Sobrepeso nas escolas públicas: uma análise dos hábitos alimentares dos alunos no município de Ibaiti

This work had as its theme overweight among adolescents. The Age understands that adolescence is very complicated. Individuals in this stage are closely linked to the appearance, but are also easy for the food industry that often does not have as healthy products for consumption targets. Thus, the a...

ver descrição completa

Autor principal: Silva, Dirce Maria Carvalho da
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22057
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-22057
recordtype dspace
spelling riut-1-220572020-11-24T19:39:57Z Sobrepeso nas escolas públicas: uma análise dos hábitos alimentares dos alunos no município de Ibaiti Silva, Dirce Maria Carvalho da Bortolotti, Silvana Ligia Vincenzi Nutrição - Pesquisa Obesidade em adolescentes Merenda escolar Nutrition - Research Obesity in adolescence School children - Food Ensino de Ciências This work had as its theme overweight among adolescents. The Age understands that adolescence is very complicated. Individuals in this stage are closely linked to the appearance, but are also easy for the food industry that often does not have as healthy products for consumption targets. Thus, the aim of this study is to evaluate the situation of food habits and body mass index of students, from this result as a basis for a possible interference for pedagogical direction and school teaching staff. For the realization of this work has made use of literature search, rose some research questions, and then held a field research, qualitative and exploratory, in State College Aldo Dallago located in the municipality of Ibaiti. At this stage the research questionnaire was used as an instrument of data collection aimed at pupils in question. By providing grants to those responsible for nutrition education in school, they will have in hand an important survey of the types of food consumed and more that are missing in the daily diet of the students so that it can through educational practices, educate individuals to have their controlled their weight and eating healthy. Knowing this fact, the study is important for, and possible future interventions can be planned and performed in schools, seeking a new position of the eating habits of the students, making them aware citizens of the feed position, both within the school environment, as elsewhere, thus disseminate knowledge to their families. Este trabalho teve como temática o sobrepeso entre os adolescentes. A idade que compreende a adolescência é muito complicada. Os indivíduos desta fase estão intimamente ligados à aparência, porém também são alvos fáceis para a indústria de alimentos que muitas vezes não possuem produtos tão saudáveis para o consumo. Deste modo, o objetivo deste trabalho é avaliar a situação dos hábitos alimentares e o índice de massa corporal dos alunos, partir deste resultado servir de base para uma possível interferência pedagógica para a direção e o corpo pedagógico escolar. Para a realização do presente trabalho se fez uso da pesquisa bibliográfica, levantaram-se algumas questões de pesquisa, e em seguida realizou-se uma pesquisa de campo, de cunho qualitativo e exploratório, no Colégio Estadual Aldo Dallago localizado no município de Ibaiti. Nesta etapa de pesquisa foi utilizado o questionário como instrumento de coleta de dados direcionado aos alunos em questão. Ao fornecer subsídios aos responsáveis pela educação alimentar na escola, estes terão em mãos um importante levantamento dos tipos de alimentos mais consumidos e dos que estão faltando na alimentação diária dos alunos, assim poderão por meio de práticas educacionais, conscientizar os indivíduos para que tenham seu peso controlado e sua alimentação saudável. Sabendo desta situação, o estudo torna-se importante para que, possíveis e futuras, intervenções possam ser planejadas e realizadas nas escolas, visando uma nova postura dos hábitos alimentares dos alunos, tornando-os cidadãos conscientes da postura alimentar, tanto dentro do ambiente escolar, quanto fora dela, assim disseminarão um conhecimento a seus familiares. 2020-11-24T19:39:56Z 2020-11-24T19:39:56Z 2014-04-05 specializationThesis SILVA, Dirce Maria Carvalho da. Sobrepeso nas escolas públicas: uma análise dos hábitos alimentares dos alunos no município de Ibaiti. 2014. 34 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2014. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22057 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Medianeira
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Nutrição - Pesquisa
Obesidade em adolescentes
Merenda escolar
Nutrition - Research
Obesity in adolescence
School children - Food
Ensino de Ciências
spellingShingle Nutrição - Pesquisa
Obesidade em adolescentes
Merenda escolar
Nutrition - Research
Obesity in adolescence
School children - Food
Ensino de Ciências
Silva, Dirce Maria Carvalho da
Sobrepeso nas escolas públicas: uma análise dos hábitos alimentares dos alunos no município de Ibaiti
description This work had as its theme overweight among adolescents. The Age understands that adolescence is very complicated. Individuals in this stage are closely linked to the appearance, but are also easy for the food industry that often does not have as healthy products for consumption targets. Thus, the aim of this study is to evaluate the situation of food habits and body mass index of students, from this result as a basis for a possible interference for pedagogical direction and school teaching staff. For the realization of this work has made use of literature search, rose some research questions, and then held a field research, qualitative and exploratory, in State College Aldo Dallago located in the municipality of Ibaiti. At this stage the research questionnaire was used as an instrument of data collection aimed at pupils in question. By providing grants to those responsible for nutrition education in school, they will have in hand an important survey of the types of food consumed and more that are missing in the daily diet of the students so that it can through educational practices, educate individuals to have their controlled their weight and eating healthy. Knowing this fact, the study is important for, and possible future interventions can be planned and performed in schools, seeking a new position of the eating habits of the students, making them aware citizens of the feed position, both within the school environment, as elsewhere, thus disseminate knowledge to their families.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização)
author Silva, Dirce Maria Carvalho da
author_sort Silva, Dirce Maria Carvalho da
title Sobrepeso nas escolas públicas: uma análise dos hábitos alimentares dos alunos no município de Ibaiti
title_short Sobrepeso nas escolas públicas: uma análise dos hábitos alimentares dos alunos no município de Ibaiti
title_full Sobrepeso nas escolas públicas: uma análise dos hábitos alimentares dos alunos no município de Ibaiti
title_fullStr Sobrepeso nas escolas públicas: uma análise dos hábitos alimentares dos alunos no município de Ibaiti
title_full_unstemmed Sobrepeso nas escolas públicas: uma análise dos hábitos alimentares dos alunos no município de Ibaiti
title_sort sobrepeso nas escolas públicas: uma análise dos hábitos alimentares dos alunos no município de ibaiti
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2020
citation SILVA, Dirce Maria Carvalho da. Sobrepeso nas escolas públicas: uma análise dos hábitos alimentares dos alunos no município de Ibaiti. 2014. 34 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2014.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22057
_version_ 1805299140601577472
score 10,814766