Caracterização físico-química de Aloe vera e atividade antimicrobiana do extrato etanólico liofilizado
The use of antibiotics has gradually increased over the years, causing society to seek alternative methods of antimicrobials such as medicinal plants, especially efficient methods that ensure improvement in health. The present work aimed to analyze the physical-chemical characteristics and verify th...
Autor principal: | Miranda, Mylena Fernanda |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2021
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/25543 |
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riut-1-255432021-08-11T06:06:29Z Caracterização físico-química de Aloe vera e atividade antimicrobiana do extrato etanólico liofilizado Physico-chemical characterization of Aloe vera and antimicrobial activity of lyophilized ethanolic extract Miranda, Mylena Fernanda Tiuman, Tatiana Shioji Tiuman, Tatiana Shioji Zara, Ricardo Fiori Friedrich, Juliana Cristhina Agentes antiinfecciosos Babosa Compostos bioativos Plantas medicinais Anti-infective agents Aloe vera Bioactive compounds Medicinal plants CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA The use of antibiotics has gradually increased over the years, causing society to seek alternative methods of antimicrobials such as medicinal plants, especially efficient methods that ensure improvement in health. The present work aimed to analyze the physical-chemical characteristics and verify the existence of antimicrobial activity of the lyophilized ethanol extract of Aloe vera. In the physical-chemical evaluation of the plant, pH, total ash, water by desiccation (humidity) and solubility were determined. The physical-chemical characteristics obtained for the study plant were pH of 4.35±0.7; 1.42%±0.15 total ash; 91.62%±1.72 humidity; and solubility in distilled water and ethyl alcohol. The methodology used to verify the antimicrobial capacity of the plant extract was by diffusion in agar and microdilution in broth to determine the minimum inhibition concentration (MIC) of the lyophilized extract of Aloe vera. For the antimicrobial capacity of the extract, the results obtained for diffusion in agar showed that the sensitive microorganisms were Kocuria rhizophila, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis at the concentration of 20 mg.mL-1 and 50 mg.mL-1. In plate microdilution, most microorganisms were sensitive to the extract presenting MIC ≤ 12.5 mg.mL-1 (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Kocuria rhizophila, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis). Thus, it was possible to conclude that the results obtained were satisfactory when compared to other related studies and future studies should be directed towards isolating antimicrobial compounds from Aloe vera extract. A utilização de antibióticos vem aumentando gradativamente com o passar dos anos, fazendo com que a sociedade busque métodos alternativos de antimicrobianos como as plantas medicinais, principalmente métodos eficientes que garantam a melhoria na saúde. O presente trabalho buscou analisar as características físico-químicas e verificar a existência de atividade antimicrobiana do extrato etanólico liofilizado de Aloe vera. Na avaliação físico-química da planta foi determinado o pH, cinzas totais, água por dessecação (umidade) e solubilidade. As características físico-químicas obtidas para o vegetal em estudo foram pH de 4,35±0,7; 1,42%±0,15 de cinzas totais; 91,62%±1,72 de umidade; e solubilidade em água destilada e álcool etílico. A metodologia empregada para verificar a capacidade antimicrobiana do extrato vegetal foi por difusão em ágar e microdiluição em caldo para determinar a concentração inibitória mínima (CIM) do extrato liofilizado de Aloe vera. Para a capacidade antimicrobiana do extrato, os resultados obtidos para difusão em ágar demonstraram que os microrganismos sensíveis foram Kocuria rhizophila, Staphylococcos aureus e Staphylococcos epidermidis na concentração de 20 mg.mL-1 e 50 mg.mL-1 . Na microdiluição em placas a maioria dos microrganismos foram sensíveis ao extrato apresentando CIM ≤ 12,5 mg.mL-1 (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Kocuria rhizophila, Salmonella typhi, Staphylococcos aureus e Staphylococcos epidermidis). Desta forma, foi possível concluir que os resultados obtidos foram satisfatórios quando comparados a outras pesquisas relacionadas e futuros trabalhos devem ser direcionados no sentido de isolar os compostos antimicrobianos do extrato de Aloe vera. 2021-07-12T13:15:37Z 2021-07-12T13:15:37Z 2021-05-04 bachelorThesis MIRANDA, Mylena Fernanda. Caracterização físico-química de Aloe vera e atividade antimicrobiana do extrato etanólico liofilizado. 2021. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Processos Químicos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Toledo, 2021. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/25543 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Toledo Brasil Tecnologia em Processos Químicos UTFPR |
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Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
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Português |
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The use of antibiotics has gradually increased over the years, causing society to seek alternative methods of antimicrobials such as medicinal plants, especially efficient methods that ensure improvement in health. The present work aimed to analyze the physical-chemical characteristics and verify the existence of antimicrobial activity of the lyophilized ethanol extract of Aloe vera. In the physical-chemical evaluation of the plant, pH, total ash, water by desiccation (humidity) and solubility were determined. The physical-chemical characteristics obtained for the study plant were pH of 4.35±0.7; 1.42%±0.15 total ash; 91.62%±1.72 humidity; and solubility in distilled water and ethyl alcohol. The methodology used to verify the antimicrobial capacity of the plant extract was by diffusion in agar and microdilution in broth to determine the minimum inhibition concentration (MIC) of the lyophilized extract of Aloe vera. For the antimicrobial capacity of the extract, the results obtained for diffusion in agar showed that the sensitive microorganisms were Kocuria rhizophila, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis at the concentration of 20 mg.mL-1 and 50 mg.mL-1. In plate microdilution, most microorganisms were sensitive to the extract presenting MIC ≤ 12.5 mg.mL-1 (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Kocuria rhizophila, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis). Thus, it was possible to conclude that the results obtained were satisfactory when compared to other related studies and future studies should be directed towards isolating antimicrobial compounds from Aloe vera extract. |
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MIRANDA, Mylena Fernanda. Caracterização físico-química de Aloe vera e atividade antimicrobiana do extrato etanólico liofilizado. 2021. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Processos Químicos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Toledo, 2021. |
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