Hábitos alimentares de idosos frequentadores do Centro de Convivência da Zona Leste de Londrina
Currently, adequate food and health issues are much discussed. These issues become more important when it comes to the elderly, who have different nutritional needs. This study aimed to verify the food and life of the older people patrons of a Living Center of the East Zone of Londrina habits. Was a...
Autor principal: | Carvalho, Bruna Pimenta de |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12447 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-12447 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-124472023-03-17T19:08:54Z Hábitos alimentares de idosos frequentadores do Centro de Convivência da Zona Leste de Londrina Carvalho, Bruna Pimenta de Oliveira, Ana Flávia de Idosos - Doenças Older people - Diseases Tecnologia em Alimentos Currently, adequate food and health issues are much discussed. These issues become more important when it comes to the elderly, who have different nutritional needs. This study aimed to verify the food and life of the older people patrons of a Living Center of the East Zone of Londrina habits. Was applied in 11 subjects a semi-structured questionnaire with open and closed questions about lifestyle and eating habits. Observed a low level of education among respondents, low monthly income, good sanitation conditions and the presence of a gas stove, refrigerator and television in every home. Regarding health, all have at least one chronic non-communicable disease, all are non-smoking, is just a wheelchair. All prepare their food at home. As for food intake, only half presents daily consumption of fruits and vegetables since most consume daily. Milk and dairy products daily consume only 7. There were reports of low daily intake of fried foods, processed meats, soda, juice and artificial seasonings ready. These data demonstrate an inadequate supply thus shares food information in this population may help in the improvement of nutrition, with consequent improvement of the health of these elderly. As questões sobre uma boa alimentação e a influencia da mesma na saúde do homem é um dos assuntos mais comentados na atualidade. Quando este quadro se volta aos idosos, chama mais atenção, devido ser uma fase de necessidades nutricionais diferenciadas. Este trabalho teve como objetivo verificar os hábitos alimentares e de vida dos idosos frequentadores de um Centro de Convivência da Zona Leste de Londrina. Aplicou-se um questionário semiestruturado com perguntas abertas e fechadas sobre hábitos de vida e hábitos alimentares em 11 idosos. Observou-se baixa escolaridade entre os entrevistados, renda mensal baixa, boas condições de saneamento básico e presença de fogão a gás, geladeira e televisão em todas as casas. Quanto à saúde, todos apresentam ao menos uma doença crônica não transmissível, todos são não fumantes, apenas um é cadeirante. Todos preparam seus alimentos em casa. Quanto ao consumo alimentar, apenas metade apresenta consumo diário de frutas, já verduras e legumes a maioria consome diariamente. Leites e derivados apenas 7 consomem diariamente. Houve baixo relato de consumo de diário de frituras, embutidos, refrigerante, suco artificial e temperos prontos. Estes dados demonstram uma alimentação inadequada, dessa forma, ações de orientação alimentar a esta população podem auxiliar na melhora da nutrição, com consequente melhora da saúde destes idosos. 2020-11-16T12:07:55Z 2020-11-16T12:07:55Z 2014-02-21 bachelorThesis CARVALHO, Bruna Pimenta de. Hábitos alimentares de idosos frequentadores do Centro de Convivência da Zona Leste de Londrina. 2014. 33 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Londrina, 2014. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12447 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Londrina |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Idosos - Doenças Older people - Diseases Tecnologia em Alimentos |
spellingShingle |
Idosos - Doenças Older people - Diseases Tecnologia em Alimentos Carvalho, Bruna Pimenta de Hábitos alimentares de idosos frequentadores do Centro de Convivência da Zona Leste de Londrina |
description |
Currently, adequate food and health issues are much discussed. These issues become more important when it comes to the elderly, who have different nutritional needs. This study aimed to verify the food and life of the older people patrons of a Living Center of the East Zone of Londrina habits. Was applied in 11 subjects a semi-structured questionnaire with open and closed questions about lifestyle and eating habits. Observed a low level of education among respondents, low monthly income, good sanitation conditions and the presence of a gas stove, refrigerator and television in every home. Regarding health, all have at least one chronic non-communicable disease, all are non-smoking, is just a wheelchair. All prepare their food at home. As for food intake, only half presents daily consumption of fruits and vegetables since most consume daily. Milk and dairy products daily consume only 7. There were reports of low daily intake of fried foods, processed meats, soda, juice and artificial seasonings ready. These data demonstrate an inadequate supply thus shares food information in this population may help in the improvement of nutrition, with consequent improvement of the health of these elderly. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Carvalho, Bruna Pimenta de |
author_sort |
Carvalho, Bruna Pimenta de |
title |
Hábitos alimentares de idosos frequentadores do Centro de Convivência da Zona Leste de Londrina |
title_short |
Hábitos alimentares de idosos frequentadores do Centro de Convivência da Zona Leste de Londrina |
title_full |
Hábitos alimentares de idosos frequentadores do Centro de Convivência da Zona Leste de Londrina |
title_fullStr |
Hábitos alimentares de idosos frequentadores do Centro de Convivência da Zona Leste de Londrina |
title_full_unstemmed |
Hábitos alimentares de idosos frequentadores do Centro de Convivência da Zona Leste de Londrina |
title_sort |
hábitos alimentares de idosos frequentadores do centro de convivência da zona leste de londrina |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
CARVALHO, Bruna Pimenta de. Hábitos alimentares de idosos frequentadores do Centro de Convivência da Zona Leste de Londrina. 2014. 33 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Londrina, 2014. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12447 |
_version_ |
1805625975520624640 |
score |
10,814766 |