Caracterização de carcaça do composto Marchangus Z - 50

The Brazilian beef herd is the largest commercial herd in the world, making it the largest exporter of meat, but the productivity of the Brazilian cattle are low, influenced by the low calving rate, nutritional problems and slaughter of old cattle. Looking for highly productive animals with smaller...

ver descrição completa

Autor principal: Tireli, Thaiz Matoso
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/11251
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-11251
recordtype dspace
spelling riut-1-112512020-11-13T13:56:18Z Caracterização de carcaça do composto Marchangus Z - 50 Carcass characterization of the Marchangus Z - 50 Tireli, Thaiz Matoso Montagner, Marcelo Marcos Kuss, Fernando Reis, Cândida Camila dos Montagner, Marcelo Marcos Bovinos de corte - Carcaças Bovinos - Raças Carne - Corte Beef cattle - Carcasses Cattle breeds Meat cuts CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA The Brazilian beef herd is the largest commercial herd in the world, making it the largest exporter of meat, but the productivity of the Brazilian cattle are low, influenced by the low calving rate, nutritional problems and slaughter of old cattle. Looking for highly productive animals with smaller production cycle, combined with high quality meat has been developed the Marchangus Composite in Brazil. The aim of this study was to evaluate carcasses of six young steers of the composite (¼ Aberdeen Angus + ¼ Marchigiana + ½ Zebuíno, MZ-50). The study was conducted at São Marcos ranch, Dois Vizinhos - Paraná. It was observed and analyzed the compositions, finish, carcass yield and the weight of the major cuts, beyond the data of ultrasound and carcass for measures of ribeye area and fat thickness. The animals were slaughtered at 21 months of age weighing between 460 kg and 563 kg, having in average 58.6% of carcass yield. The values of area ribeye (AOL) and fat thickness (EG) found in the carcass were approximate those found in ultrasonography, the average range was 12.96 cm² for AOL and 0,5 mm for EG. The carcasses presented good conformation and good color of meat, but little intramuscular fat (marbling). In section HH where we determine the approximate values of the physical composition of the carcass, it was found in Marchangus Z - 50 22.9% of bones, 14.2% of fat and 63.3% of muscle. The crossbred Marchangus Z – 50 can be a tool for improvement of production in Brazil, presenting precocity, with good carcass quality. O rebanho bovino brasileiro é o maior rebanho comercial do mundo, sendo o maior exportador de carne bovina, porém os índices de produtividade da bovinocultura de corte brasileira são baixos, influenciado pela baixa taxa de natalidade, inadequado plano nutricional e idade tardia de abate. Assim, buscam-se animais altamente produtivos com menor ciclo de produção, aliado a carne de alta qualidade. Devido a isto, o objetivo deste trabalho foi avaliar o perfil de carcaça de seis novilhos inteiros do composto Marchangus Z-50 (¼ Aberdeen Angus + ¼ Marchigiana + ½ Zebuíno). O trabalho foi realizado na fazenda são Marcos, Dois Vizinhos- Paraná e no frigorifico Miolar Alimentos Ltda. Foi observado e analisado a composição, acabamento, rendimento de carcaça e o peso dos principais cortes dos novilhos. Analisando os dados do ultrassom para as medidas de área de olho de lombo e espessura de gordura. Os animais foram abatidos aos 21 meses de idade com peso variando entre 460 kg e 563 kg, tendo em média 58,6% de rendimento de carcaça. Os valores de área de olho de lombo (AOL) e de espessura de gordura (EG) encontrados na carcaça foram aproximados aos encontrados com a ultrassonografia, em média variando entre eles de 12,96 cm2 para AOL e 0,5 mm para EG. O composto apresentou boa conformação de carcaça e coloração, porém pouca gordura intramuscular (marmoreio). Na secção HH onde foi determinado os valores aproximados da composição física da carcaça, foram encontrados no composto Marchangus Z-50 22,9% de osso, 14,2% de gordura e 63,3% de músculo. Assim, os mestiços MZ-50 apresentam-se como um auxilio para melhoria dos índices produtivos da pecuária de corte brasileira, por apresentarem precocidade, com ótima qualidade de carcaça. 2020-11-13T13:56:18Z 2020-11-13T13:56:18Z 2014-02-18 bachelorThesis TIRELI, Thaiz Matoso. Caracterização de carcaça do composto Marchangus Z - 50. 2014. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Zootecnia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2014. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/11251 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Dois Vizinhos Brasil Bacharelado em Zootecnia UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Bovinos de corte - Carcaças
Bovinos - Raças
Carne - Corte
Beef cattle - Carcasses
Cattle breeds
Meat cuts
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
spellingShingle Bovinos de corte - Carcaças
Bovinos - Raças
Carne - Corte
Beef cattle - Carcasses
Cattle breeds
Meat cuts
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
Tireli, Thaiz Matoso
Caracterização de carcaça do composto Marchangus Z - 50
description The Brazilian beef herd is the largest commercial herd in the world, making it the largest exporter of meat, but the productivity of the Brazilian cattle are low, influenced by the low calving rate, nutritional problems and slaughter of old cattle. Looking for highly productive animals with smaller production cycle, combined with high quality meat has been developed the Marchangus Composite in Brazil. The aim of this study was to evaluate carcasses of six young steers of the composite (¼ Aberdeen Angus + ¼ Marchigiana + ½ Zebuíno, MZ-50). The study was conducted at São Marcos ranch, Dois Vizinhos - Paraná. It was observed and analyzed the compositions, finish, carcass yield and the weight of the major cuts, beyond the data of ultrasound and carcass for measures of ribeye area and fat thickness. The animals were slaughtered at 21 months of age weighing between 460 kg and 563 kg, having in average 58.6% of carcass yield. The values of area ribeye (AOL) and fat thickness (EG) found in the carcass were approximate those found in ultrasonography, the average range was 12.96 cm² for AOL and 0,5 mm for EG. The carcasses presented good conformation and good color of meat, but little intramuscular fat (marbling). In section HH where we determine the approximate values of the physical composition of the carcass, it was found in Marchangus Z - 50 22.9% of bones, 14.2% of fat and 63.3% of muscle. The crossbred Marchangus Z – 50 can be a tool for improvement of production in Brazil, presenting precocity, with good carcass quality.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
author Tireli, Thaiz Matoso
author_sort Tireli, Thaiz Matoso
title Caracterização de carcaça do composto Marchangus Z - 50
title_short Caracterização de carcaça do composto Marchangus Z - 50
title_full Caracterização de carcaça do composto Marchangus Z - 50
title_fullStr Caracterização de carcaça do composto Marchangus Z - 50
title_full_unstemmed Caracterização de carcaça do composto Marchangus Z - 50
title_sort caracterização de carcaça do composto marchangus z - 50
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2020
citation TIRELI, Thaiz Matoso. Caracterização de carcaça do composto Marchangus Z - 50. 2014. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Zootecnia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2014.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/11251
_version_ 1805316223994429440
score 10,814766