Qualidade física e química do solo sob pastagem irrigada

Pastures are the most economical way to feed cattle, serving as raw material for one of the six most important products of Brazilian agriculture, the milk. The quality of food, along with management, are the main factors that will dictate the productivity of the animals.The mainly mistake is about t...

ver descrição completa

Autor principal: Backes, Élcio dos Santos
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10694
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-10694
recordtype dspace
spelling riut-1-106942020-11-13T11:26:19Z Qualidade física e química do solo sob pastagem irrigada Physical and chemical soil quality under irrigated pasture Backes, Élcio dos Santos Pelegrini, André Pellegrini, André Sartor, Laercio Ricardo Paula, Adalberto Luiz de Solos Irrigação Pastagens Soils Irrigation Pastures CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::CIENCIA DO SOLO Pastures are the most economical way to feed cattle, serving as raw material for one of the six most important products of Brazilian agriculture, the milk. The quality of food, along with management, are the main factors that will dictate the productivity of the animals.The mainly mistake is about the soil, wich material is the most important product of the system. Often due to poor adaptation of the animal load of the lot to the area explored, interfering with the physical factors and the chemical availability of nutrients, the plants directly interfering in the productive efficiency of forage biomass. The objective of this study is to evaluate physical and chemical quality of soil in irrigated pastures in five properties distributed in the cities of Dois Vizinhos, Salto do Lontra, Nova Prata do Iguaçu, São Jorge do Oeste and Cruzeiro do Iguaçu, covering the micro region of Dois Vizinhos -PR, proposing alternatives for improving soil quality and increasing milk production. The Physical and chemical evaluations heve been accomplished carried out in the soil laboratory of the Federal Technological University of Paraná, campus Dois Vizinhos, from June to August 2017, from soil samples collected in the five previously described properties. The analyzed variables will be Macroporosity (Ma), Microporosity (Mi), Total Porosity (Tp), Soil Density (Sd), Density of Particle (Dp), Penetration Resistance (Pr), pH, SMP, Organic Matter , Phosphorus (P) and Potassium (K). The chemical properties evaluated were not limiting to pasture productivity. It is recommended that farmers, fertilization and liming according to the interpretation of soil analyzes, because the excess brings environmental problems, in addition to the reduction of profits to the farmer. Physical properties are affected by compaction generated by animal trampling, with limiting values for macroporosity, very close to critical levels for soil density and also for penetration resistance. As pastagens são a maneira mais econômica para a alimentação de bovinos, servindo de matéria prima para um dos seis primeiros produtos mais importantes da agropecuária brasileira, o leite. A qualidade da alimentação fornecida juntamente com o manejo, são os principais fatores que ditarão a produção dos animais. O erro mais grosseiro se dá pelo solo, que nada mais é que a base de todo o sistema. Muitas vezes pela má adequação da carga animal a área explorada. Interferindo nos fatores físicos assim como na disponibilidade de nutrientes às plantas, influenciando diretamente na eficiência produtiva de biomassa forrageira. O objetivo deste trabalho foi avaliar as propriedades físicas e químicas do solo em pastagem irrigada em cinco propriedades distribuídas nos municípios de Dois vizinhos, Salto do Lontra, Nova Prata do Iguaçu, São Jorge do Oeste e Cruzeiro do Iguaçu, abrangendo a microrregião de Dois Vizinhos-PR, propondo alternativas para melhoria da qualidade do solo e incremento na produção leiteira. As avaliações físicas e químicas foram realizadas no laboratório de solos da Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campus Dois Vizinhos, durante o período compreendido de junho a agosto de 2017, a partir de amostras de solos coletadas nas cinco propriedades já descritas. As variáveis analisadas foram Macroporosidade (Ma), Microporosidade (Mi), Porosidade Total (Pt), Densidade do solo (Ds), Densidade de Partícula (Dp), Resistência à Penetração (Rp), pH, SMP, Matéria Orgânica (MO), Fósforo (P) e Potássio (K). As propriedades químicas avaliadas não foram limitantes para a produtividade das pastagens. Recomenda-se que aos agricultores, adubação e calagem de acordo com a interpretação de análises de solo, pois o excesso traz problemas ambientais, além da redução dos lucros ao agricultor. As propriedades físicas são afetadas pela compactação gerada pelo pisoteio animal, com valores limitantes para macroporosidade, muito próximo aos níveis críticos para densidade do solo e também para a resistência à penetração. 2020-11-13T11:26:19Z 2020-11-13T11:26:19Z 2017-11-22 bachelorThesis BACKES, Élcio dos Santos. Qualidade física e química do solo sob pastagem irrigada. 2017. 37 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2017. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10694 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Dois Vizinhos Brasil Agronomia UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Solos
Irrigação
Pastagens
Soils
Irrigation
Pastures
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::CIENCIA DO SOLO
spellingShingle Solos
Irrigação
Pastagens
Soils
Irrigation
Pastures
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::CIENCIA DO SOLO
Backes, Élcio dos Santos
Qualidade física e química do solo sob pastagem irrigada
description Pastures are the most economical way to feed cattle, serving as raw material for one of the six most important products of Brazilian agriculture, the milk. The quality of food, along with management, are the main factors that will dictate the productivity of the animals.The mainly mistake is about the soil, wich material is the most important product of the system. Often due to poor adaptation of the animal load of the lot to the area explored, interfering with the physical factors and the chemical availability of nutrients, the plants directly interfering in the productive efficiency of forage biomass. The objective of this study is to evaluate physical and chemical quality of soil in irrigated pastures in five properties distributed in the cities of Dois Vizinhos, Salto do Lontra, Nova Prata do Iguaçu, São Jorge do Oeste and Cruzeiro do Iguaçu, covering the micro region of Dois Vizinhos -PR, proposing alternatives for improving soil quality and increasing milk production. The Physical and chemical evaluations heve been accomplished carried out in the soil laboratory of the Federal Technological University of Paraná, campus Dois Vizinhos, from June to August 2017, from soil samples collected in the five previously described properties. The analyzed variables will be Macroporosity (Ma), Microporosity (Mi), Total Porosity (Tp), Soil Density (Sd), Density of Particle (Dp), Penetration Resistance (Pr), pH, SMP, Organic Matter , Phosphorus (P) and Potassium (K). The chemical properties evaluated were not limiting to pasture productivity. It is recommended that farmers, fertilization and liming according to the interpretation of soil analyzes, because the excess brings environmental problems, in addition to the reduction of profits to the farmer. Physical properties are affected by compaction generated by animal trampling, with limiting values for macroporosity, very close to critical levels for soil density and also for penetration resistance.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
author Backes, Élcio dos Santos
author_sort Backes, Élcio dos Santos
title Qualidade física e química do solo sob pastagem irrigada
title_short Qualidade física e química do solo sob pastagem irrigada
title_full Qualidade física e química do solo sob pastagem irrigada
title_fullStr Qualidade física e química do solo sob pastagem irrigada
title_full_unstemmed Qualidade física e química do solo sob pastagem irrigada
title_sort qualidade física e química do solo sob pastagem irrigada
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2020
citation BACKES, Élcio dos Santos. Qualidade física e química do solo sob pastagem irrigada. 2017. 37 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2017.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10694
_version_ 1805309479429865472
score 10,814766