A qualidade da alimentação do idoso: uma análise da ingestão alimentar dos frequentadores do restaurante popular de Londrina
Brazil has been presenting deep changes in its population pyramid due to the decrease of births, and increase of life expectancy, which, usually, aren’t followed by changes in the feeding standard so as to alter the age profile, especially in what concerts elders. Feeding of the older population req...
Autor principal: | Martins, Isabela Fernanda Bacili |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12459 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-12459 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-124592020-11-16T12:08:27Z A qualidade da alimentação do idoso: uma análise da ingestão alimentar dos frequentadores do restaurante popular de Londrina Martins, Isabela Fernanda Bacili Rambalducci, Marcos Jeronimo Goroski Gomes, Juliany Piasson Idosos - Nutrição Restaurantes Older people - Nutrition Restaurants Tecnologia em Alimentos Brazil has been presenting deep changes in its population pyramid due to the decrease of births, and increase of life expectancy, which, usually, aren’t followed by changes in the feeding standard so as to alter the age profile, especially in what concerts elders. Feeding of the older population requires special attention, for as time goes by daily activities and organic functions are altered, generating the need for a change in quality and quantity of feeding habits. This investigation seeks to identify the feeding standard of those elders who consume meals available in the popular restaurant in the city of Londrina-PR. Such information can be used as groundwork for public policies related to more effective information and prevention concerning feeding standards for that age group. With a quantitative trait, and relying on a closed questionnaire and on photographic observation, results reveal food imbalance with an excessive consumption of carbohydrates to the detriment of food regulators, requiring an orientation procedure to that population, aiming to adapt their consumption style so as to provide larger longevity and quality of life. O Brasil vem apresentando profundas alterações em sua pirâmide populacional devido ao decréscimo de nascimentos e ao aumento da expectativa de vida que, via de regra, não é acompanhada de mudanças no padrão alimentar que reflita a alteração do perfil etário, em especial junto aos idosos. A alimentação da população com mais idade requer atenção especial, pois, com o passar do tempo, as atividades cotidianas e as funções orgânicas são alteradas gerando necessidades de modificação qualitativa e quantitativa nos hábitos alimentares. Esta investigação busca identificar a ingestão alimentar do idoso que usufrui da refeição disponibilizada em restaurante popular na cidade de Londrina-PR. Tal informação se prestará como base para políticas públicas de informação e prevenção mais eficazes em relação a padrões alimentares voltados para esta faixa de idade. De caráter quantitativo e valendo-se de questionário fechado e observação fotográfica, os resultados apontam para um desequilíbrio alimentar com excesso no consumo de carboidratos em detrimento a alimentos reguladores requerendo um procedimento de orientação a esta população visando adequar seu estilo de consumo voltado a uma maior longevidade e qualidade de vida. 2020-11-16T12:08:27Z 2020-11-16T12:08:27Z 2014-07-28 bachelorThesis MARTINS, Isabela Fernanda Bacili. A qualidade da alimentação do idoso: uma análise da ingestão alimentar dos frequentadores do restaurante popular de Londrina. 2014. 48 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Londrina, 2014. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12459 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Londrina |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Idosos - Nutrição Restaurantes Older people - Nutrition Restaurants Tecnologia em Alimentos |
spellingShingle |
Idosos - Nutrição Restaurantes Older people - Nutrition Restaurants Tecnologia em Alimentos Martins, Isabela Fernanda Bacili A qualidade da alimentação do idoso: uma análise da ingestão alimentar dos frequentadores do restaurante popular de Londrina |
description |
Brazil has been presenting deep changes in its population pyramid due to the decrease of births, and increase of life expectancy, which, usually, aren’t followed by changes in the feeding standard so as to alter the age profile, especially in what concerts elders. Feeding of the older population requires special attention, for as time goes by daily activities and organic functions are altered, generating the need for a change in quality and quantity of feeding habits. This investigation seeks to identify the feeding standard of those elders who consume meals available in the popular restaurant in the city of Londrina-PR. Such information can be used as groundwork for public policies related to more effective information and prevention concerning feeding standards for that age group. With a quantitative trait, and relying on a closed questionnaire and on photographic observation, results reveal food imbalance with an excessive consumption of carbohydrates to the detriment of food regulators, requiring an orientation procedure to that population, aiming to adapt their
consumption style so as to provide larger longevity and quality of life. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Martins, Isabela Fernanda Bacili |
author_sort |
Martins, Isabela Fernanda Bacili |
title |
A qualidade da alimentação do idoso: uma análise da ingestão alimentar dos frequentadores do restaurante popular de Londrina |
title_short |
A qualidade da alimentação do idoso: uma análise da ingestão alimentar dos frequentadores do restaurante popular de Londrina |
title_full |
A qualidade da alimentação do idoso: uma análise da ingestão alimentar dos frequentadores do restaurante popular de Londrina |
title_fullStr |
A qualidade da alimentação do idoso: uma análise da ingestão alimentar dos frequentadores do restaurante popular de Londrina |
title_full_unstemmed |
A qualidade da alimentação do idoso: uma análise da ingestão alimentar dos frequentadores do restaurante popular de Londrina |
title_sort |
qualidade da alimentação do idoso: uma análise da ingestão alimentar dos frequentadores do restaurante popular de londrina |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
MARTINS, Isabela Fernanda Bacili. A qualidade da alimentação do idoso: uma análise da ingestão alimentar dos frequentadores do restaurante popular de Londrina. 2014. 48 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Londrina, 2014. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12459 |
_version_ |
1805298637888028672 |
score |
10,814766 |