Os desafios da avaliação econômico financeira de empresas de micro e pequeno porte do setor de restaurantes

The present work is a research that approaches the relationship between the information present in the financial statements and the applicability of the methods of valuation of companies. For this purpose, the fundamental concepts of company valuation and its methods, as well as the concepts of anal...

ver descrição completa

Autor principal: Silveira, Luan Lino
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/19598
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-19598
recordtype dspace
spelling riut-1-195982020-11-23T20:09:23Z Os desafios da avaliação econômico financeira de empresas de micro e pequeno porte do setor de restaurantes The challenges of the financial-economic evaluation in micro and small size companies in the restaurant sector Silveira, Luan Lino Sarraff, Michel Sarraf, Michel Lemes Júnior, Antônio Barbosa Torres, Ricardo Lobato Empresas - Avaliação Pequenas e médias empresas Balanço (Contabilidade) - Análise Business enterprises - Evaluation Small business Financial statements - Analysis CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO::ADMINISTRACAO DE EMPRESAS::ADMINISTRACAO FINANCEIRA The present work is a research that approaches the relationship between the information present in the financial statements and the applicability of the methods of valuation of companies. For this purpose, the fundamental concepts of company valuation and its methods, as well as the concepts of analysis of the financial statements, their tools and methods, were searched for. In the the literature review the nature of the companies was also aproached, mainly the microenterprises due to their expressive participation in the economic scenario. As for the analyzed population, we have that this is the one of the market of restaurants and the collected sample delimits the city of Curitiba, Paraná. As for the methodology, data collection was used with the authorization of the companies’ managers, therefore, this is a qualitative research of descriptive analytical nature, having as a study scope descriptive amplitude and the temporal dimension the second semester of 2016. Through the Microenterprises' equity profile, through aspects such as composition of assets, liabilities, third party participation and indebtedness maturity, where questions were raised regarding liquidity and equity behavior in the period studied, freight to the profitability of these companies in comparison to the Marketplace. Thus, in order to identify differences and asymmetries between the market and the companies studied, these asymmetries were related to the difficulties involved in the application of the valuation methods of companies, with the aim, that the divergences found resulted in a difficult application of the models, When it is not impossible to apply it properly, to a fair value evaluation analysis, since many adjustments will be necessary in order to validate the data or bring them closer to the market reality, so that the analyst can incur In this process, in distortions of the company's results and behavior, and consequently of its valuation. O presente trabalho é uma pesquisa que aborda a relação entre as informações presentes nas demonstrações contábeis e aplicabilidade dos métodos de avaliação de empresas. Para tanto, buscou-se para realização das análises os conceitos fundamentais sobre avaliações de empresas e os seus métodos, assim como os conceitos de análise das demonstrações contábeis, suas ferramentas e métodos. Na revisão da literatura também foi abordado sobre a natureza das empresas, principalmente as microempresas devido sua expressiva participação no cenário econômico. Quanto à população analisada, tem-se que esta é a do mercado de restaurantes e a amostra coletada se delimita a cidade de Curitiba, Paraná. Quanto à metodologia, utilizou-se da coleta de dados mediante autorização dos responsáveis das empresas, portanto, esta é uma pesquisa qualitativa de natureza analítica descritiva tendo como escopo de estudo amplitude descritiva e a dimensão temporal o segundo semestre de 2016. Por meio dos dados foi observado o perfil patrimonial das microempresas, através de aspectos como composição de ativo, passivo, participação de terceiros e maturidade de endividamento onde se levantou questões quanto a situações de liquidez e comportamento patrimonial no período estudado, frente à rentabilidade destas empresas em comparação ao mercado. Assim, identificada divergências e assimetrias entre o mercado e as empresas estudadas relacionou-se, estas assimetrias, às dificuldades que implicariam à aplicação dos métodos de avaliação de valor das empresas, tendo por fim, que as divergências encontradas resultaram numa dificultosa aplicação dos modelos, quando a não, impossibilidade de sua aplicação de forma adequada, a uma análise de avaliação de valor justo, uma vez que muitos ajustes serão necessários, a fim de, validar os dados ou aproxima-los da realidade de mercado, podendo assim, o analista incorrer, neste processo, em distorções dos resultados e do comportamento da empresa, e por consequência, de sua avaliação de valor. 