Análise do peso do biscoito recheado em uma indústria no oeste do Paraná: utilização das ferramentas da qualidade
Due to the growing demand in the food sector for products and quality service, companies had to adapt to the market to achieve customers. Adaptations related to its performance in relation to the quality and productivity of the company. This work aims to study the manufacturing process of stuffed bi...
Autor principal: | Ramos, Ketlen Recheski |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12993 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-12993 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-129932020-11-16T14:03:21Z Análise do peso do biscoito recheado em uma indústria no oeste do Paraná: utilização das ferramentas da qualidade Analysis of the weight of the stuffed biscuit in an industry in western Paraná: use of quality tools Ramos, Ketlen Recheski Becker, Márcio Wrase, Carlos Laercio Becker, Márcio Brun, Sergio Adelar Controle de qualidade Ferramentas Processos Quality control Tools Trials CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO Due to the growing demand in the food sector for products and quality service, companies had to adapt to the market to achieve customers. Adaptations related to its performance in relation to the quality and productivity of the company. This work aims to study the manufacturing process of stuffed biscuits, focusing on possible alterations of their standard weight, through the statistical tools of quality. It was elaborated the detailing of the production process, the association of the process to the Ishikawa diagram and as a consequence of this, the identification of possible changes in the weight of the product. The use of the statistical tools of quality in this scenario evidenced its importance in investigating the defects and providing easy visualization of the causes that interferes the production process. Alterations in the standard final weight of the stuffed biscuits were identified, stressing the overweight index. Through the analysis of the capability, it was evaluated that the process was not able to meet the specifications required by the company, presenting the need for improvement.Subsequently, suggestions were proposed to the results presented in order to obtain improvements in the process. Devido a crescente exigência no setor alimentício por produtos e serviço de qualidade, as empresas tiveram que se adaptar ao mercado para conseguir conquistar clientes.Adaptações essas relacionadas ao seu desempenho em relação a qualidade e produtividade da empresa. Este trabalho tem como objetivo estudar o processo de fabricação dos biscoitos recheados, com foco em possíveis alterações de seu peso padrão, através das ferramentas estatística da qualidade. Elaborou-se o detalhamento do processo produtivo, a associação do processo ao diagrama Ishikawa e, como consequência disto, a identificação de possíveis alterações no peso do produto. O emprego das ferramentas estatística da qualidade neste cenário evidenciou sua importância em investigar os defeitos e proporcionar fácil visualização das causas que interferem o processo produtivo. Foram identificadas alterações no peso final padrão dos biscoitos recheados, destacando-se um índice de sobrepeso. Por meio da análise da capabilidade, avaliou-se que o processo não foi capaz de atender as especificações exigidas pela empresa, apresentando necessidade de melhoria.Posteriormente, foram propostas sugestões para os resultados apresentados, a fim de obter melhorias no processo. 2020-11-16T14:03:21Z 2020-11-16T14:03:21Z 2018-11-30 bachelorThesis RAMOS, Ketlen Recheski. Análise do peso do biscoito recheado em uma indústria no oeste do Paraná: utilização das ferramentas da qualidade. 2018. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia de Produção) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2018. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12993 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Medianeira Brasil Engenharia de Produção UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Controle de qualidade Ferramentas Processos Quality control Tools Trials CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO |
spellingShingle |
Controle de qualidade Ferramentas Processos Quality control Tools Trials CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO Ramos, Ketlen Recheski Análise do peso do biscoito recheado em uma indústria no oeste do Paraná: utilização das ferramentas da qualidade |
description |
Due to the growing demand in the food sector for products and quality service, companies had to adapt to the market to achieve customers. Adaptations related to its performance in relation to the quality and productivity of the company. This work aims to study the manufacturing process of stuffed biscuits, focusing on possible alterations of their standard weight, through the statistical tools of quality. It was elaborated the detailing of the production process, the association of the process to the Ishikawa diagram and as a consequence of this, the identification of possible changes in the weight of the product. The use of the statistical tools of quality in this scenario evidenced its importance in investigating the defects and providing easy visualization of the causes that interferes the production process. Alterations in the standard final weight of the stuffed biscuits were identified, stressing the overweight index. Through the analysis of the capability, it was evaluated that the process was not able to meet the specifications required by the company, presenting the need for improvement.Subsequently, suggestions were proposed to the results presented in order to obtain improvements in the process. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Ramos, Ketlen Recheski |
author_sort |
Ramos, Ketlen Recheski |
title |
Análise do peso do biscoito recheado em uma indústria no oeste do Paraná: utilização das ferramentas da qualidade |
title_short |
Análise do peso do biscoito recheado em uma indústria no oeste do Paraná: utilização das ferramentas da qualidade |
title_full |
Análise do peso do biscoito recheado em uma indústria no oeste do Paraná: utilização das ferramentas da qualidade |
title_fullStr |
Análise do peso do biscoito recheado em uma indústria no oeste do Paraná: utilização das ferramentas da qualidade |
title_full_unstemmed |
Análise do peso do biscoito recheado em uma indústria no oeste do Paraná: utilização das ferramentas da qualidade |
title_sort |
análise do peso do biscoito recheado em uma indústria no oeste do paraná: utilização das ferramentas da qualidade |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
RAMOS, Ketlen Recheski. Análise do peso do biscoito recheado em uma indústria no oeste do Paraná: utilização das ferramentas da qualidade. 2018. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia de Produção) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2018. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12993 |
_version_ |
1805310883766730752 |
score |
10,814766 |