Análise da eficiência da mucilagem da semente de chia como coagulante orgânico no tratamento de água para abastecimento
The purpose of this paper was the use of chia seed as an alternative organic coagulant in the treatment of water for supply. The coagulation, flocculation and sedimentation steps were simulated with the Jar Test equipment, while for the filtration step used 8μm filter paper was used in the base, the...
Autor principal: | Botelho, Ingrid Cardozo |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2021
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/25713 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-25713 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-257132021-08-13T06:06:34Z Análise da eficiência da mucilagem da semente de chia como coagulante orgânico no tratamento de água para abastecimento Analysis of the efficiency of the chia seed mucilage as an organic coagulant in the treatment of water for supply Botelho, Ingrid Cardozo Theodoro, Joseane Debora Peruço Bolonhesi, Isabela Bruna Tavares Machado Fazolo, Ajadir Theodoro, Joseane Debora Peruço Água - Purificação Abastecimento de água Coagulantes Mucilagem Water - Purification Water-supply Coagulants Mucilage CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA SANITARIA The purpose of this paper was the use of chia seed as an alternative organic coagulant in the treatment of water for supply. The coagulation, flocculation and sedimentation steps were simulated with the Jar Test equipment, while for the filtration step used 8μm filter paper was used in the base, then 1 cm of cotton and finally 2 cm of granulated activated coal 6-10 mm with the rapid filtration columns produced for this study. The water samples used were collected from Igapó II Lake, located in the city of Londrina - PR. Two chia coagulant solutions were prepared (S1 and S2), and two treatments were used only coagulation (C) and coagulation followed by filtration (CF) to compare the efficiencies and compare with the maximum values allowed by the Consolidation Ordinance No. 5 Annex XX of September 2017, Ministry of Health. The analyzed parameters were removal of turbidity and the behavior of pH, total dissolved solids, electrical conductivity and the presence of metals Na, K, Li and Ca. For both solutions, the chosen concentrations were 30 g.L-1, 35 g.L-1 and 40 g.L-1. The tests with Jar Test were performed using the methodology proposed by Botelho (2019). The values for maximum removal of turbidity were 89.4% obtained in the assays C S1 30g.L-1 and CF S2 for all concentrations. In spite of not reaching the values allowed by law, the percentage of removal achieved is considered high. For the pH it was noticed that the treatments caused a reduction, making it more acid, however the minimum values reached were 6.14 and 6.02 for S1 30 g.L-1 e S2 40 g.L-1 respectively. Keeping to the extent permitted by Consolidation Ordinance No. 5 Annex XX of September 2017, Ministry of Health. The parameters electrical conductivity and total dissolved solids were inferior with the S1 assays reaching the maximum 51.3 ppm (raw sample 40 ppm) and increasing significantly (153ppm for 40 g.L-1 treatment CF) with the S2 assays due to the addition of NaCl in the preparation of the S2 solution. As for the presence of metals, maximum values of Na were found with S1 4.2 mg.L-1 and S2 77.2 mg.L-1, of K values with S1 20.6 mg.L-1 and S2 28.5 mg .L-1, of Li with S1 0.36 mg.L-1 and S2 0.4 mg.L-1 and of Ca with S1 8.2 mg.L-1 and S2 14.6 mg.L-1. Therefore, the results show the efficiency of the chia seed with organic coagulant, enabling improvement and future use to water and effluents treatment. O proposto neste trabalho foi a utilização da semente de chia como coagulante orgânico alternativo no tratamento de água para abastecimento. Foram simuladas as etapas de coagulação, floculação e sedimentação com o equipamento Jar Test enquanto, para a etapa de filtração, utilizou-se papel filtro de 8μm na base em seguida 1 cm de algodão e por fim 2 cm de carvão ativado granulado 6-10 mm, com colunas de rápida filtração. As amostras de água foram coletadas no Lago Igapó II, localizado na cidade de Londrina - PR. Foram preparadas duas soluções coagulantes de chia (S1 e S2), com concentrações de 30 g.L-1, 35 g.L-1 e 40 g.L-1. Utilizou-se dois tipos de tratamentos: somente coagulação (C) e coagulação seguida de filtração (CF) para comparação das eficiências e comparação com os valores máximos permitidos pela Portaria de Consolidação nº 5 Anexo XX de setembro de 2017, Ministério da saúde. Os parâmetros analisados foram remoção da turbidez e o comportamento do pH, sólidos dissolvidos totais, condutividade elétrica e a presença dos metais Na, K, Li e Ca. Os valores de máxima remoção da turbidez foi 89,4% obtidos nos ensaios de S1 30g.L-1 e CF S2 para todas as concentrações. Apesar de não atingir os valores permitidos pela legislação, o percentual de remoção alcançado é considerado elevado. Para o pH percebeu-se que com os tratamentos houve uma redução, tornando-o mais ácido, porém os valores mínimos alcançados foram de 6,14 e 6,02 para S1 30 g.L-1 e S2 40 g.L-1 respectivamente. Mantendo dentro do permitido pela Portaria de Consolidação nº 5 Anexo XX de setembro de 2017, Ministério da saúde. Os parâmetros condutividade elétrica e sólidos dissolvidos totais foram inferiores nos ensaios de S1 alcançando o máximo de 51,33 ppm (amostra bruta 40 ppm) para concentração 40 g.L-1 no tratamento CF e aumentando significativamente (153 ppm para 40 g.L-1 no tratamento CF) com os ensaios de S2 devido a adição de NaCl no preparo da solução S2. Já a presença dos metais foram encontrados valores máximos de Na com S1 4,2 mg.L-1 com S2 77,2 mg.L-1, de K com S1 20,6 mg.L-1 e S2 28,5 mg.L-1, de Li com S1 0,36 mg.L-1 e S2 0,4 mg.L-1 e de Ca com S1 8,2 mg.L-1 e S2 14,6 mg.L-1. Portanto, os resultados mostram a eficiência da semente de chia como coagulante orgânico, possibilitando aperfeiçoamento e uso futuro no tratamento de água e efluente. 