2020-11-23T20:09:23Z 2020-11-23T20:09:23Z 2016-10-27 specializationThesis SILVEIRA, Luan Lino. Os desafios da avaliação econômico financeira de empresas de micro e pequeno porte do setor de restaurantes. 2016. 56 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização em Gestão Financeira) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Curitiba, 2016. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/19598 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Curitiba Brasil Especialização em Gestão Financeira UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Empresas - Avaliação
Pequenas e médias empresas
Balanço (Contabilidade) - Análise
Business enterprises - Evaluation
Small business
Financial statements - Analysis
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO::ADMINISTRACAO DE EMPRESAS::ADMINISTRACAO FINANCEIRA
spellingShingle Empresas - Avaliação
Pequenas e médias empresas
Balanço (Contabilidade) - Análise
Business enterprises - Evaluation
Small business
Financial statements - Analysis
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO::ADMINISTRACAO DE EMPRESAS::ADMINISTRACAO FINANCEIRA
Silveira, Luan Lino
Os desafios da avaliação econômico financeira de empresas de micro e pequeno porte do setor de restaurantes
description The present work is a research that approaches the relationship between the information present in the financial statements and the applicability of the methods of valuation of companies. For this purpose, the fundamental concepts of company valuation and its methods, as well as the concepts of analysis of the financial statements, their tools and methods, were searched for. In the the literature review the nature of the companies was also aproached, mainly the microenterprises due to their expressive participation in the economic scenario. As for the analyzed population, we have that this is the one of the market of restaurants and the collected sample delimits the city of Curitiba, Paraná. As for the methodology, data collection was used with the authorization of the companies’ managers, therefore, this is a qualitative research of descriptive analytical nature, having as a study scope descriptive amplitude and the temporal dimension the second semester of 2016. Through the Microenterprises' equity profile, through aspects such as composition of assets, liabilities, third party participation and indebtedness maturity, where questions were raised regarding liquidity and equity behavior in the period studied, freight to the profitability of these companies in comparison to the Marketplace. Thus, in order to identify differences and asymmetries between the market and the companies studied, these asymmetries were related to the difficulties involved in the application of the valuation methods of companies, with the aim, that the divergences found resulted in a difficult application of the models, When it is not impossible to apply it properly, to a fair value evaluation analysis, since many adjustments will be necessary in order to validate the data or bring them closer to the market reality, so that the analyst can incur In this process, in distortions of the company's results and behavior, and consequently of its valuation.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização)
author Silveira, Luan Lino
author_sort Silveira, Luan Lino
title Os desafios da avaliação econômico financeira de empresas de micro e pequeno porte do setor de restaurantes
title_short Os desafios da avaliação econômico financeira de empresas de micro e pequeno porte do setor de restaurantes
title_full Os desafios da avaliação econômico financeira de empresas de micro e pequeno porte do setor de restaurantes
title_fullStr Os desafios da avaliação econômico financeira de empresas de micro e pequeno porte do setor de restaurantes
title_full_unstemmed Os desafios da avaliação econômico financeira de empresas de micro e pequeno porte do setor de restaurantes
title_sort os desafios da avaliação econômico financeira de empresas de micro e pequeno porte do setor de restaurantes
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2020
citation SILVEIRA, Luan Lino. Os desafios da avaliação econômico financeira de empresas de micro e pequeno porte do setor de restaurantes. 2016. 56 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização em Gestão Financeira) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Curitiba, 2016.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/19598
_version_ 1805316919436247040
score 10,814766