Qualidade da água de manancial em propriedade rural em Campo Mourão - PR

The objective of the work was to evaluate the quality of the water from a spring used as a source of supply (spring), which is located within a plot of land called “Sítio Santa Luzia” of gleba Nº 13, Mourão colony of the rural community of São Benedito , from the municipality of Campo Mourão (PR). T...

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Autor principal: Fernandes, Alisson
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2021
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/26317
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spelling riut-1-263172021-11-09T06:06:05Z Qualidade da água de manancial em propriedade rural em Campo Mourão - PR Fernandes, Alisson Gonçalves, Morgana Suszek Medeiros, Flávia Vieira da Silva Corneli, Vanessa Medeiros Gonçalves, Morgana Suszek Nascentes Água - Qualidade Água potável Springs Water quality Drinking water CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA SANITARIA::SANEAMENTO AMBIENTAL The objective of the work was to evaluate the quality of the water from a spring used as a source of supply (spring), which is located within a plot of land called “Sítio Santa Luzia” of gleba Nº 13, Mourão colony of the rural community of São Benedito , from the municipality of Campo Mourão (PR). To check the water quality, it was necessary to analyze parameters such as temperature, color, turbidity, pH, electrical conductivity, dissolved oxygen, total, fixed and volatile solids, dissolved solids, nitrate, total coliforms, thermotolerant coliforms (E. coli), alkalinity and phosphorus. Two collections were carried out to carry out parameter analyzes, one in the dry period in April 2020 and one in the rainy period in May 2020, making it possible to compare the levels of the parameters Impacts with the results found. with those determined by Consolidation Ordinance Nº. 5/2017 of the Ministry of Health, which in turn determines the potability levels of water for human consumption and the comparison with other authors for the parameters that are not provided for in the legislation. The conditions made it possible to gain that the water from the source under study is needed for human consumption under the conditions present at the time, in which the presence of thermotolerant coliforms (E. coli) stands out, indicating faecal contamination of the water. This problem can be solved with corrective and preventive actions to improve water quality. In this study, two options were chosen for the implantation of models for the protection of water sources, which are low¬cost and very effective, these are the caxambu model and the model that uses soilcement to protect springs. Together with a disinfection system, in which case the methodology for solar water disinfection (SODIS) was determined, whose function is to make the presence of bacteria in the water inactive. It was concluded, then, that actions to recover and preserve the source in question are extremely important to maintain the water quality standard and ensure that the people who use that source consume water. O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade da água de uma nascente utilizada como manancial de abastecimento (nascente), que está localizada dentro de um lote de terras denominado “Sítio Santa Luzia” da gleba Nº 13, colônia Mourão da comunidade rural São Benedito, do município de Campo Mourão (PR). Para verificar a qualidade da água foi necessário a análise de parâmetros como, temperatura, cor, turbidez, pH, condutividade elétrica, oxigênio dissolvido, sólidos totais, fixos e voláteis, sólidos dissolvidos, nitrato, coliformes totais, coliformes termotolerantes (E. coli), alcalinidade e fósforo. Foram realizadas duas coletas de amostras, para realizar análises desses parâmetros, uma no período de seca no mês de Abril de 2020 e uma no período chuvoso no mês de Maio de 2020, sendo possível com os resultados encontrados, realizar a comparação dos níveis dos parâmetros analisados com os determinados pela Portaria de Consolidação Nº 5/2017 do Ministério da Saúde, que por sua vez determina os níveis de potabilidade da água para consumo humano e a comparação com outros autores para os parâmetros que não estão dispostos na legislação. As discussões permitiram concluir que a água do manancial em estudo está imprópria para o consumo humano nas condições estabelecidas no momento, em que se destaca a presença de coliformes termotolerantes (E. coli), indicando a contaminação fecal da água. Esse problema pode ser resolvido com ações corretivas e preventivas para melhorar a qualidade da água. Nesse estudo foram indicadas duas opções de escolha para implantação de modelos de proteção de mananciais, sendo de baixo custo e bastante eficaz, são esses, o modelo caxambu e o modelo que utiliza técnica de solo-cimento para proteção das nascentes. Junto com um sistema de desinfecção, onde nesse caso foi indicada a metodologia de desinfecção solar da água (SODIS) que tem como função tornar inativa a presença de bactérias na água. Concluiu-se então, que ações para recuperar e preservar o manancial em questão são de extrema importância para manter o padrão de qualidade da água e garantir que as pessoas que utilizam daquele manancial consumam uma água potável. 2021-11-08T18:05:17Z 2021-11-08T18:05:17Z 2020-11-24 bachelorThesis FERNANDES, Alisson. Qualidade da água de manancial em propriedade rural em Campo Mourão - PR. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia Ambiental) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2020. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/26317 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Campo Mourao Brasil Departamento Acadêmico de Ambiental Engenharia Ambiental UTFPR
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Qualidade da água de manancial em propriedade rural em Campo Mourão - PR
description The objective of the work was to evaluate the quality of the water from a spring used as a source of supply (spring), which is located within a plot of land called “Sítio Santa Luzia” of gleba Nº 13, Mourão colony of the rural community of São Benedito , from the municipality of Campo Mourão (PR). To check the water quality, it was necessary to analyze parameters such as temperature, color, turbidity, pH, electrical conductivity, dissolved oxygen, total, fixed and volatile solids, dissolved solids, nitrate, total coliforms, thermotolerant coliforms (E. coli), alkalinity and phosphorus. Two collections were carried out to carry out parameter analyzes, one in the dry period in April 2020 and one in the rainy period in May 2020, making it possible to compare the levels of the parameters Impacts with the results found. with those determined by Consolidation Ordinance Nº. 5/2017 of the Ministry of Health, which in turn determines the potability levels of water for human consumption and the comparison with other authors for the parameters that are not provided for in the legislation. The conditions made it possible to gain that the water from the source under study is needed for human consumption under the conditions present at the time, in which the presence of thermotolerant coliforms (E. coli) stands out, indicating faecal contamination of the water. This problem can be solved with corrective and preventive actions to improve water quality. In this study, two options were chosen for the implantation of models for the protection of water sources, which are low¬cost and very effective, these are the caxambu model and the model that uses soilcement to protect springs. Together with a disinfection system, in which case the methodology for solar water disinfection (SODIS) was determined, whose function is to make the presence of bacteria in the water inactive. It was concluded, then, that actions to recover and preserve the source in question are extremely important to maintain the water quality standard and ensure that the people who use that source consume water.
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