Gestão de qualidade aplicada cadeia produtiva de produtos cárneos paranaense sob sistema de inspeção estadual e federal
The contamination of a particular food can occur in several ways, such as: food contaminated during processing step With that food companies are required to have a program of quality food, with a focus on food safety and its customers. Food safety is the assurance of quality food, from the point of...
Autor principal: | Pereira, Tafael Lucas |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/23444 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-23444 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-234442020-11-26T12:17:02Z Gestão de qualidade aplicada cadeia produtiva de produtos cárneos paranaense sob sistema de inspeção estadual e federal Quality management applied to meat products supply chain system under Paraná state and federal inspection Pereira, Tafael Lucas Bittencourt, Juliana Vitoria Messias Francisco, Antonio Carlos de Matos, Eloiza Aparecida Silva Avila de Bittencourt, Juliana Vitoria Messias Frigoríficos Carne - Inspeção Vigilância sanitária Controle de qualidade Cold storage Meat inspection Public health surveillance Quality control CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO The contamination of a particular food can occur in several ways, such as: food contaminated during processing step With that food companies are required to have a program of quality food, with a focus on food safety and its customers. Food safety is the assurance of quality food, from the point of view of health and nutrition. A growing consumer awareness about the importance of product quality of the beef chain. The research study was conducted by the regulations of the different organs of inspection based on established norms and circulars for the establishment, and relevant scientific literature. Justified if the objective of the work, the importance of the agri-food business segments in which they operate these chains, compared to all the Brazilian food industry. The objective is to describe the differences in the quality management of a refrigerator in the transition from inspection to inspection Federal State. Introducing the requirements of legislation acting in the deployment process for each system and demonstrate quality control programs required for each system inspection. demonstrating the impacts in transition, such as changes in layout, impact on marketing and distribution, and appearance of hand labor and obstacles encountered in this transition. As highlighted in the study to meet business needs new and more bureaucratic laws, have a very large capital investment due to investments in infrastructure, equipment, labeling, qualification of skilled manpower, logistics and transport, highlighted in the study. The commercial impact may also be altered causing considerable increase in product distribution. Contacted the Federal inspection system is much more rigid than other means of inspection, with quality tools agroindustrial not mandatory state inspection. Thus, in this study it was possible to realize the full potential for business improvement and increased bureaucratic requirements necessary for obtaining Federal inspection system as well as the obstacles that stood out in the case study, concluding with the proposed objectives. A contaminação de um determinado alimento pode ocorrer de diversas formas, como por exemplo: alimentos contaminados durante a etapa de processamento Com isso as empresas de alimentos são obrigadas ter um programa de qualidade alimentar, com foco na segurança dos alimentos e de seus clientes. Segurança alimentar é a garantia de alimentos de qualidade, do ponto de vista sanitário e nutricional. É crescente a conscientização do consumidor sobre a importância da qualidade dos produtos da cadeia da carne bovina. A pesquisa foi realizada através de estudo nos regulamentos dos diferentes órgãos de inspeção com base em normativas e circulares estabelecidas para o estabelecimento, e literatura cientifica pertinente. Justifica-se o objetivo do trabalho, pela importância dos ramos de atividades agroalimentares em que estão inseridas essas cadeias, se comparados ao conjunto da indústria alimentícia brasileira. O objetivo do trabalho é descrever as diferenças na gestão de qualidade de um frigorifico na transição do sistema de inspeção Estadual para inspeção Federal. Apresentando os requisitos de legislação atuante no processo de implantação de cada sistema e demonstrar os programas de controle de qualidade exigidos para cada sistema de inspeção. demonstrando os impactos gerados na transição, como mudanças de layout, impacto na comercialização e distribuição, e no aspecto de mão-de-obra e os entraves encontradas para essa transição. Como destacado no estudo a empresa necessita cumprir novas e mais burocráticas legislações, ter um investimento capital muito grande devido a investimentos de infraestrutura, equipamentos, rotulagem, qualificação de mão-de-obra, e logística de transporte, destacados no estudo. O impacto comercial também sofre alteração ocasionando um aumento considerado na distribuição do produto. Contatou que o sistema de inspeção Federal é muito mais rígido que os demais meios de inspeção, apresentando ferramentas de qualidade agroindustriais não obrigatórios na inspeção Estadual. Desta forma, neste estudo realizado foi possível perceber todo potencial de melhoria para empresa e o aumento burocrático dos requisitos necessários para obtenção do sistema de inspeção Federal, assim como os entraves que mais se destacaram no estudo de caso, concluindo com os objetivos propostos. 