Alimentação na Educação Infantil

Through an investigative field research and a questionnaire was conducted the research on the importance of healthy eating in childhood by having parents as examples and encouraging children from an early age learn to eat well and healthy, as they follow what they see at home and when parents encour...

ver descrição completa

Autor principal: Moraes, Rosilene Valensola de
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22114
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-22114
recordtype dspace
spelling riut-1-221142020-11-24T19:49:41Z Alimentação na Educação Infantil On early childhood education Moraes, Rosilene Valensola de Blanco, Daniel Rodrigues Blanco, Daniel Rodrigues Pletsch, Adelmo Lowe Souza, Josiane Araujo de Crianças - Nutrição Hábitos de saúde Educação de crianças - Participação dos pais Children - Nutrition Health behavior Early childhood education - Parent participation CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::EDUCACAO Through an investigative field research and a questionnaire was conducted the research on the importance of healthy eating in childhood by having parents as examples and encouraging children from an early age learn to eat well and healthy, as they follow what they see at home and when parents encourage children to adapt easier and avoid future problems like obesity and health problems. Children need special attention because they are in a period of discovery and development so by encouraging them to healthy habits in childhood we are preparing for a healthy adulthood, since this period of discovery and acceptance of children would remain in adulthood, therefore a child which has examples and incentives not only from the school, but also from parents it has become a healthy and malleable adult to accept healthier products as the rush of today provides us with the ease of the industrialized and ready. Children stay long at CMEI with this the main meals are held there with the follow-up of a nutritionist. Through the questionnaire it was observed that 71.79% of the parents are also encouraging their children to have a healthier life, 89.74% talk about the importance of healthy eating, 77.56% of the children accept the food they are offered , 80.14% like fruits and 61.54% like vegetables, the acceptance is observed in the CMEI when it serves the salad and fruits that are well accepted by them with this work we observed that when encouraged since baby to eat everything a child he does not refuse any food we offer him. According to Paschoa (2005), learning should be informal and natural. So what needs to be clear is that nutritional education is not just done in the room. Através de uma pesquisa investigativa de campo e um questionário foi realizada a investigação sobre a importância da alimentação saudável na infância ao ter os pais como exemplos e incentivadores as crianças desde cedo aprendem a comer bem e saudável, pois eles seguem o que vê em casa e quando os pais incentivam as crianças se adaptam mais fácil e evitam problemas futuros como obesidade e problemas de saúde. As crianças necessitam de uma atenção toda especial por estar num período de descoberta e desenvolvimento assim ao incentiva-las a hábitos saudáveis na infância estamos preparando para uma vida adulta saudável, pois esse período de descoberta e aceitações infantil permanecera na vida adulta, portanto uma criança que tem exemplos e incentivos não só da escola, mas também dos pais se tornara um adulto saudável e maleável a aceitação de produtos mais saudáveis já que a correria de hoje nos proporciona a facilidade dos industrializados e prontos. As crianças permanecem muito tempo no CMEI com isso as principais refeições são realizadas lá com o acompanhamento de uma nutricionista. Através do questionário realizado se observou que 71,79% dos pais também estão incentivando seus filhos a ter uma vida mais saudável, 89,74% falam sobre a importância da alimentação saudável, 77,56% dos filhos aceitam a alimentação que lhe são oferecidas, 80,14% gostam de frutas e 61,54% gosta de verduras, a aceitação se observa no CMEI quando serve a salada e frutas que são bem aceitas por eles com esse trabalho observamos que quando incentivada desde bebê a comer de tudo uma criança não recusa nenhum alimento que lhe ofertamos. Conforme Paschoa (2005), o aprendizado deve ser informal e natural. Portanto, o que precisa ficar claro é que a educação nutricional não se faz apenas na sala. 2020-11-24T19:49:40Z 2020-11-24T19:49:40Z 2018-08-31 bachelorThesis Moraes, Rosilene Valensola de. Alimentação na Educação Infantil. 2018.Trabalho de conclusão de curso (Especialização em Ensino de Ciências) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2018. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22114 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Medianeira Brasil Especialização em ensino de Ciências UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Crianças - Nutrição
Hábitos de saúde
Educação de crianças - Participação dos pais
Children - Nutrition
Health behavior
Early childhood education - Parent participation
CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::EDUCACAO
spellingShingle Crianças - Nutrição
Hábitos de saúde
Educação de crianças - Participação dos pais
Children - Nutrition
Health behavior
Early childhood education - Parent participation
CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::EDUCACAO
Moraes, Rosilene Valensola de
Alimentação na Educação Infantil
description Through an investigative field research and a questionnaire was conducted the research on the importance of healthy eating in childhood by having parents as examples and encouraging children from an early age learn to eat well and healthy, as they follow what they see at home and when parents encourage children to adapt easier and avoid future problems like obesity and health problems. Children need special attention because they are in a period of discovery and development so by encouraging them to healthy habits in childhood we are preparing for a healthy adulthood, since this period of discovery and acceptance of children would remain in adulthood, therefore a child which has examples and incentives not only from the school, but also from parents it has become a healthy and malleable adult to accept healthier products as the rush of today provides us with the ease of the industrialized and ready. Children stay long at CMEI with this the main meals are held there with the follow-up of a nutritionist. Through the questionnaire it was observed that 71.79% of the parents are also encouraging their children to have a healthier life, 89.74% talk about the importance of healthy eating, 77.56% of the children accept the food they are offered , 80.14% like fruits and 61.54% like vegetables, the acceptance is observed in the CMEI when it serves the salad and fruits that are well accepted by them with this work we observed that when encouraged since baby to eat everything a child he does not refuse any food we offer him. According to Paschoa (2005), learning should be informal and natural. So what needs to be clear is that nutritional education is not just done in the room.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
author Moraes, Rosilene Valensola de
author_sort Moraes, Rosilene Valensola de
title Alimentação na Educação Infantil
title_short Alimentação na Educação Infantil
title_full Alimentação na Educação Infantil
title_fullStr Alimentação na Educação Infantil
title_full_unstemmed Alimentação na Educação Infantil
title_sort alimentação na educação infantil
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2020
citation Moraes, Rosilene Valensola de. Alimentação na Educação Infantil. 2018.Trabalho de conclusão de curso (Especialização em Ensino de Ciências) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2018.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22114
_version_ 1805313484735381504
score 10,814766