Análise do nível de ruído na ocupação de barman em casas noturnas de Curitiba/PR
Today there are hardly any noise excess of free sites that may be present during various activities, both recreational and professional. The professional exposure to high noise levels can be extremely harmful to health, both reflected in the hearing aid, such as deafness, and also harm other body sy...
Autor principal: | Ambrosio, Fernanda Rebello da Cunha |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/18133 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-18133 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-181332020-11-20T20:16:08Z Análise do nível de ruído na ocupação de barman em casas noturnas de Curitiba/PR Ambrosio, Fernanda Rebello da Cunha Catai, Rodrigo Eduardo Catai, Rodrigo Eduardo Matoski, Adalberto Hara, Massayuki Mário Segurança do trabalho Casas noturnas - Ruído Ambiente de trabalho - Ruído Barmen - Fatores de risco Industrial safety Nightclubs - Noise Work environment - Noise Bartenders - Risk factors CNPQ::HIGIENE E SEGURANCA DO TRABALHO Today there are hardly any noise excess of free sites that may be present during various activities, both recreational and professional. The professional exposure to high noise levels can be extremely harmful to health, both reflected in the hearing aid, such as deafness, and also harm other body systems. This research aims to analyze the level of noise that establishments workers as Nightclubs are exposed, especially those holding the Bartender job; of a comparative noise level found with current legislation, so that way you can determine if the Bartender activity at these sites is considered unhealthy. In this study were in-depth knowledge of noise conceptualization, their types and their characteristics, as well as its effects on the health of human beings and what control measures to minimize its effect. For theoretical background on the subject a literature search was performed. To obtain these results we performed measurements using a dosimeter and a casual conversation with professionals to collect information about the journey and work and on their perceptions regarding the noise was performed. As a result, it is clear that, in the areas surveyed, the Bartender activity is unhealthy, since employees are exposed to high noise levels for longer than the time allowed by NR 15 and do not have collective control measures and not individual. Hoje em dia quase não existem locais livres de excesso de ruído, que pode estar presente durante diversas atividades, tanto de lazer quanto profissionais. A exposição do profissional a altos níveis de ruído pode ser extremamente prejudicial à saúde, tanto com reflexos no aparelho auditivo, como a surdez, e também prejudicar outros sistemas do corpo. Essa pesquisa tem como objetivo analisar o nível de ruído que os trabalhadores de estabelecimentos como as Casas Noturnas estão expostos, especificamente os que ocupam o posto de trabalho de Barman; realizar o comparativo do nível de ruído encontrado com a legislação vigente, para que dessa forma seja possível determinar se a atividade de Barman nesses locais é considerada insalubre. Como fundamentação teórica foram elencados os tópicos sobre conceituação de ruído, seus tipos e suas características, assim como seus reflexos na saúde do ser humano e quais as medidas de controle para minimização de seu efeito. Para embasamento teórico sobre o tema foi realizada uma pesquisa bibliográfica. Para obtenção dos resultados foram realizadas medições utilizando um Dosimetro e foi realizada uma conversa informal com os profissionais para coleta de informações sobre a jornada e trabalho e sobre sua percepção com relação ao ruído. Como resultados, é possível constatar que, nos locais pesquisados, a atividade de Barman é insalubre, visto que os funcionários ficam expostos a altos níveis de ruído por tempo superior ao permitido pela NR 15 e não contam com medidas de controle coletivas e nem individuais. 2020-11-20T20:16:07Z 2020-11-20T20:16:07Z 2015-05-06 specializationThesis AMBROSIO, Fernanda Rebello da Cunha. Análise do nível de ruído na ocupação de barman em casas noturnas de Curitiba/PR. 2015. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Curitiba, 2015. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/18133 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Curitiba Brasil Departamento Acadêmico de Construção Civil Engenharia de Segurança do Trabalho UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Segurança do trabalho Casas noturnas - Ruído Ambiente de trabalho - Ruído Barmen - Fatores de risco Industrial safety Nightclubs - Noise Work environment - Noise Bartenders - Risk factors CNPQ::HIGIENE E SEGURANCA DO TRABALHO |
spellingShingle |
Segurança do trabalho Casas noturnas - Ruído Ambiente de trabalho - Ruído Barmen - Fatores de risco Industrial safety Nightclubs - Noise Work environment - Noise Bartenders - Risk factors CNPQ::HIGIENE E SEGURANCA DO TRABALHO Ambrosio, Fernanda Rebello da Cunha Análise do nível de ruído na ocupação de barman em casas noturnas de Curitiba/PR |
description |
Today there are hardly any noise excess of free sites that may be present during various activities, both recreational and professional. The professional exposure to high noise levels can be extremely harmful to health, both reflected in the hearing aid, such as deafness, and also harm other body systems. This research aims to analyze the level of noise that establishments workers as Nightclubs are exposed, especially those holding the Bartender job; of a comparative noise level found with current legislation, so that way you can determine if the Bartender activity at these sites is considered unhealthy. In this study were in-depth knowledge of noise conceptualization, their types and their characteristics, as well as its effects on the health of human beings and what control measures to minimize its effect. For theoretical background on the subject a literature search was performed. To obtain these results we performed measurements using a dosimeter and a casual conversation with professionals to collect information about the journey and work and on their perceptions regarding the noise was performed. As a result, it is clear that, in the areas surveyed, the Bartender activity is unhealthy, since employees are exposed to high noise levels for longer than the time allowed by NR 15 and do not have collective control measures and not individual. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
author |
Ambrosio, Fernanda Rebello da Cunha |
author_sort |
Ambrosio, Fernanda Rebello da Cunha |
title |
Análise do nível de ruído na ocupação de barman em casas noturnas de Curitiba/PR |
title_short |
Análise do nível de ruído na ocupação de barman em casas noturnas de Curitiba/PR |
title_full |
Análise do nível de ruído na ocupação de barman em casas noturnas de Curitiba/PR |
title_fullStr |
Análise do nível de ruído na ocupação de barman em casas noturnas de Curitiba/PR |
title_full_unstemmed |
Análise do nível de ruído na ocupação de barman em casas noturnas de Curitiba/PR |
title_sort |
análise do nível de ruído na ocupação de barman em casas noturnas de curitiba/pr |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
AMBROSIO, Fernanda Rebello da Cunha. Análise do nível de ruído na ocupação de barman em casas noturnas de Curitiba/PR. 2015. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Curitiba, 2015. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/18133 |
_version_ |
1805308637263953920 |
score |
10,814766 |