Equipamento para produção all grain/extrato para cerveja artesanal
Brewing craft beer at home is a hobby that is growing every day and with that, increases the demand for production equipment. The present work performed a product development process – PDP, with the help of a Quality Function Deployment matrix and a market research. With the creation of specificatio...
Autor principal: | Pilatti, Djonathan Willian |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/15209 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-15209 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-152092020-11-18T18:43:45Z Equipamento para produção all grain/extrato para cerveja artesanal Equipment for the production of all grain / extract for artisan beer Pilatti, Djonathan Willian Oliveira, Gilson Adamczuk Santos, Gilson Ditzel Rodrigues, Fabio Rodrigo Mandello Oliveira, Gilson Adamczuk Projeto de produto Produtos novos Cerveja Malte Bebidas fermentadas Product design New products Beer Malt Brewing CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA MECANICA Brewing craft beer at home is a hobby that is growing every day and with that, increases the demand for production equipment. The present work performed a product development process – PDP, with the help of a Quality Function Deployment matrix and a market research. With the creation of specifications project and conceptual project a final prototype that attempts the needs of equipment customers, such as temperature control, cost and handling mode was determined. In addition, with the final information, a similar physical prototype was developed. The main characteristics of the prototype are: Internal electrical resistance with temperature control for heating and temperature and time in the brewing and boiling stages made with heat controller and sensors, water pumps for the transport of wort and for the cooling of the final liquid, equipment with easy disassembly and handling and materials with the appropriate sanitation standards. As a final prototype, an equipment was developed. It differs from those commonly found in the market by delivering to customers a semiautomatic equipment with three pots suitable for brewing by all grain and extrat methods with temperature control and liquid transport by water pumps. Produzir cerveja artesanal em casa é um hobby que está crescendo a cada dia e com isso aumenta-se a procura por equipamentos de produção. O presente trabalho realizou processo de desenvolvimento de produto – PDP, com auxílio de matriz QFD e pesquisa de mercado. Com criação de projeto de especificações e projeto conceitual foi determinado um protótipo final que atenda às necessidades de clientes do equipamento, tais como, controle de temperatura, custo, modo de manuseio. Além disso, com as informações finais um protótipo físico similar foi desenvolvido. As principais características do protótipo são: Resistência elétrica interna com controle de temperatura para o aquecimento e de temperatura e tempo nas etapas de brassagem e fervura feitos com controlador de calor e sensores, bombas d’águas para o transporte de mosto e para a refrigeração do líquido final, equipamento com fácil desmontagem e movimentação e materiais adequados as normas de sanitização. Como protótipo final foi então desenvolvido um equipamento que difere aos comumente encontrados no mercado entregando aos clientes em um equipamento semiautomático com três panelas adequado para produção de cerveja pelos métodos all grain e extrato com controle de temperatura e transporte de líquido por bombas d’água. 2020-11-18T18:43:44Z 2020-11-18T18:43:44Z 2017-11-16 bachelorThesis PILATTI, Djonathan Willian. Equipamento para produção all grain/extrato para cerveja artesanal. 2017. 116 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2017. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/15209 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Pato Branco Brasil Departamento Acadêmico de Mecânica Engenharia Mecânica UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Projeto de produto Produtos novos Cerveja Malte Bebidas fermentadas Product design New products Beer Malt Brewing CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA MECANICA |
spellingShingle |
Projeto de produto Produtos novos Cerveja Malte Bebidas fermentadas Product design New products Beer Malt Brewing CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA MECANICA Pilatti, Djonathan Willian Equipamento para produção all grain/extrato para cerveja artesanal |
description |
Brewing craft beer at home is a hobby that is growing every day and with that, increases the demand for production equipment. The present work performed a product development process – PDP, with the help of a Quality Function Deployment matrix and a market research. With the creation of specifications project and conceptual project a final prototype that attempts the needs of equipment customers, such as temperature control, cost and handling mode was determined. In addition, with the final information, a similar physical prototype was developed. The main characteristics of the prototype are: Internal electrical resistance with temperature control for heating and temperature and time in the brewing and boiling stages made with heat controller and sensors, water pumps for the transport of wort and for the cooling of the final liquid, equipment with easy disassembly and handling and materials with the appropriate sanitation standards. As a final prototype, an equipment was developed. It differs from those commonly found in the market by delivering to customers a semiautomatic equipment with three pots suitable for brewing by all grain and extrat methods with temperature control and liquid transport by water pumps. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Pilatti, Djonathan Willian |
author_sort |
Pilatti, Djonathan Willian |
title |
Equipamento para produção all grain/extrato para cerveja artesanal |
title_short |
Equipamento para produção all grain/extrato para cerveja artesanal |
title_full |
Equipamento para produção all grain/extrato para cerveja artesanal |
title_fullStr |
Equipamento para produção all grain/extrato para cerveja artesanal |
title_full_unstemmed |
Equipamento para produção all grain/extrato para cerveja artesanal |
title_sort |
equipamento para produção all grain/extrato para cerveja artesanal |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
PILATTI, Djonathan Willian. Equipamento para produção all grain/extrato para cerveja artesanal. 2017. 116 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2017. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/15209 |
_version_ |
1805320869002608640 |
score |
10,814766 |