Estudo do poder de proteção dos ácidos cítrico e oxálico em folhas de estanho
The corrosion of Tin generates great economic loss mainly in the electronics industry and facilitates metal intake through food packaging, which may pose risks to human health. In this context, has been trying new environmentally friendly organic inhibitors, studying the protection capacity of citri...
Autor principal: | Bolzan, Aline Balbinotti |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/15342 |
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riut-1-153422020-11-18T19:45:38Z Estudo do poder de proteção dos ácidos cítrico e oxálico em folhas de estanho Bolzan, Aline Balbinotti Amadori, Maristela Fiorese Amadori, Maristela Fiorese Marques, Patricia Teixeira Sikora, Mariana de Souza Corrosão e anticorrosivos Superfícies (Tecnologia) Ácidos orgânicos Corrosion and anti-corrosives Surfaces (Technology) Organic acids CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA::FISICO-QUIMICA::ELETROQUIMICA The corrosion of Tin generates great economic loss mainly in the electronics industry and facilitates metal intake through food packaging, which may pose risks to human health. In this context, has been trying new environmentally friendly organic inhibitors, studying the protection capacity of citric acid and oxalic acid, through immersion tests, obtaining the corrosion rate through the gravimetric methods. Different concentrations (10-3, 10-4 and 10-5 mol.L-1) of these potential inhibitors were analyzed in relation to white, without inhibitor, in aggressive environment with different pH's: 3.0, 4.0, 5.0 and 6.0. The loss of mass Tin parts makes it possible to analyze the behavior of corrosion speed and behavior of corrosion rate with respect to time. Speed curves indicated that there is deposition of corrosion products on the metal surface independent of the concentration of inhibitors or the pH of the environment. The behavior of Tin corrosion rates reported that acids assist in deposition of Tin oxide and Tin hydroxides formed by corrosion, independent of the concentration of the inhibitor, facilitating the formation of the film over the surface, preventing metal interaction with the kind of aggressive, consequently decreasing corrosion rates. In this way, the acids, citric and oxalic, presented be efficient corrosion inhibitors of the Tin. A corrosão do estanho gera grandes perdas econômicas principalmente na indústria de eletrônicos e facilita a ingestão do metal através de embalagens de alimentos, podendo causar riscos à saúde humana. Diante deste contexto, buscou-se novos inibidores orgânicos ambientalmente corretos, estudando a capacidade de proteção do ácido cítrico e do ácido oxálico, através de ensaios de imersão, obtendo a taxa de corrosão por meio do método gravimétrico. Diferentes concentrações (10-3, 10-4 e 10-5 mol.L-1) destes potenciais inibidores foram analisadas em relação ao branco, sem inibidor, em meios agressivos com distintos pH’s: 3,0, 4,0, 5,0 e 6,0. A variação da perda de massa das peças de estanho possibilita analisar o comportamento da velocidade de corrosão e comportamento da taxa de corrosão em relação ao tempo. As curvas de velocidade indicaram que há deposição dos produtos da corrosão sobre a superfície metálica independente da concentração dos ácidos inibidores ou do pH do meio. O comportamento das taxas de corrosão do estanho, relataram que os ácidos auxiliam na deposição do óxido de estanho e do hidróxido de estanho formados pela corrosão, independentes da concentração do inibidor, facilitando a formação do filme sobre a superfície, impedindo a interação do metal com o meio agressivo, consequentemente diminuindo as taxas de corrosão. Dessa forma, os ácidos, cítrico e oxálico, apresentaram ser eficientes inibidores da corrosão do estanho. 2020-11-18T19:45:38Z 2020-11-18T19:45:38Z 2016 bachelorThesis BOLZAN, Aline Balbinotti. Estudo do poder de proteção dos ácidos cítrico e oxálico em folhas de estanho. 2016. 58 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2016. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/15342 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Pato Branco Brasil Departamento Acadêmico de Química Química UTFPR |
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Corrosão e anticorrosivos Superfícies (Tecnologia) Ácidos orgânicos Corrosion and anti-corrosives Surfaces (Technology) Organic acids CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA::FISICO-QUIMICA::ELETROQUIMICA |
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The corrosion of Tin generates great economic loss mainly in the electronics industry and facilitates metal intake through food packaging, which may pose risks to human health. In this context, has been trying new environmentally friendly organic inhibitors, studying the protection capacity of citric acid and oxalic acid, through immersion tests, obtaining the corrosion rate through the gravimetric methods. Different concentrations (10-3, 10-4 and 10-5 mol.L-1) of these potential inhibitors were analyzed in relation to white, without inhibitor, in aggressive environment with different pH's: 3.0, 4.0, 5.0 and 6.0. The loss of mass Tin parts makes it possible to analyze the behavior of corrosion speed and behavior of corrosion rate with respect to time. Speed curves indicated that there is deposition of corrosion products on the metal surface independent of the concentration of inhibitors or the pH of the environment. The behavior of Tin corrosion rates reported that acids assist in deposition of Tin oxide and Tin hydroxides formed by corrosion, independent of the concentration of the inhibitor, facilitating the formation of the film over the surface, preventing metal interaction with the kind of aggressive, consequently decreasing corrosion rates. In this way, the acids, citric and oxalic, presented be efficient corrosion inhibitors of the Tin. |
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BOLZAN, Aline Balbinotti. Estudo do poder de proteção dos ácidos cítrico e oxálico em folhas de estanho. 2016. 58 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2016. |
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