Qualidade de frutos e nível de ploidia em diferentes acessos de jabuticabeira

Jabuticabeira is a plant native to Brazil, where it is present in a wide area, extending from the South to the enter-West of Brazil, this fruit has a good taste and antioxidants, and companies in the food, pharmaceutical and cosmetic segments, has been showing special interest in species. The object...

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Autor principal: Dotto, Marcelo
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10712
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spelling riut-1-107122020-11-13T11:26:54Z Qualidade de frutos e nível de ploidia em diferentes acessos de jabuticabeira Fruit quality and ploidy level in different accessions of jabuticabeira Dotto, Marcelo Wagner Júnior, Américo Radaelli, Juliana Cristina Wagner Júnior, Américo Wendt, Simone Neumann Frutas - Desenvolvimento Frutas - Cultivo Cromossomos vegetais Fruit - Development Fruit-culture Plant chromosomes CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA Jabuticabeira is a plant native to Brazil, where it is present in a wide area, extending from the South to the enter-West of Brazil, this fruit has a good taste and antioxidants, and companies in the food, pharmaceutical and cosmetic segments, has been showing special interest in species. The objective of this study was to determine the level of ploidy six accessions of the jabuticabeira tree and the characterization of the fruits of these plants. Six accessions of Jabuticaba, Plinia truciflora and Plinia cauliflora were evaluated. The young leaves were analyzed with flow cytometry, freshly expanded young leaves were collected in the spring for analysis of flow cytometry, length, width and leaf area were also analyzed using a digital caliper (mm). For this, 50 mature leaves of each access were collected, characterized by complete expansion and located in the middle third of the branches. In Brazil, when the fruits reached the point of physiological maturation, characterized by the coloration of the bright and dark epidermis, were harvested for their physico chemical and biochemical characterization. From each access, 50 fruits were removed. The fruit weights, seed weight (g) were evaluated; (mm), seed length (cm), number of seeds, soluble solids content (° Brix), anthocyanin content and shell flavonoids (mg / g). were collected from each evaluated access. Tetraploid jaboticaba can beused for the development of triploid jabuticaba fruit as well as potential for commercial cultivation. A jabuticabeira é uma planta nativa do Brasil, onde está presente em vasta área, que se estende do Sul até o Centro-Oeste brasileiro, este fruto possui um bom sabor e antioxidantes, e as empresas nos segmentos de alimentos, farmacêutico e de cosméticos, vem demonstrando interesse especial por as espécies. O objetivo deste estudo foi determinar o nível de ploidia seis acessos de árvore jabuticabeira e a caracterização dos frutos dessas plantas. Foram avaliados seis acessos de Jabuticaba, Plinia truciflora e Plinia cauliflora. As folhas jovens foram analisadas com citometria de fluxo, para análise de fluxo de citometria foi colhidos na primavera folhas jovens recém-expandidas, foram feitas também análises de comprimento, largura e área foliar, com uso de paquímetro digital (mm). Para isso, foram coletadas 50 folhas maduras de cada acesso, caracterizadas pela completa expansão e situadas no terço mediano dos ramos. No Brasil, quando os frutos atingiram o ponto de maturação fisiológica, caracterizado pela coloração da epiderme brilhante e escura, foram colhidos para sua caracterização físico-química e bioquímica. De cada acesso, foram retirados 50 frutos. Foram avaliados os pesos do fruto, peso de semente (g); diâmetro equatorial do fruto e da casca (mm), comprimento das sementes (cm), número de sementes, teor de sólidos solúveis (°Brix), teor de antocianinas e flavonoides da casca (mg/g). foram coletadas de cada acesso avaliado. As jabuticabas tetraploides podem ser utilizadas para o desenvolvimento de jabuticabas triploides fruta bem como potencial para cultivo a nível comercial. 2020-11-13T11:26:53Z 2020-11-13T11:26:53Z 2018-06-18 bachelorThesis DOTTO, Marcelo. Qualidade de frutos e nível de ploidia em diferentes acessos de jabuticabeira. 2018. 45 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2018. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10712 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Dois Vizinhos Brasil Agronomia UTFPR
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Dotto, Marcelo
Qualidade de frutos e nível de ploidia em diferentes acessos de jabuticabeira
description Jabuticabeira is a plant native to Brazil, where it is present in a wide area, extending from the South to the enter-West of Brazil, this fruit has a good taste and antioxidants, and companies in the food, pharmaceutical and cosmetic segments, has been showing special interest in species. The objective of this study was to determine the level of ploidy six accessions of the jabuticabeira tree and the characterization of the fruits of these plants. Six accessions of Jabuticaba, Plinia truciflora and Plinia cauliflora were evaluated. The young leaves were analyzed with flow cytometry, freshly expanded young leaves were collected in the spring for analysis of flow cytometry, length, width and leaf area were also analyzed using a digital caliper (mm). For this, 50 mature leaves of each access were collected, characterized by complete expansion and located in the middle third of the branches. In Brazil, when the fruits reached the point of physiological maturation, characterized by the coloration of the bright and dark epidermis, were harvested for their physico chemical and biochemical characterization. From each access, 50 fruits were removed. The fruit weights, seed weight (g) were evaluated; (mm), seed length (cm), number of seeds, soluble solids content (° Brix), anthocyanin content and shell flavonoids (mg / g). were collected from each evaluated access. Tetraploid jaboticaba can beused for the development of triploid jabuticaba fruit as well as potential for commercial cultivation.
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