercial fruit production. The Monalisa® and Portinari® cultivars, had lower performance for the evaluated production variables. O tomate é destaque na produção de hortaliças orgânicas, porém para o seu cultivo é verificado ausência de informações sobre cultivares adequadas com elevada produção no sistema orgânico. Assim, objetivou-se avaliar o desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico de produção. O experimento foi conduzido no município de Verê, Paraná, na propriedade agroecológica da família Cagnini, Izolete e Décio Cagnini, durante os meses de setembro/2015 a janeiro/2016. O experimento consistiu de quatorze tratamentos, sendo cultivares de tomateiro, sob o delineamento em blocos ao acaso, com quatro repetições. Os componentes de produção foram obtidos, avaliando: produção e quantidade total e comercial de frutos, massa média e diâmetro médio dos frutos comerciais. A avaliação da qualidade físico-química foi realizada avaliando: firmeza, pH, cor, sólidos solúveis totais (SST), acidez total titulável (ATT) e a relação SST/ATT. Os dados foram submetidos à análise de variância e comparação de médias pelo teste Scott & Knott (p<0,05). A cultivar Netuno® apresentou maior produção comercial de frutos. As cultivares Monalisa® e Portinari®, apresentaram menor desempenho para as variáveis de produção avaliadas. 2020-11-16T20:36:38Z 2020-11-16T20:36:38Z 2016-12-01 bachelorThesis MAZON, Suelen. Desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico na região sudoeste do Paraná. 2016. 41 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2016. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/14104 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Pato Branco Brasil Departamento Acadêmico de Ciências Agrárias Agronomia UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Tomate - Cultivo Alimentos naturais Agricultura orgânica Tomatoes - Planting Natural foods Organic farming CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIA |
spellingShingle |
Tomate - Cultivo Alimentos naturais Agricultura orgânica Tomatoes - Planting Natural foods Organic farming CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIA Mazon, Suelen Desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico na região sudoeste do Paraná |
description |
Tomatoes are highlighted in the production of organic vegetables, but for its cultivation is checked absence of information on appropriate cultivars with good production performance in the organic system. The objective was to evaluate the performance of tomato cultivars under organic production system. The experiment was conducted in the municipality of Verê, Paraná, in the agroecological property of the Cagnini family, Izolete and Décio Cagnini, from September / 2015 to January /2016. The experiment consisted of fourteen treatments and tomato cultivars, under the design of randomized blocks with four replications. The yield components were obtained by evaluating: production and total quantity and commercial fruit, average weight and average diameter of marketable fruits. The assessment of physicochemical quality was performed by evaluating: firmness, pH, color, total soluble solids (SST), total titratable acidity (ATT) and SST / ATT. Data were submitted to analysis of variance and mean comparison by Scott & Knott test (p <0,05). Cultivar Netuno® showed higher commercial fruit production. The Monalisa® and Portinari® cultivars, had lower performance for the evaluated production variables. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Mazon, Suelen |
author_sort |
Mazon, Suelen |
title |
Desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico na região sudoeste do Paraná |
title_short |
Desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico na região sudoeste do Paraná |
title_full |
Desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico na região sudoeste do Paraná |
title_fullStr |
Desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico na região sudoeste do Paraná |
title_full_unstemmed |
Desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico na região sudoeste do Paraná |
title_sort |
desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico na região sudoeste do paraná |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
MAZON, Suelen. Desempenho de cultivares de tomateiro sob sistema orgânico na região sudoeste do Paraná. 2016. 41 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2016. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/14104 |
_version_ |
1805316273165303808 |
score |
10,814766 |