Estudo da influência da fotoestimulação com lâmpadas LED na produção e qualidade do vinho tinto
In this work, the influence of the photostimulation with blue and green LED lamps in the fermentation of grapes for the production of red wine was evaluated. Also, the influence of photostimulation on the density, pH and acidity, ° Babo, ° GL, color, total phenol and anthocyanins content in the fina...
Principais autores: | Silva, Flavia Ravagnani Vieira e, Taraciuk, Larissa Chmilouski |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16574 |
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riut-1-165742020-11-19T20:24:57Z Estudo da influência da fotoestimulação com lâmpadas LED na produção e qualidade do vinho tinto Study of the influence of the fotostimulation with led lamps in the red wine production and quality Silva, Flavia Ravagnani Vieira e Taraciuk, Larissa Chmilouski Silva, Marcio Canteri, Maria Helene Giovanetti Tozetto, Luciano Moro Silva, Marcio Vinho tinto Lâmpadas de LED Fermentação Red wines LED lamps Fermentation CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA In this work, the influence of the photostimulation with blue and green LED lamps in the fermentation of grapes for the production of red wine was evaluated. Also, the influence of photostimulation on the density, pH and acidity, ° Babo, ° GL, color, total phenol and anthocyanins content in the final product were evaluated. The same must was used in all the samples and they were allocated in BOD with controled temperature, initially maintained at 20ºC. The photostimulated samples had an alcohol production higher than that presented by the dark sample during the tumultuous fermentation, and after 70 hours of fermentation, they had, on average, an alcohol content of 10 ° GL while that found in the sample maintained in the absence of light was 7 ° GL. Also the yield and productivity during the tumultuou fermentation was higher for the photostimulated samples. The highest concentrations of phenolic compounds were also found in the photostimulated samples with green and blue light, but the sample maintained in the absence of light showed a higher concentration of anthocyanins. The three samples presented acidity and pH according with the standard for red table wine. Regarding the color, the sample photostimulated with blue light had a higher color index and color intensity, and the sample photostimuled with green light had a higher color tonality. Neste trabalho foi avaliada a influência da fotoestimulação com lâmpadas LED azul e verde na fermentação de uvas para a produção de vinho tinto. Também, foi avaliada a influência da fotoestimulação na densidade, pH e acidez, °Babo, °GL, cor, teor de fenólicos totais e antocianinas no produto final. O mesmo mosto foi utilizado em todas as amostras e as mesmas foram alocadas em estufa BOD com controle de temperatura, inicialmente mantida a 20ºC. As amostras fotoestimuladas apresentaram uma produção de álcool superior ao apresentado pela amostra escura durante a fermentação tumultuosa, sendo que, passadas 70 horas de fermentação, estas apresentaram, em média, um teor alcoolico de 10 °GL enquanto o encontrado na amostra mantida na ausência de luz era de 7 °GL. Também o rendimento e a produtividade durante a fermentação tumultuosa foi maior para as amostras fotoestimuladas. As maiores concentrações de compostos fenólicos também foram encontradas nas amostras fotoestimuladas com luz verde e azul, porém, a amostra mantida na ausência de luz apresentou maior concentração de antocianinas. As três amostras apresentaram acidez e pH dentro do padrão para vinho tinto de mesa. Em relação à cor, a amostra fotoestimulada com luz azul apresentou maior índice e intensidade de cor, e a amostra fotoestimulada com luz verde apresentou maior tonalidade. 2020-11-19T20:24:57Z 2020-11-19T20:24:57Z 2016-11-03 bachelorThesis SILVA, Flavia Ravagnani Vieira e; TARACIUK, Larissa Chmilouski. Estudo da influência da fotoestimulação com lâmpadas LED na produção e qualidade do vinho tinto. 2016. 59 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2016. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16574 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Departamento Acadêmico de Engenharia Química Engenharia Química UTFPR |
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Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
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Português |
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Vinho tinto Lâmpadas de LED Fermentação Red wines LED lamps Fermentation CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA |
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Vinho tinto Lâmpadas de LED Fermentação Red wines LED lamps Fermentation CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA Silva, Flavia Ravagnani Vieira e Taraciuk, Larissa Chmilouski Estudo da influência da fotoestimulação com lâmpadas LED na produção e qualidade do vinho tinto |
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In this work, the influence of the photostimulation with blue and green LED lamps in the fermentation of grapes for the production of red wine was evaluated. Also, the influence of photostimulation on the density, pH and acidity, ° Babo, ° GL, color, total phenol and anthocyanins content in the final product were evaluated. The same must was used in all the samples and they were allocated in BOD with controled temperature, initially maintained at 20ºC. The photostimulated samples had an alcohol production higher than that presented by the dark sample during the tumultuous fermentation, and after 70 hours of fermentation, they had, on average, an alcohol content of 10 ° GL while that found in the sample maintained in the absence of light was 7 ° GL. Also the yield and productivity during the tumultuou fermentation was higher for the photostimulated samples. The highest concentrations of phenolic compounds were also found in the photostimulated samples with green and blue light, but the sample maintained in the absence of light showed a higher concentration of anthocyanins. The three samples presented acidity and pH according with the standard for red table wine. Regarding the color, the sample photostimulated with blue light had a higher color index and color intensity, and the sample photostimuled with green light had a higher color tonality. |
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