O hábito de uma alimentação saudável na escola

According to the National Curricular Parameters (PCN), a healthy diet and human health has been considered increasingly urgent and important. There is consensus that quality of life is directly related to diet, and that most of the diseases that occur today are related to poor dietary habits and sed...

ver descrição completa

Autor principal: Gloria, Ana Paula Aparecida Peres
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/21730
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-21730
recordtype dspace
spelling riut-1-217302020-11-24T19:10:23Z O hábito de uma alimentação saudável na escola Gloria, Ana Paula Aparecida Peres Mendonça, Saraspathy Naidoo Terroso Gama de Merenda escolar Crianças - Nutrição - Aspectos psicológicos Hábitos alimentares School children - Food Children - Nutrition - Psychological aspects Food habits Ensino de Ciências According to the National Curricular Parameters (PCN), a healthy diet and human health has been considered increasingly urgent and important. There is consensus that quality of life is directly related to diet, and that most of the diseases that occur today are related to poor dietary habits and sedentary lifestyle. This awareness has come to the school and many initiatives have been developed around this issue, and see the importance of including the topic of healthy diet and health as a crosscutting theme of school curricula permeating the entire educational practice. Thus, this project was conceived after observing the eating habits of students in EE Prof Maria Rosa Nucci Pacífico Homem, the 7th grade state public Araras (SP) and an analysis of the transformation of the eating habits of students. It was found that of the 30 students, 60 % consume more processed foods, 57 % consume sugars in excess of what natural food habits whose origin is domestic, exemplified and influenced by parents. In conversations in the classroom, there was the habit of eating vegetables or fruit, leaving you consume nutrients critical to the development. Through this project, with lectures and observation and monitoring of food prepared in the school kitchen counting with the aid of the school garden, students took up the appreciation of natural food (organic). De acordo com os Parâmetros Curriculares Nacionais (PCN), a alimentação saudável e saúde humana vem sendo considerada como cada vez mais urgente e importante. É consenso que a qualidade de vida está diretamente relacionada com a alimentação, e que a maioria das doenças que ocorrem na atualidade estão relacionadas aos hábitos alimentares inadequados e ao sedentarismo. Essa consciência tem chegado à escola e muitas iniciativas têm sido desenvolvidas em torno desta questão, e vê-se a importância de se incluir a temática de alimentação saudável e saúde como tema transversal dos currículos escolares, permeando toda a prática educacional. Dessa forma, este projeto foi concebido após observação dos hábitos alimentares dos alunos da E.E. Profª Maria Rosa Nucci Pacífico Homem, da 7ª série da rede estadual de Araras (SP) e de uma análise sobre a transformação dos hábitos alimentares dos alunos. Foi constatado que dos 30 alunos, 60 % consomem mais alimentos industrializados, 57% consomem açúcares em excesso do que alimentos naturais, hábito cuja origem é doméstica, exemplificado e influenciado pelos pais. Nas conversas em sala de aula, não existia o hábito de se alimentar de hortaliças ou frutas, deixando-se de consumir nutrientes importantíssimos para o desenvolvimento. Através desse projeto, com as aulas expositivas e a observação e acompanhamento dos alimentos preparados na cozinha da escola contando com o auxilio da horta escolar, levou-se aos alunos a valorização do alimento natural (orgânico). 2020-11-24T19:10:23Z 2020-11-24T19:10:23Z 2014-03-29 specializationThesis GLÓRIA, Ana Paula Aparecida Peres. O hábito de uma alimentação saudável na escola. 2014. 43 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2014. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/21730 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Medianeira
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Merenda escolar
Crianças - Nutrição - Aspectos psicológicos
Hábitos alimentares
School children - Food
Children - Nutrition - Psychological aspects
Food habits
Ensino de Ciências
spellingShingle Merenda escolar
Crianças - Nutrição - Aspectos psicológicos
Hábitos alimentares
School children - Food
Children - Nutrition - Psychological aspects
Food habits
Ensino de Ciências
Gloria, Ana Paula Aparecida Peres
O hábito de uma alimentação saudável na escola
description According to the National Curricular Parameters (PCN), a healthy diet and human health has been considered increasingly urgent and important. There is consensus that quality of life is directly related to diet, and that most of the diseases that occur today are related to poor dietary habits and sedentary lifestyle. This awareness has come to the school and many initiatives have been developed around this issue, and see the importance of including the topic of healthy diet and health as a crosscutting theme of school curricula permeating the entire educational practice. Thus, this project was conceived after observing the eating habits of students in EE Prof Maria Rosa Nucci Pacífico Homem, the 7th grade state public Araras (SP) and an analysis of the transformation of the eating habits of students. It was found that of the 30 students, 60 % consume more processed foods, 57 % consume sugars in excess of what natural food habits whose origin is domestic, exemplified and influenced by parents. In conversations in the classroom, there was the habit of eating vegetables or fruit, leaving you consume nutrients critical to the development. Through this project, with lectures and observation and monitoring of food prepared in the school kitchen counting with the aid of the school garden, students took up the appreciation of natural food (organic).
format Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização)
author Gloria, Ana Paula Aparecida Peres
author_sort Gloria, Ana Paula Aparecida Peres
title O hábito de uma alimentação saudável na escola
title_short O hábito de uma alimentação saudável na escola
title_full O hábito de uma alimentação saudável na escola
title_fullStr O hábito de uma alimentação saudável na escola
title_full_unstemmed O hábito de uma alimentação saudável na escola
title_sort o hábito de uma alimentação saudável na escola
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2020
citation GLÓRIA, Ana Paula Aparecida Peres. O hábito de uma alimentação saudável na escola. 2014. 43 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2014.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/21730
_version_ 1805309784593793024
score 10,814766