Qualidade de farinhas de trigo obtidas em moinho industrial e experimental

Wheat is one of the noblest food items and currently accounts for about 30% of global grain production. The type of mill exerts a great influence on the quality of the flour obtained. The present work had as objective to evaluate the quality of wheat flour obtained in an industrial mill. Wheat grain...

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Autor principal: Silva, Lucas Pirini
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16639
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spelling riut-1-166392020-11-19T20:43:03Z Qualidade de farinhas de trigo obtidas em moinho industrial e experimental Quality of wheat flour obtained in an industrial and experimental mill Silva, Lucas Pirini Ayala, Luis Alberto Chavez Ayala, Luis Alberto Chavez Rodrigues, Sabrina Ávila Nascimento, Revenli Fernanda do Trigo Qualidade dos produtos Glúten Grãos Wheat Quality of products Gluten Grain CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Wheat is one of the noblest food items and currently accounts for about 30% of global grain production. The type of mill exerts a great influence on the quality of the flour obtained. The present work had as objective to evaluate the quality of wheat flour obtained in an industrial mill. Wheat grains, samples of common flour and special flour were collected at the industrial mill three times a day for three days and then taken to the laboratory for analysis. After obtaining the flours of the industrial and experimental grinding, comparative analyzes of color and gluten of the special flour and common flour were carried out. As the same analyzes were also carried out using the special and common flour mixture of the experimental and industrial grinding, always using as a basis of humidity 14%, then make the whole flour and carry out the same analyzes. In the study, significant differences in color and gluten results were observed. However, in the fractions of special flour the values were very close between the different grindings, thus not presenting significant difference in the value of gluten. O trigo é um dos mais nobres itens alimentícios e responde atualmente por cerca de 30% da produção global de grãos. O tipo de moinho exerce grande influência na qualidade da farinha obtida. O presente trabalho teve como objetivo avaliar a qualidade de farinhas de trigo obtidas em moinho industrial. Foram coletadas no moinho industrial grãos de trigo, amostras de farinha comum e farinha especial, três vezes ao dia, durante três dias, e levadas até o laboratório para realização das análises. Após obter as farinhas da moagem industrial e experimental, foram realizadas análises comparativas de cor e glúten da farinha especial e farinha comum. Como também foram realizadas as mesmas análises utilizando a mistura das farinhas especial e comum da moagem experimental e industrial, utilizando sempre como base de umidade 14%, em seguida constituir a farinha inteira e realizar as mesmas análises. No estudo realizado foi observado diferenças significativas nos resultados de cor e glúten. Porém, nas frações de farinha especial os valores ficaram bem próximos entre as diferentes moagens, desta forma não apresentando diferença significativa no valor de glúten. 2020-11-19T20:43:03Z 2020-11-19T20:43:03Z 2018-07-03 bachelorThesis SILVA, Lucas Pirini. Qualidade de farinhas de trigo obtidas em moinho industrial e experimental. 2018. 31 f. Trabalho de Conclusão do Curso (Tecnologia em Alimentos ) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2018. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16639 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Departamento Acadêmico de Alimentos Tecnologia em Alimentos UTFPR
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Silva, Lucas Pirini
Qualidade de farinhas de trigo obtidas em moinho industrial e experimental
description Wheat is one of the noblest food items and currently accounts for about 30% of global grain production. The type of mill exerts a great influence on the quality of the flour obtained. The present work had as objective to evaluate the quality of wheat flour obtained in an industrial mill. Wheat grains, samples of common flour and special flour were collected at the industrial mill three times a day for three days and then taken to the laboratory for analysis. After obtaining the flours of the industrial and experimental grinding, comparative analyzes of color and gluten of the special flour and common flour were carried out. As the same analyzes were also carried out using the special and common flour mixture of the experimental and industrial grinding, always using as a basis of humidity 14%, then make the whole flour and carry out the same analyzes. In the study, significant differences in color and gluten results were observed. However, in the fractions of special flour the values were very close between the different grindings, thus not presenting significant difference in the value of gluten.
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