Caracterização físico–química e microbiológica de alface em dois sistemas de cultivo, armazenada sob refrigeração

The type of cultivation of vegetables is a factor that interferes with physical and chemical characteristics. This study aims to conduct the physicochemical and microbiological characteristics of lettuce under two cropping systems, stored under refrigeration. After harvesting and transportation to t...

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Autor principal: Pinto, Suélen Faedo
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13300
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spelling riut-1-133002020-11-16T14:31:58Z Caracterização físico–química e microbiológica de alface em dois sistemas de cultivo, armazenada sob refrigeração Characterization physical-chemical and microbiological lettuce under two cropping systems, stored under refrigeration Pinto, Suélen Faedo Moreira, Gláucia Cristina Moreira, Gláucia Cristina Sarmento, Cleonice Mendes Pereira Lenhard, Daiane Cristina Ferreira, Fábio Avelino Bublitz Cultivos agrícolas Hortaliças - Armazenamento Hortaliças - Conservação Crops Plant life cycles Vegetables - Preservation CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS The type of cultivation of vegetables is a factor that interferes with physical and chemical characteristics. This study aims to conduct the physicochemical and microbiological characteristics of lettuce under two cropping systems, stored under refrigeration. After harvesting and transportation to the Vegetable Laboratory at the Federal Technological University of Paraná (Câmpus Medianeira), vegetables are stored under refrigeration at 5 ° C ± 1 ° C for a period of twelve days on the package it se lf from their respective producer. The physico-chemical and microbiological analyzes will be carried out every four days. It will be held the following analysis in this experiment: loss of weight, pH, total acidity, color, water activity, molds and yeast counts, determination of total coliforms and Salmonella ssp research. The data were submitted to analysis of variance (ANOVA) and the means were compared by Turkey test at 5% probability, through Infost at program. At the end of 12 days of storage lettuces under refrigeration from different cropping systems were similar regarding the analysis: pH, total acidity, color, water activity total coliforms and Salmonella.Regarding the loss of fresh weight, refrigerated hydroponic lettuces, showed lower loss compared organic lettuces at the end of storage. For microbiological analyzes, refrigerated organic lettuce had lower contamination regarding the mold count and yeast. O tipo de cultivo das hortaliças é um fator que interfere nas características físico químicas das mesmas. O presente trabalho teve como objetivo realizar a caracterização físico-química e microbiológica de alface em dois sistemas de cultivo, armazenada sob refrigeração. Após a colheita e transporte até o Laboratório de Vegetais da Universidade Tecnológica Federal do Paraná (Câmpus Medianeira), as hortaliças foram armazenadas sob refrigeração a 5ºC±1ºC por um período de doze dias na própria embalagem proveniente do seu respectivo produtor. As análises físico-químicas e microbiológicas foram realizadas a cada quatro dias. Foram realizadas as seguintes análises neste experimento: perda de massa fresca, pH, acidez titulável, coloração, atividade de água, contagem de bolores e leveduras,determinação de coliformes totais e pesquisa de Salmonella ssp. Os dados obtidos foram submetidos à análise de variância (ANOVA) e as médias comparadas pelo teste de Tukey a 5 % de probabilidade, por meio do programa Infostat. Ao final dos12 dias de armazenamento as alfaces refrigeradas dos diferentes sistemas decultivo apresentaram semelhança com relação as análises: pH, acidez, cor, atividade de água, contagem de coliformes totais e Salmonella. Com relação à perda de massa fresca, as alfaces hidropônicas refrigeradas, apresentaram menor perda comparada as alfaces orgânicas ao final de seu armazenamento. Para as análises microbiológicas, as alfaces orgânicas refrigeradas apresentaram menor contaminação com relação à contagem de bolores e leveduras. 2020-11-16T14:31:58Z 2020-11-16T14:31:58Z 2016-06-15 bachelorThesis PINTO, Suélen Faedo. Caracterização físico-química e microbiológica de alface em dois sistemas de cultivo, armazenada sob refrigeração. 2016. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2016. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13300 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Medianeira Brasil Tecnologia em Alimentos UTFPR
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Pinto, Suélen Faedo
Caracterização físico–química e microbiológica de alface em dois sistemas de cultivo, armazenada sob refrigeração
description The type of cultivation of vegetables is a factor that interferes with physical and chemical characteristics. This study aims to conduct the physicochemical and microbiological characteristics of lettuce under two cropping systems, stored under refrigeration. After harvesting and transportation to the Vegetable Laboratory at the Federal Technological University of Paraná (Câmpus Medianeira), vegetables are stored under refrigeration at 5 ° C ± 1 ° C for a period of twelve days on the package it se lf from their respective producer. The physico-chemical and microbiological analyzes will be carried out every four days. It will be held the following analysis in this experiment: loss of weight, pH, total acidity, color, water activity, molds and yeast counts, determination of total coliforms and Salmonella ssp research. The data were submitted to analysis of variance (ANOVA) and the means were compared by Turkey test at 5% probability, through Infost at program. At the end of 12 days of storage lettuces under refrigeration from different cropping systems were similar regarding the analysis: pH, total acidity, color, water activity total coliforms and Salmonella.Regarding the loss of fresh weight, refrigerated hydroponic lettuces, showed lower loss compared organic lettuces at the end of storage. For microbiological analyzes, refrigerated organic lettuce had lower contamination regarding the mold count and yeast.
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