Atividade antimicrobiana de extratos de própolis produzidas por abelhas Apis mellifera selecionadas
The propolis, produced by bees as a protector agent of the hive, has been used since antiquity for several civilizations. Among the propolis components, are the phenolic compounds, responsible for the antioxidant and antimicrobial propolis activities. The Federal Technological University of Paraná –...
Autor principal: | Diedrich, Camila |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/15318 |
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riut-1-153182020-11-18T19:44:43Z Atividade antimicrobiana de extratos de própolis produzidas por abelhas Apis mellifera selecionadas Diedrich, Camila Carpes, Solange Teresinha Oldoni, Tatiane Luiza Cadorin Carpes, Solange Teresinha Oldoni, Tatiane Luiza Cadorin Reis, Amália Soares dos Agentes antiinfecciosos Própole Fenóis Antioxidantes Anti-infective agents Propolis Phenols Antioxidants CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA The propolis, produced by bees as a protector agent of the hive, has been used since antiquity for several civilizations. Among the propolis components, are the phenolic compounds, responsible for the antioxidant and antimicrobial propolis activities. The Federal Technological University of Paraná – campus Dois Vizinhos has been working in the development of better quality honey, produced by selected Apis mellifera bees. The objective of this study was to verify the antimicrobial activity of the extracts obtained in 2013 and 2015, following the 2³ factorial planning conducted for previews works using this propolis. After the extract obtainment, using the optimal extraction conditions, its antimicrobial activity was studied against Staphylococcus aureus and Salmonella bongori using the microdilution in 96-wells method for the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) determination. For the extracts that showed inhibition power, the MIC values varied between 0,31 and 2,5 mg.mL-1 for Staphylococcus aureus and between 1,25 and 5,0 mg.mL-1 for Salmonella bongori. When the MBC was determined for Staphylococcus aureus, the 2015 extracts were more effective than the 2013 extracts, obtaining MBC between 0,31 and 0,63 mg.mL-1. None of the extracts was efficient in the bactericidal effect of the Salmonella bongori. The results showed MIC values close to the ones found in the literature, being Staphylococcus aureus more sensitive to the extracts than Salmonella bongori. A própolis, produzida pelas abelhas como agente protetor da colmeia, vem sendom utilizada desde a antiguidade por várias civilizações. Entre os componentes da própolis, encontram-se os compostos fenólicos, responsáveis pelas atividades antioxidante e antimicrobiana da própolis. A Universidade Tecnológica Federal do Paraná – câmpus Dois Vizinhos vem trabalhando na melhoria da qualidade do mel, produzido por abelhas selecionadas Apis mellifera. Este trabalho teve como objetivo verificar a atividade antimicrobiana dos extratos obtidos a partir de própolis produzidas em 2013 e 2015. Após a obtenção do extrato nas condições ótimas de extração, foi desenvolvida a atividade antimicrobiana dos mesmos frente aos microrganismos Staphylococcus aureus e Salmonella bongori pelo método de microdiluição em microplacas de 96 poços para a determinação da Concentração Inibitória Mínima (CIM) e Concentração Bactericida Mínima (CBM). Para os extratos com poder de inibição, os valores de CIM variaram entre 0,31 a 2,5 mg.mL-1 para o Staphylococcus aureus e de 1,25 a 5,0 mg.mL-1 para a Salmonella bongori. Os extratos 2015 foram mais eficazes que os extratos 2013 quando determinada a CBM para o Staphylococcus aureus, obtendo-se CBM entre 0,31 a 0,63 mg.mL-1. Nenhum dos extratos foi eficiente no efeito bactericida da Salmonella bongori. Os resultados obtidos demonstraram valores de CIM próximos aos encontrados na literatura, sendo as bactérias Staphylococcus aureus mais sensíveis aos extratos do que as bactérias Salmonella bongori. 2020-11-18T19:44:43Z 2020-11-18T19:44:43Z 2015-11-20 bachelorThesis DIEDRICH, Camila. Atividade antimicrobiana de extratos de própolis produzidas por abelhas Apis mellifera selecionadas. 2015. 34 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2015. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/15318 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Pato Branco Brasil Departamento Acadêmico de Química Química UTFPR |
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Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
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The propolis, produced by bees as a protector agent of the hive, has been used since antiquity for several civilizations. Among the propolis components, are the phenolic compounds, responsible for the antioxidant and antimicrobial propolis activities. The Federal Technological University of Paraná – campus Dois Vizinhos has been working in the development of better quality honey, produced by selected Apis mellifera bees. The objective of this study was to verify the antimicrobial activity of the extracts obtained in 2013 and 2015, following the 2³ factorial planning conducted for previews works using this propolis. After the extract obtainment, using the optimal extraction conditions, its antimicrobial activity was studied against Staphylococcus aureus and Salmonella bongori using the microdilution in 96-wells method for the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) determination. For the extracts that showed inhibition power, the MIC values varied between 0,31 and 2,5 mg.mL-1 for Staphylococcus aureus and between 1,25 and 5,0 mg.mL-1 for Salmonella bongori. When the MBC was determined for Staphylococcus aureus, the 2015 extracts were more effective than the 2013 extracts, obtaining MBC between 0,31 and 0,63 mg.mL-1. None of the extracts was efficient in the bactericidal effect of the Salmonella bongori. The results showed MIC values close to the ones found in the literature, being Staphylococcus aureus more sensitive to the extracts than Salmonella bongori. |
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