Avaliação da produção de enzimas celulolíticas por fungos isolados da região dos Campos Gerais

Enzymes are natural catalysts of high biotechnological interest. These biocatalysts can be extracted from animal, vegetable and microorganism tissues, with microbial origin being the most used. There is a worldwide increase in the consumption of industrial enzymes and filamentous fungi are among the...

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Autor principal: Oliveira, Thais
Formato: Dissertação
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2021
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/23800
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spelling riut-1-238002021-01-09T06:10:17Z Avaliação da produção de enzimas celulolíticas por fungos isolados da região dos Campos Gerais Evaluation of cellulolytic enzyme production by fungi isolated from the Campos Gerais region Oliveira, Thais Bittencourt, Juliana Vitoria Messias https://orcid.org/0000-0002-9575-3675 http://lattes.cnpq.br/5844979052853050 Rodrigues, Sabrina Ávila https://orcid.org/0000-0003-2616-169X http://lattes.cnpq.br/1165441010027633 Bittencourt, Juliana Vitoria Messias https://orcid.org/0000-0002-9575-3675 http://lattes.cnpq.br/5844979052853050 Sydney , Eduardo Bittencourt https://orcid.org/0000-0001-7194-8315 http://lattes.cnpq.br/4257966538914643 Rodrigues, Sabrina Ávila https://orcid.org/0000-0003-2616-169X http://lattes.cnpq.br/1165441010027633 Vicente, Vania Aparecida https://orcid.org/0000-0002-2953-4861 http://lattes.cnpq.br/4249745412538721 Fungos Enzimas Trigo Enzimas de fungos Fungi Enzymes Wheat Fungal enzymes CNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS Biotecnologia Enzymes are natural catalysts of high biotechnological interest. These biocatalysts can be extracted from animal, vegetable and microorganism tissues, with microbial origin being the most used. There is a worldwide increase in the consumption of industrial enzymes and filamentous fungi are among the main microbial sources producing these enzymes. In this work, the enzymatic potential of fungi isolated from the soil of the region of Ponta Grossa - PR was evaluated, using wheat bran as a substrate. For this, 3 stages were carried out: fungi screening, fermentation in agitated flasks and fermentation in a bioreactor. The screening was carried out by inoculating the fungi in Petri dishes containing agar medium and supplemented with carboxymethylcellulose (CMC) incubated for 4 days at 32ºC. After the incubation period, the petri dishes were developed using the Congo Red 0.1% (w/v) dye, to verify the enzyme halo. Then the enzyme indexes (I.E) were determined. With this step, it was possible to select 3 fungi with the best enzyme indexes for the submerged fermentation step in agitated flasks. Submerged fermentation was carried out at 32 °C, pH 5.4 and stirring at 150 rpm. Fungi were evaluated for cellulose production. The CMIB-174 strain showed a higher enzymatic activity for both CMCase (0.032 IU/mL) and FPase (0.060 IU/mL). Therefore, the CMIB-174 strain was chosen for the bioreactor test. It can be observed that the bioreactor assay favored the activities of CMCase and FPase with a significant increase of 433% and 146%, respectively. However, all strains used in the present study showed low enzymatic activities when compared to other results obtained in the literature. Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR) As enzimas são catalisadores naturais de alto interesse biotecnológico. Esses biocatalisadores podem ser extraídos de tecidos animais, vegetais e de microorganismos, sendo as de origem microbianas as mais utilizadas. Existe um aumento mundial no consumo de enzimas industriais e os fungos filamentosos estão entre as principais fontes microbianas produtores destas enzimas. Neste trabalho foi avaliado o potencial enzimático de fungos isolados do solo da região de Ponta Grossa - PR, utilizando farelo de trigo como substrato. Para isso, realizou-se 3 etapas: seleção dos fungos, fermentações em frascos agitados e fermentação em biorreator. A seleção dos isolados foi realizado inoculando os fungos em placas de Petri contendo meio ágar suplementado com carboximetilcelulose (CMC) incubadas por 4 dias à 32ºC. Após o período de incubação, as placas foram reveladas utilizando o corante Vermelho do Congo 0,1% (p/v), para a verificação do halo de degradação enzimática. Em seguida foram determinados os índices enzimáticos (I.E). Com essa etapa foi possível selecionar 3 fungos com os melhores índices enzimáticos para a etapa de fermentação submersa sob agitação. A fermentação submersa foi realizada a 32 °C, pH 5,4 e agitação de 150 rpm. Os fungos foram avaliados quanto a produção de celulases. O isolado CMIB-174 apresentou uma maior atividade enzimática tanto para CMCase (0,032 UI/mL) quanto a FPase (0,060 UI/mL). Portanto, o isolado CMIB-174 foi escolhida para o teste em biorreator. Pode-se observar que o ensaio em biorreator favoreceu as atividades de CMCase e FPase com um aumento significativo de 433% e 146%, respectivamente. Porém, todas as linhagens utilizadas no presente trabalho, apresentaram baixas atividades enzimáticas quando comparadas a outros resultados obtidos na literatura. 2021-01-08T21:48:07Z 2021-01-08T21:48:07Z 2020-09-25 masterThesis OLIVEIRA, Thais. Avaliação da produção de enzimas celulolíticas por fungos isolados da região dos Campos Gerais. 2020. Dissertação (Mestrado em Biotecnologia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2020. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/23800 por openAccess Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia UTFPR
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description Enzymes are natural catalysts of high biotechnological interest. These biocatalysts can be extracted from animal, vegetable and microorganism tissues, with microbial origin being the most used. There is a worldwide increase in the consumption of industrial enzymes and filamentous fungi are among the main microbial sources producing these enzymes. In this work, the enzymatic potential of fungi isolated from the soil of the region of Ponta Grossa - PR was evaluated, using wheat bran as a substrate. For this, 3 stages were carried out: fungi screening, fermentation in agitated flasks and fermentation in a bioreactor. The screening was carried out by inoculating the fungi in Petri dishes containing agar medium and supplemented with carboxymethylcellulose (CMC) incubated for 4 days at 32ºC. After the incubation period, the petri dishes were developed using the Congo Red 0.1% (w/v) dye, to verify the enzyme halo. Then the enzyme indexes (I.E) were determined. With this step, it was possible to select 3 fungi with the best enzyme indexes for the submerged fermentation step in agitated flasks. Submerged fermentation was carried out at 32 °C, pH 5.4 and stirring at 150 rpm. Fungi were evaluated for cellulose production. The CMIB-174 strain showed a higher enzymatic activity for both CMCase (0.032 IU/mL) and FPase (0.060 IU/mL). Therefore, the CMIB-174 strain was chosen for the bioreactor test. It can be observed that the bioreactor assay favored the activities of CMCase and FPase with a significant increase of 433% and 146%, respectively. However, all strains used in the present study showed low enzymatic activities when compared to other results obtained in the literature.
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