Influência dos tipos de substratos na cinética mássica de produção da película celulósica do Kombucha

Kombucha is an ancient drink discovered in China obtained by fermenting sweetened tea using a cellulosic film made of yeast and bacteria. The cellulosic film also known as SCOBY (English abbreviation, Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts, in Portuguese, Symbiotic Bacteria and Yeast Culture) is r...

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Autor principal: Batista, Maira Eloisa
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16480
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spelling riut-1-164802020-11-19T20:20:57Z Influência dos tipos de substratos na cinética mássica de produção da película celulósica do Kombucha Batista, Maira Eloisa Canciam, César Augusto Tozetto, Luciano Moro Ayala, Luis Alberto Chavez Canciam, César Augusto Fermentação Veganismo Bebidas Fermentation Veganism Beverages CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA Kombucha is an ancient drink discovered in China obtained by fermenting sweetened tea using a cellulosic film made of yeast and bacteria. The cellulosic film also known as SCOBY (English abbreviation, Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts, in Portuguese, Symbiotic Bacteria and Yeast Culture) is responsible for the fermentation giving rise to drink and a new film. Mainly made up of cellulose, yeast and bacteria. Its composition. In addition to beverage production, other alternatives are being developed for the use of cellulosic film. Some studies use this matrix for burn and dermal injury treatments, for the removal of metallic pollutants from aqueous solutions, such as biomaterial in nerve tissue engineering, poultry feeding and the use in the manufacture of vegan clothing. The substrates used in Kombucha fermentation are tea and sugar, the most used being black or green tea and crystal sugar. Due to the easy obtainment of the cellulosic film and its promising characteristics, this study aims to analyze the influence of substrate type (tea and sugar) on the kinetics of Kombucha cellulosic film production. The cellulosic film obtained by donation from a home producer in Curitiba was cultivated according to the literature, comparing the mass variation in different substrates. The obtained results are in agreement with the literature, being the honey a substrate that presented a bigger mass variation in comparison with the sugar. And in relation to tea, black tea got a better result compared to green tea. O Kombucha é uma bebida milenar, descoberta na China obtida por meio da fermentação de chá adoçado empregando uma película celulósica constituída de leveduras e bactérias. A película celulósica também conhecida como SCOBY (abreviação do inglês, Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts, em português, Cultura Simbiótica de Bactérias e Leveduras) é a responsável pela fermentação dando origem a bebida e a uma nova película. Constituído principalmente por celulose, leveduras e bactérias. Além da produção da bebida, outras alternativas estão sendo desenvolvidas para o uso da película celulósica. Alguns estudos utilizam essa matriz para tratamentos de queimaduras e lesões dérmicas, para a remoção de poluentes metálicos de soluções aquosas, como biomaterial na engenharia de tecido nervoso, na alimentação de aves e o uso na fabricação de roupas veganas. Os substratos utilizados na fermentação do Kombuchá são o chá e o açúcar, sendo os mais usados o chá preto ou verde e o açúcar cristal. Devido a fácil obtenção da película celulósica e as suas características promissoras o presente estudo visa analisar a influência do tipo de substratos (chá e açúcar) na cinética de produção da película celulósica do Kombucha. A película celulósica obtida por doação de um produtor caseiro em Curitiba, foi cultivada de acordo com a literatura consultada, comparando a variação mássica em diferentes substratos. Os resultados obtidos estão de acordo com o encontrado na literatura, sendo o mel um substrato que apresentou uma maior variação mássica em comparação com o açúcar. E em relação ao chá, o chá preto obteve um melhor resultado comparado com o chá verde. 2020-11-19T20:20:57Z 2020-11-19T20:20:57Z 2019-12-04 bachelorThesis BATISTA, Maira Eloisa. Influência dos tipos de substratos na cinética mássica de produção da película celulósica do Kombucha. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia Química) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2019. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16480 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Departamento Acadêmico de Engenharia Química Engenharia Química UTFPR
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Batista, Maira Eloisa
Influência dos tipos de substratos na cinética mássica de produção da película celulósica do Kombucha
description Kombucha is an ancient drink discovered in China obtained by fermenting sweetened tea using a cellulosic film made of yeast and bacteria. The cellulosic film also known as SCOBY (English abbreviation, Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts, in Portuguese, Symbiotic Bacteria and Yeast Culture) is responsible for the fermentation giving rise to drink and a new film. Mainly made up of cellulose, yeast and bacteria. Its composition. In addition to beverage production, other alternatives are being developed for the use of cellulosic film. Some studies use this matrix for burn and dermal injury treatments, for the removal of metallic pollutants from aqueous solutions, such as biomaterial in nerve tissue engineering, poultry feeding and the use in the manufacture of vegan clothing. The substrates used in Kombucha fermentation are tea and sugar, the most used being black or green tea and crystal sugar. Due to the easy obtainment of the cellulosic film and its promising characteristics, this study aims to analyze the influence of substrate type (tea and sugar) on the kinetics of Kombucha cellulosic film production. The cellulosic film obtained by donation from a home producer in Curitiba was cultivated according to the literature, comparing the mass variation in different substrates. The obtained results are in agreement with the literature, being the honey a substrate that presented a bigger mass variation in comparison with the sugar. And in relation to tea, black tea got a better result compared to green tea.
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