Análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no setor alimentício
Currently, in Brazil micro and small enterprises (MPE) occupy an important place in the economy. This category of enterprises represents the great part of the companies. Therefore, it has great importance for the economic and social sectors, being necessary that they reach good results and prosper c...
Autor principal: | Severo, Alexandre Borba |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16152 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-16152 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-161522020-11-19T18:37:58Z Análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no setor alimentício Economic and financial feasibility of an enterprise in the food field Severo, Alexandre Borba Machado, Marcos William Kaspchak Machado, Marcos William Kaspchak Oliveira, Nelson Ari Canabarro de Puglieri, Fabio Neves Engenharia econômica Investimentos - Análise Análise econômico-financeira Alimentos - Indústria Engineering economy Investment analysis Ratio analysis Food industry and trade CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO Currently, in Brazil micro and small enterprises (MPE) occupy an important place in the economy. This category of enterprises represents the great part of the companies. Therefore, it has great importance for the economic and social sectors, being necessary that they reach good results and prosper contributing to the development of the country. Within Production Engineering, the sub-area Economic Engineering includes concepts and tools that allow the study of the feasibility of investments, facilitating decision-making on a particular option, helping the professional to make the best choice. In this way, the objective of this work is to evaluate, through the main methods of investment analysis (NPV, IRR and Payback), the economic and financial feasibility of opening a food truck in the city of Ponta Grossa, Paraná. Firstly, a market analysis with 337 respondents was carried out in order to verify the behavior of the consumers, later the investments and operational costs were raised and then the mentioned methods were applied. As a result, the NPV returned a positive value (R $ 136,066.69) and the IRR (16.08%) was higher than the TMA stipulated by the company (7%), which suggests that the investment should be accepted. The payback was 26 months. Atualmente, no Brasil, as micro e pequenas empresas (MPE) ocupam lugar importante na economia. Essa categoria de empreendimentos representa a grande parcela das empresas, portanto, possui grande importância para os setores econômico e social, sendo necessário que alcancem bons resultados e prosperem contribuindo com o desenvolvimento do país. Dentro da Engenharia de Produção, a sua subárea Engenharia Econômica contempla conceitos e ferramentas que possibilitam estudar a viabilidade de investimentos, facilitando a tomada de decisão sobre determinada opção, auxiliando então o profissional a fazer a melhor escolha. Dessa maneira, o objetivo desse trabalho é avaliar, através dos principais métodos de análise de investimentos (VPL, TIR e Payback) a viabilidade econômico-financeira de abertura de um food truck na cidade de Ponta Grossa – Paraná, auxiliando então a tomada de decisão. Primeiramente, uma análise de mercado com 337 respondentes foi realizada a fim de verificar o comportamento dos consumidores, posteriormente os investimentos e custos operacionais foram levantados e então os métodos mencionados foram aplicados. Como resultado, o VPL retornou um valor positivo (R$ 136,066,69) e a TIR (16,08%) foi maior que a TMA estipulada pela empresa (7%), o que sugere que o investimento deve ser aceito. O Payback, ou tempo de retorno do investimento, foi de 26 meses. 2020-11-19T18:37:57Z 2020-11-19T18:37:57Z 2017-12-08 bachelorThesis SEVERO, Alexandre Borba. Análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no setor alimentício. 2017. 66 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Engenharia de Produção) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2017. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16152 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Departamento Acadêmico de Engenharia de Produção Engenharia de Produção UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Engenharia econômica Investimentos - Análise Análise econômico-financeira Alimentos - Indústria Engineering economy Investment analysis Ratio analysis Food industry and trade CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO |
spellingShingle |
Engenharia econômica Investimentos - Análise Análise econômico-financeira Alimentos - Indústria Engineering economy Investment analysis Ratio analysis Food industry and trade CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO Severo, Alexandre Borba Análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no setor alimentício |
description |
Currently, in Brazil micro and small enterprises (MPE) occupy an important place in the economy. This category of enterprises represents the great part of the companies. Therefore, it has great importance for the economic and social sectors, being necessary that they reach good results and prosper contributing to the development of the country. Within Production Engineering, the sub-area Economic Engineering includes concepts and tools that allow the study of the feasibility of investments, facilitating decision-making on a particular option, helping the professional to make the best choice. In this way, the objective of this work is to evaluate, through the main methods of investment analysis (NPV, IRR and Payback), the economic and financial feasibility of opening a food truck in the city of Ponta Grossa, Paraná. Firstly, a market analysis with 337 respondents was carried out in order to verify the behavior of the consumers, later the investments and operational costs were raised and then the mentioned methods were applied. As a result, the NPV returned a positive value (R $ 136,066.69) and the IRR (16.08%) was higher than the TMA stipulated by the company (7%), which suggests that the investment should be accepted. The payback was 26 months. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Severo, Alexandre Borba |
author_sort |
Severo, Alexandre Borba |
title |
Análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no setor alimentício |
title_short |
Análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no setor alimentício |
title_full |
Análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no setor alimentício |
title_fullStr |
Análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no setor alimentício |
title_full_unstemmed |
Análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no setor alimentício |
title_sort |
análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no setor alimentício |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
SEVERO, Alexandre Borba. Análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no setor alimentício. 2017. 66 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Engenharia de Produção) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2017. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16152 |
_version_ |
1805308511706415104 |
score |
10,814766 |