2020-11-26T12:17:02Z 2020-11-26T12:17:02Z 2012-12-15 specializationThesis PEREIRA, Tafael Lucas. Gestão de qualidade aplicada cadeia produtiva de produtos cárneos paranaense sob sistema de inspeção estadual e federal. 2012. 66 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2012. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/23444 por embargoedAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Gestão Industrial: Conhecimento e Inovação UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Frigoríficos Carne - Inspeção Vigilância sanitária Controle de qualidade Cold storage Meat inspection Public health surveillance Quality control CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO |
spellingShingle |
Frigoríficos Carne - Inspeção Vigilância sanitária Controle de qualidade Cold storage Meat inspection Public health surveillance Quality control CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO Pereira, Tafael Lucas Gestão de qualidade aplicada cadeia produtiva de produtos cárneos paranaense sob sistema de inspeção estadual e federal |
description |
The contamination of a particular food can occur in several ways, such as: food contaminated during processing step With that food companies are required to have a program of quality food, with a focus on food safety and its customers. Food safety is the assurance of quality food, from the point of view of health and nutrition. A growing consumer awareness about the importance of product quality of the beef chain. The research study was conducted by the regulations of the different organs of inspection based on established norms and circulars for the establishment, and relevant scientific literature. Justified if the objective of the work, the importance of the agri-food business segments in which they operate these chains, compared to all the Brazilian food industry. The objective is to describe the differences in the quality management of a refrigerator in the transition from inspection to inspection Federal State. Introducing the requirements of legislation acting in the deployment process for each system and demonstrate quality control programs required for each system inspection. demonstrating the impacts in transition, such as changes in layout, impact on marketing and distribution, and appearance of hand labor and obstacles encountered in this transition. As highlighted in the study to meet business needs new and more bureaucratic laws, have a very large capital investment due to investments in infrastructure, equipment, labeling, qualification of skilled manpower, logistics and transport, highlighted in the study. The commercial impact may also be altered causing considerable increase in product distribution. Contacted the Federal inspection system is much more rigid than other means of inspection, with quality tools agroindustrial not mandatory state inspection. Thus, in this study it was possible to realize the full potential for business improvement and increased bureaucratic requirements necessary for obtaining Federal inspection system as well as the obstacles that stood out in the case study, concluding with the proposed objectives. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
author |
Pereira, Tafael Lucas |
author_sort |
Pereira, Tafael Lucas |
title |
Gestão de qualidade aplicada cadeia produtiva de produtos cárneos paranaense sob sistema de inspeção estadual e federal |
title_short |
Gestão de qualidade aplicada cadeia produtiva de produtos cárneos paranaense sob sistema de inspeção estadual e federal |
title_full |
Gestão de qualidade aplicada cadeia produtiva de produtos cárneos paranaense sob sistema de inspeção estadual e federal |
title_fullStr |
Gestão de qualidade aplicada cadeia produtiva de produtos cárneos paranaense sob sistema de inspeção estadual e federal |
title_full_unstemmed |
Gestão de qualidade aplicada cadeia produtiva de produtos cárneos paranaense sob sistema de inspeção estadual e federal |
title_sort |
gestão de qualidade aplicada cadeia produtiva de produtos cárneos paranaense sob sistema de inspeção estadual e federal |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
PEREIRA, Tafael Lucas. Gestão de qualidade aplicada cadeia produtiva de produtos cárneos paranaense sob sistema de inspeção estadual e federal. 2012. 66 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2012. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/23444 |
_version_ |
1805296917837512704 |
score |
10,814766 |