Gestão de resíduos sólidos em uma indústria alimentícia: oportunidades de melhoria para o desperdício de alimentos

Reducing waste generation is a topic of social, economic, and environmental interest. Therefore, proper waste management contributes positively to the competitiveness of industries in the market. For this reason, industries have observed these advantages and sought to improve their environmental per...

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Autor principal: Santos, Roberta Pinheiro
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2022
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/29144
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spelling riut-1-291442022-08-02T06:06:03Z Gestão de resíduos sólidos em uma indústria alimentícia: oportunidades de melhoria para o desperdício de alimentos Solid waste management in a food industry: Improvement opportunities for food waste Santos, Roberta Pinheiro Bortoli, Marcelo Fermiani, Eliane Andréia Bortoli, Marcelo Fermiani, Eliane Andréia Ribeiro, Priscila Soraia da Conceição Gestão integrada de resíduos sólidos Sustentabilidade Resíduos industriais - Aspectos ambientais Sustainability Integrated solid waste mangement Factory and trade waste - Environmental aspects CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA SANITARIA Reducing waste generation is a topic of social, economic, and environmental interest. Therefore, proper waste management contributes positively to the competitiveness of industries in the market. For this reason, industries have observed these advantages and sought to improve their environmental performance. In turn, the food industry stands out in consumers' eyes as food waste and hunger are global concerns. Therefore, the objective of the present study was to optimize the management of organic solid waste in the food industry to reduce the losses generated in the different industrial processes. For that, the methodology of continuous improvement was used, defining the main causes of high food waste in the processes, measuring which were the manufacturing units with the highest generation and their efficiencies of notes and analyzing the variations of the production processes that helped to find the biggest problems and their causes. In each analyzed UF, it was possible to find the amount of waste generated and its economic impact. In UF1, it was possible to reach 80% efficiency in weighing, UF2 approached the goal, but it was already possible to implement action plans, UF3 did not have any improvement related to the efforts of this study, and UF4 started a DMAIC to achieve the objectives of reducing organic waste generated. Therefore, it was possible to find management of organic waste improvements, help control the variability and reinforce the importance of sustainability for employees. A diminuição da geração de resíduos é um tema de interesse social, econômico e ambiental. Com isso, a gestão adequada dos resíduos vem a contribuir positivamente na competitividade das indústrias no mercado. Por esse motivo, as indústrias observaram essas vantagens e buscaram melhorar seu desempenho ambiental. O ramo alimentício, por sua vez, se destaca na visão dos consumidores já que o desperdício de alimentos e a fome são preocupações mundiais. Sendo assim, o objetivo do presente estudo foi de otimizar a gestão de resíduos sólidos orgânicos em uma indústria alimentícia, para reduzir as perdas geradas nos diferentes processos industriais. Para tanto, utilizou-se a metodologia de melhoria contínua, definindo as principais causas do elevado desperdício de alimentos nos processos, medindo quais foram as unidades de fabricação com maior geração e suas eficiências de apontamentos e analisando as variações dos processos produtivos que auxiliaram no encontro dos maiores problemas e suas causas. Foi possível encontrar, em cada UF analisada, qual a quantidade de resíduos gerada e seu impacto econômico. Na UF1 foi possível atingir 80% de eficiência nas pesagens, UF2 se aproximou da meta, porém já foi possível implementar planos de ação, UF3 não possuiu melhoria relacionada aos esforços desse estudo, e UF4 iniciou um DMAIC para o atingir os objetivos de diminuição de resíduos orgânicos gerados. Por isso, foi possível encontrar melhorias para a gestão dos resíduos orgânicos, ajudar a controlar as variabilidades e reforçar a importância da sustentabilidade para os colaboradores. 2022-08-01T18:54:14Z 2022-08-01T18:54:14Z 2022-06-24 bachelorThesis SANTOS, Roberta Pinheiro. Gestão de resíduos sólidos em uma indústria alimentícia: oportunidades de melhoria para o desperdício de alimentos. 2022. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia Ambiental) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, 2022. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/29144 por openAccess http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Francisco Beltrao Brasil Engenharia Ambiental UTFPR
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Santos, Roberta Pinheiro
Gestão de resíduos sólidos em uma indústria alimentícia: oportunidades de melhoria para o desperdício de alimentos
description Reducing waste generation is a topic of social, economic, and environmental interest. Therefore, proper waste management contributes positively to the competitiveness of industries in the market. For this reason, industries have observed these advantages and sought to improve their environmental performance. In turn, the food industry stands out in consumers' eyes as food waste and hunger are global concerns. Therefore, the objective of the present study was to optimize the management of organic solid waste in the food industry to reduce the losses generated in the different industrial processes. For that, the methodology of continuous improvement was used, defining the main causes of high food waste in the processes, measuring which were the manufacturing units with the highest generation and their efficiencies of notes and analyzing the variations of the production processes that helped to find the biggest problems and their causes. In each analyzed UF, it was possible to find the amount of waste generated and its economic impact. In UF1, it was possible to reach 80% efficiency in weighing, UF2 approached the goal, but it was already possible to implement action plans, UF3 did not have any improvement related to the efforts of this study, and UF4 started a DMAIC to achieve the objectives of reducing organic waste generated. Therefore, it was possible to find management of organic waste improvements, help control the variability and reinforce the importance of sustainability for employees.
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