Vantagem comparativa na produção em hortaliça convencional x orgânica
The present study has as general objective to analyze the comparative advantage of vegetable production of the organic system in relation to the conventional system in rural properties located in the southwest of Paraná. To conduct the study, a survey was conducted through interviews with some owner...
Autor principal: | Cruz, Ícaro Rodrigues |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10751 |
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riut-1-107512020-11-13T11:28:34Z Vantagem comparativa na produção em hortaliça convencional x orgânica Comparative advantage in the production of conventional vegetables x organic Cruz, Ícaro Rodrigues Kuhn, Sérgio Luiz Kuhn, Sérgio Luiz Gnoatto, Almir Antonio Grígolo, Serinei César Hortaliças Alimentos naturais Administração rural Vegetables Natural foods Farm management CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::EXTENSAO RURAL The present study has as general objective to analyze the comparative advantage of vegetable production of the organic system in relation to the conventional system in rural properties located in the southwest of Paraná. To conduct the study, a survey was conducted through interviews with some owners of vegetables, two of the conventional system (P1 and P2 conventional) and two of the organic system (P1 and P2 organic), both located in the southwest Of Paraná. In the interview, questionnaires were applied to the producers for the matrix of technical coefficients and estimates of production costs of crisp American lettuce (Lactuca sativa var. Crispa), and thus compared. The results were the Production Cost per foot, where organic P2 (R $ 1,51) stood out as the highest cost, followed by conventional P1 (R $ 0,88 reais), organic P1 (R $ 0 , 85) and conventional P2 (R $ 0.82). The main issues that accentuated the difference between the properties were the presence of protected environment, the cost of freight and machinery. For the formation of the profit per foot, organic P1 obtained the best performance (R $ 1.65 reais), followed by conventional P2 (R $ 1.18 reais), organic P2 (R $ 0.99 reais) and conventional P1 R $ 0.62 reais). All properties have gained cost of production and profit advantages, but more studies among other cultures are needed to state which system has, in fact, the comparative advantage. O presente estudo tem como objetivo geral analisar a vantagem comparativa de produção de hortaliça do sistema orgânico em relação ao sistema convencional em propriedades rurais, localizadas no sudoeste do Paraná. Para a efetivação do estudo foi realizado um levantamento, através de entrevistas, com alguns donos de propriedades produtoras de hortaliças, sendo dois do sistema convencional (P1 e P2 convencionais) e dois do sistema orgânico (P1 e P2 orgânicas), ambas localizadas no sudoeste do Paraná. Na entrevista, foram aplicados questionários aos produtores para a matriz de coeficientes técnicos e estimativas dos custos de produção da hortaliça alface americana crespa (Lactuca sativa var. crispa), e assim comparadas. Os resultados obtidos foram o Custo de Produção por pé, onde a P2 orgânica (R$ 1,51 reais) se destacou como a de maior custo, seguido por P1 convencional (R$ 0,88 reais), P1 orgânica (R$ 0,85) e P2 convencional (R$ 0,82). Os principais quesitos ao qual acentuaram a diferença entre as propriedades foram a presença de ambiente protegido, o custo do frete e maquinários. Para a formação do lucro por pé, P1 orgânica obteve o melhor desempenho (R$ 1,65 reais), seguidos de P2 convencional (R$ 1,18 reais), P2 orgânica (R$ 0,99 reais) e P1 convencional ( R$ 0,62 reais). Todas as propriedades obtiveram vantagem de custo de produção e lucro, porém são necessários mais estudos entre outras culturas para afirmar qual sistema tem, de fato, a vantagem comparativa. 2020-11-13T11:28:33Z 2020-11-13T11:28:33Z 2017-06-19 bachelorThesis CRUZ, Ícaro Rodrigues. Vantagem comparativa na produção em hortaliça convencional x orgânica. 2017. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2017. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/10751 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Dois Vizinhos Brasil Agronomia UTFPR |
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Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
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Hortaliças Alimentos naturais Administração rural Vegetables Natural foods Farm management CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::EXTENSAO RURAL |
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The present study has as general objective to analyze the comparative advantage of vegetable production of the organic system in relation to the conventional system in rural properties located in the southwest of Paraná. To conduct the study, a survey was conducted through interviews with some owners of vegetables, two of the conventional system (P1 and P2 conventional) and two of the organic system (P1 and P2 organic), both located in the southwest Of Paraná. In the interview, questionnaires were applied to the producers for the matrix of technical coefficients and estimates of production costs of crisp American lettuce (Lactuca sativa var. Crispa), and thus compared. The results were the Production Cost per foot, where organic P2 (R $ 1,51) stood out as the highest cost, followed by conventional P1 (R $ 0,88 reais), organic P1 (R $ 0 , 85) and conventional P2 (R $ 0.82). The main issues that accentuated the difference between the properties were the presence of protected environment, the cost of freight and machinery. For the formation of the profit per foot, organic P1 obtained the best performance (R $ 1.65 reais), followed by conventional P2 (R $ 1.18 reais), organic P2 (R $ 0.99 reais) and conventional P1 R $ 0.62 reais). All properties have gained cost of production and profit advantages, but more studies among other cultures are needed to state which system has, in fact, the comparative advantage. |
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CRUZ, Ícaro Rodrigues. Vantagem comparativa na produção em hortaliça convencional x orgânica. 2017. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2017. |
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