Fermentação acética: abordando transformações químicas e bioquímicas

This work delineated the creation of experimental descriptive and a toolkit for development of fruit vinegar having as its central theme the acetic fermentation and its control processes. Were discussed theoretical concepts involved in alcoholic fermentation and acetic, addressing the historical...

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Autor principal: Ivanov, Raphael Coelli
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/14816
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spelling riut-1-148162020-11-18T14:40:24Z Fermentação acética: abordando transformações químicas e bioquímicas Ivanov, Raphael Coelli Cunha, Mário Antônio Alves da Ácido acético Vinagre - Fabricação Fermentação Química (Ensino médio) Acetic acid Vinegar - Manufacturing Fermentation Chemistry (High School) Licenciatura em Química This work delineated the creation of experimental descriptive and a toolkit for development of fruit vinegar having as its central theme the acetic fermentation and its control processes. Were discussed theoretical concepts involved in alcoholic fermentation and acetic, addressing the historical aspect and emphasizing the importance of chemical and biochemical transformations involved in. Could the development of teaching materials with practical approach and simplified content of the discipline of school chemistry. The material deals with the themes developed acid-base titration, chemical stoichiometry and chemistry of fermentation and was established as a teaching tool to be used by teachers in the third year of high school for the establishment of content by academics. O presente trabalho delimitou-se a criação de protocolos experimentais descritivos e de manual prático para elaboração de vinagre de fruta, tendo como tema central a fermentação acética e seus processos de controle. Foram discutidos conceitos teóricos envolvidos nas fermentações alcoólica e acética, abordando o aspecto histórico e ressaltando a importância das transformações químicas e bioquímicas envolvidas no processo. Foi possível o desenvolvimento de material didático-pedagógico com abordagem prática e simplificada de conteúdos da disciplina de química do ensino médio. O material desenvolvido aborda os temas titulometria ácido-base, estequiometria química e química das fermentações e constitui-se como uma ferramenta de ensino a ser utilizada por professores no terceiro ano do ensino médio para a fixação de conteúdos pelos acadêmicos. 2020-11-18T14:40:24Z 2020-11-18T14:40:24Z 2011 bachelorThesis IVANOV, Raphael Coelli. Fermentação acética: abordando transformações químicas e bioquímicas. 2011. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2011. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/14816 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Pato Branco
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Ivanov, Raphael Coelli
Fermentação acética: abordando transformações químicas e bioquímicas
description This work delineated the creation of experimental descriptive and a toolkit for development of fruit vinegar having as its central theme the acetic fermentation and its control processes. Were discussed theoretical concepts involved in alcoholic fermentation and acetic, addressing the historical aspect and emphasizing the importance of chemical and biochemical transformations involved in. Could the development of teaching materials with practical approach and simplified content of the discipline of school chemistry. The material deals with the themes developed acid-base titration, chemical stoichiometry and chemistry of fermentation and was established as a teaching tool to be used by teachers in the third year of high school for the establishment of content by academics.
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