Caracterização do descarte do óleo de cozinha utilizado no município de Matelândia e seus impactos no meio ambiente
Besides the present concern about the environment, there is a daily discard of oils, from animal or vegetal origin, which derive from fry food, at residences and business buildings, directly to the sewage system, on the ground or even on the trash. As a result, several problems are generated, such a...
Autor principal: | Bósio, Pâmella |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22772 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-22772 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-227722020-11-25T14:38:43Z Caracterização do descarte do óleo de cozinha utilizado no município de Matelândia e seus impactos no meio ambiente Bósio, Pâmella Costa, Michelle Budke Costa, Michelle Budke Orssatto, Fábio Edwiges, Thiago Impacto ambiental Avaliação de riscos ambientais Reaproveitamento (Sobras, refugos, etc.) Environmental impact statements Environmental risks assessment Recycling (Waste, etc.) CNPQ::ENGENHARIAS Besides the present concern about the environment, there is a daily discard of oils, from animal or vegetal origin, which derive from fry food, at residences and business buildings, directly to the sewage system, on the ground or even on the trash. As a result, several problems are generated, such as obstructions of pipes, soil sealing, and raising value of sewage system treatment among others. The aim of this work is to check the ways of discarding the frying oil used by the population from many sectors of Matelândia, through the application of a questionnaire aiming to establish the respondents’ perception in relation to the consequences and reutilization of this oil. In addition to being a discussed subject at schools, universities and by the media, not all of those interviewed knew about the right way of discarding and its damaging effects to the environment. However, the respondents reported the homemade soap preparation as a form of reusing this oil. After the interview, leaflets were delivered to the interviewees with information about the damage the wrong disposal of frying oil may cause to the environment, besides the benefits the same oil can bring if used correctly. Apesar da atual preocupação com o meio ambiente, diariamente ocorre o descarte de óleo de origem vegetal ou animal proveniente de frituras, tanto residencial quando comercial, diretamente no sistema de esgoto, no solo e até mesmo no lixo. Como consequências, diversos problemas são gerados, tal como o entupimento dos encanamentos, impermeabilização do solo, encarecimento do tratamento na rede de esgoto dentre outros. O presente trabalho teve como principal objetivo averiguar as formas de descarte do óleo de cozinha utilizado pela população dos diversos setores da cidade de Matelândia, através da aplicação de um questionário visando estabelecer a percepção dos entrevistados em relação as consequências e reaproveitamento deste óleo. Apesar de ser um assunto bem discutido em escolas, universidade e pela mídia, nem todos os entrevistados sabiam a forma correta do descarte e também dos seus malefícios para o meio ambiente. No entanto, os entrevistados relataram a preparação de sabão como uma forma de reutilização do óleo de cozinha usado. Após a entrevista, foi entregue aos entrevistados, um panfleto contendo informações sobre os prejuízos que o descarte incorreto pode causar ao meio ambiente, além dos benefícios que ele pode trazer, sendo manejado corretamente. 2020-11-25T14:38:43Z 2020-11-25T14:38:43Z 2014-11-29 specializationThesis BÓSIO, Pâmella. Caracterização do descarte do óleo de cozinha utilizado no município de Matelândia e seus impactos no meio ambiente. 2014. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2014. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22772 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Medianeira Brasil Gestão Ambiental em Municípios UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Impacto ambiental Avaliação de riscos ambientais Reaproveitamento (Sobras, refugos, etc.) Environmental impact statements Environmental risks assessment Recycling (Waste, etc.) CNPQ::ENGENHARIAS |
spellingShingle |
Impacto ambiental Avaliação de riscos ambientais Reaproveitamento (Sobras, refugos, etc.) Environmental impact statements Environmental risks assessment Recycling (Waste, etc.) CNPQ::ENGENHARIAS Bósio, Pâmella Caracterização do descarte do óleo de cozinha utilizado no município de Matelândia e seus impactos no meio ambiente |
description |
Besides the present concern about the environment, there is a daily discard of oils, from animal or vegetal origin, which derive from fry food, at residences and business buildings, directly to the sewage system, on the ground or even on the trash. As a result, several problems are generated, such as obstructions of
pipes, soil sealing, and raising value of sewage system treatment among others. The aim of this work is to check the ways of discarding the frying oil used by the population from many sectors of Matelândia, through the application of a questionnaire aiming to establish the respondents’ perception in relation to the consequences and reutilization of this oil. In addition to being a discussed subject at schools, universities and by the media, not all of those interviewed knew about the right way of discarding and its damaging effects to
the environment. However, the respondents reported the homemade soap preparation as a form of reusing this oil. After the interview, leaflets were delivered to the interviewees with information about the damage the wrong disposal of frying oil may cause to the environment, besides the benefits the same oil can bring if used correctly. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
author |
Bósio, Pâmella |
author_sort |
Bósio, Pâmella |
title |
Caracterização do descarte do óleo de cozinha utilizado no município de Matelândia e seus impactos no meio ambiente |
title_short |
Caracterização do descarte do óleo de cozinha utilizado no município de Matelândia e seus impactos no meio ambiente |
title_full |
Caracterização do descarte do óleo de cozinha utilizado no município de Matelândia e seus impactos no meio ambiente |
title_fullStr |
Caracterização do descarte do óleo de cozinha utilizado no município de Matelândia e seus impactos no meio ambiente |
title_full_unstemmed |
Caracterização do descarte do óleo de cozinha utilizado no município de Matelândia e seus impactos no meio ambiente |
title_sort |
caracterização do descarte do óleo de cozinha utilizado no município de matelândia e seus impactos no meio ambiente |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
BÓSIO, Pâmella. Caracterização do descarte do óleo de cozinha utilizado no município de Matelândia e seus impactos no meio ambiente. 2014. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) - Universidade
Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2014. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22772 |
_version_ |
1805312768908197888 |
score |
10,814766 |