2021-08-12T21:32:41Z 2021-08-12T21:32:41Z 2020-12-01 bachelorThesis BOTELHO, Ingrid Cardozo. Análise da eficiência da mucilagem da semente de chia como coagulante orgânico no tratamento de água para abastecimento. 2020. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia Ambiental) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Londrina, 2020. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/25713 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Londrina Brasil Engenharia Ambiental UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Água - Purificação Abastecimento de água Coagulantes Mucilagem Water - Purification Water-supply Coagulants Mucilage CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA SANITARIA |
spellingShingle |
Água - Purificação Abastecimento de água Coagulantes Mucilagem Water - Purification Water-supply Coagulants Mucilage CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA SANITARIA Botelho, Ingrid Cardozo Análise da eficiência da mucilagem da semente de chia como coagulante orgânico no tratamento de água para abastecimento |
description |
The purpose of this paper was the use of chia seed as an alternative organic coagulant in the treatment of water for supply. The coagulation, flocculation and sedimentation steps were simulated with the Jar Test equipment, while for the filtration step used 8μm filter paper was used in the base, then 1 cm of cotton and finally 2 cm of granulated activated coal 6-10 mm with the rapid filtration columns produced for this study. The water samples used were collected from Igapó II Lake, located in the city of Londrina - PR. Two chia coagulant solutions were prepared (S1 and S2), and two treatments were used only coagulation (C) and coagulation followed by filtration (CF) to compare the efficiencies and compare with the maximum values allowed by the Consolidation Ordinance No. 5 Annex XX of September 2017, Ministry of Health. The analyzed parameters were removal of turbidity and the behavior of pH, total dissolved solids, electrical conductivity and the presence of metals Na, K, Li and Ca. For both solutions, the chosen concentrations were 30 g.L-1, 35 g.L-1 and 40 g.L-1. The tests with Jar Test were performed using the methodology proposed by Botelho (2019). The values for maximum removal of turbidity were 89.4% obtained in the assays C S1 30g.L-1 and CF S2 for all concentrations. In spite of not reaching the values allowed by law, the percentage of removal achieved is considered high. For the pH it was noticed that the treatments caused a reduction, making it more acid, however the minimum values reached were 6.14 and 6.02 for S1 30 g.L-1 e S2 40 g.L-1 respectively. Keeping to the extent permitted by Consolidation Ordinance No. 5 Annex XX of September 2017, Ministry of Health. The parameters electrical conductivity and total dissolved solids were inferior with the S1 assays reaching the maximum 51.3 ppm (raw sample 40 ppm) and increasing significantly (153ppm for 40 g.L-1 treatment CF) with the S2 assays due to the addition of NaCl in the preparation of the S2 solution. As for the presence of metals, maximum values of Na were found with S1 4.2 mg.L-1 and S2 77.2 mg.L-1, of K values with S1 20.6 mg.L-1 and S2 28.5 mg .L-1, of Li with S1 0.36 mg.L-1 and S2 0.4 mg.L-1 and of Ca with S1 8.2 mg.L-1 and S2 14.6 mg.L-1. Therefore, the results show the efficiency of the chia seed with organic coagulant, enabling improvement and future use to water and effluents treatment. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Botelho, Ingrid Cardozo |
author_sort |
Botelho, Ingrid Cardozo |
title |
Análise da eficiência da mucilagem da semente de chia como coagulante orgânico no tratamento de água para abastecimento |
title_short |
Análise da eficiência da mucilagem da semente de chia como coagulante orgânico no tratamento de água para abastecimento |
title_full |
Análise da eficiência da mucilagem da semente de chia como coagulante orgânico no tratamento de água para abastecimento |
title_fullStr |
Análise da eficiência da mucilagem da semente de chia como coagulante orgânico no tratamento de água para abastecimento |
title_full_unstemmed |
Análise da eficiência da mucilagem da semente de chia como coagulante orgânico no tratamento de água para abastecimento |
title_sort |
análise da eficiência da mucilagem da semente de chia como coagulante orgânico no tratamento de água para abastecimento |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2021 |
citation |
BOTELHO, Ingrid Cardozo. Análise da eficiência da mucilagem da semente de chia como coagulante orgânico no tratamento de água para abastecimento. 2020. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia Ambiental) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Londrina, 2020. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/25713 |
_version_ |
1805315941706235904 |
score |
10,814766 |