Extrato etanólico na alimentação do pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887): efeitos sobre o desempenho e morfologia intestinal

The objective of this study was to evaluate the performance of fish and morphological alterations of the intestinal epithelium caused by the dietary inclusion of propolis ethanolic extract (EEP) in increasing concentrations (0.0, 1.5, 3.0 and 4.5%), supplied to fish for 60 days. For this purpose, 40...

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Autor principal: Ponciano Junior, Valfrides Felix
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/11356
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spelling riut-1-113562020-11-13T14:03:53Z Extrato etanólico na alimentação do pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887): efeitos sobre o desempenho e morfologia intestinal Ethanolic extract of propolis in the feeding of pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887): effects on growth and intestinal morphology Ponciano Junior, Valfrides Felix Sado, Ricardo Yuji Takahashi, Sabrina Endo Muzzolon, Angelita Sado, Ricardo Yuji Peixes - Criação Peixes - Alimentação e rações Peixes - Crescimento Fish-culture Fishes - Feeding and feeds Fishes - Growth CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA The objective of this study was to evaluate the performance of fish and morphological alterations of the intestinal epithelium caused by the dietary inclusion of propolis ethanolic extract (EEP) in increasing concentrations (0.0, 1.5, 3.0 and 4.5%), supplied to fish for 60 days. For this purpose, 40 pacus (208 ± 35.75g) were used in 4 250 L tanks in a system of water recirculation and forced aeration, and each fish being considered as a repetition (n = 10). The fish were housed in homogeneous lots of 10 fish per box, with two meals daily (9hrs-17hrs) until apparent satiety; At the end of 60 days, they were submitted to a 48-hour fasting to decrease the fecal contents of the intestinal tract, and afterwards, were sedated for final biometrics and calculation of the performance variables (weight gain, food consumption and specific growth rate). For the histological analysis, were euthanized (benzocaine anesthetic overdose and posterior medullary section) 4 fish per treatment (n = 4) and a fragment of the previous portion of the intestine was removed for measurement (villus height and thickness of the muscular layer of the intestine). The sections were analyzed under light microscopy using software (ZEN, ZEN 2012 Bluee Edition, Cral Zeiss Microscopy [marca registrada]), and the results were submitted to analyzes of variance at the 5% probability level and when the result is significant, apply Tukey’s test. The inclusion in the concentration of 1.5% of ethanolic propolis extract in the pacus diet has been demonstrated a greater weight gain and specific growth rate in relation to the other treatments. The height of the villousness was not affected by the treatments tested. On the other way, the thickness of the muscular layer was higher in the fish treated with 1.5% of EEP, when compared to the fish that ingested 0,0, 3,0 and 4,5% of EEP in the diet. So, under the conditions that the experiment was carried out, the EEP proved to be efficient as a growth promoter and caused morphological changes in the thickness of the muscular layer of the pacus intestine. O objetivo do estudo foi avaliar o desempenho dos peixes e as alterações morfológicas do epitélio intestinal causadas pela inclusão dietética de extrato etanólico de própolis (EEP) em concentrações crescentes (0,0; 1,5; 3,0 e 4,5%), fornecidas para os peixes durante 60 dias. Para este fim, foram utilizados 40 pacus (208 ± 35,75g) mantidos em 4 tanques de 250 L em sistema de recirculação de água e aeração forçada, sendo cada peixe considerado como uma repetição (n=10). Os peixes foram alojados em lotes homogêneos de 10 peixes por caixa, com duas refeições diárias (9hrs-17hrs) até saciedade aparente; Ao final dos 60 dias foram submetidos a um jejum de 48 horas para diminuição do conteúdo fecal do trato intestinal e, após, foram sedados para biometria final e cálculo das variáveis de desempenho (ganho em peso, consumo alimentar e taxa de crescimento específico). Para a análise histológica foram eutanasiados (overdose de anestésico benzocaína e posterior secção medular) 4 peixes por tratamento (n=4) e retirado um fragmento da porção anterior do intestino para mensuração (altura das vilosidades e espessura da camada muscular do intestino). Os cortes foram analisados em microscópio de luz com auxílio do software (ZEN, ZEN 2012 Bluee Edition, Carl Zeiss Microscopy [marca registrada]), e os resultados submetidos a análise de variância ao nível de 5% de probabilidade, e caso significativo, realizado o teste de Tukey. A inclusão na concentração de 1,5% de extrato etanólico de própolis na dieta dos pacus demonstrou um maior ganho de peso e taxa de crescimento específico em relação aos demais tratamentos. Já a altura das vilosidades não foi afetada pelos tratamentos testados. Por outro lado, a espessura da camada muscular foi maior nos peixes tratados com 1,5% de EEP, quando comparados aos peixes que ingeriram 0,0, 3,0 e 4,5% de EEP na dieta. Dessa forma, nas condições que o experimento foi realizado, o EEP mostrou-se eficiente como promotor de crescimento e causou alterações morfológicas na espessura da camada muscular do intestino de pacus. 2020-11-13T14:03:52Z 2020-11-13T14:03:52Z 2017-06-06 bachelorThesis PONCIANO JUNIOR, Valfrides Felix. Extrato etanólico de própolis na alimentação do pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887): efeitos sobre o crescimento e morfologia intestinal. 2017. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Zootecnia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2017. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/11356 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Dois Vizinhos Brasil Bacharelado em Zootecnia UTFPR
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Ponciano Junior, Valfrides Felix
Extrato etanólico na alimentação do pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887): efeitos sobre o desempenho e morfologia intestinal
description The objective of this study was to evaluate the performance of fish and morphological alterations of the intestinal epithelium caused by the dietary inclusion of propolis ethanolic extract (EEP) in increasing concentrations (0.0, 1.5, 3.0 and 4.5%), supplied to fish for 60 days. For this purpose, 40 pacus (208 ± 35.75g) were used in 4 250 L tanks in a system of water recirculation and forced aeration, and each fish being considered as a repetition (n = 10). The fish were housed in homogeneous lots of 10 fish per box, with two meals daily (9hrs-17hrs) until apparent satiety; At the end of 60 days, they were submitted to a 48-hour fasting to decrease the fecal contents of the intestinal tract, and afterwards, were sedated for final biometrics and calculation of the performance variables (weight gain, food consumption and specific growth rate). For the histological analysis, were euthanized (benzocaine anesthetic overdose and posterior medullary section) 4 fish per treatment (n = 4) and a fragment of the previous portion of the intestine was removed for measurement (villus height and thickness of the muscular layer of the intestine). The sections were analyzed under light microscopy using software (ZEN, ZEN 2012 Bluee Edition, Cral Zeiss Microscopy [marca registrada]), and the results were submitted to analyzes of variance at the 5% probability level and when the result is significant, apply Tukey’s test. The inclusion in the concentration of 1.5% of ethanolic propolis extract in the pacus diet has been demonstrated a greater weight gain and specific growth rate in relation to the other treatments. The height of the villousness was not affected by the treatments tested. On the other way, the thickness of the muscular layer was higher in the fish treated with 1.5% of EEP, when compared to the fish that ingested 0,0, 3,0 and 4,5% of EEP in the diet. So, under the conditions that the experiment was carried out, the EEP proved to be efficient as a growth promoter and caused morphological changes in the thickness of the muscular layer of the pacus intestine.
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