Irradiação de alimentos: um estudo de caso
Food irradiation has been increasingly used for food preservation, this is mainly due to increased product shelf life, facilitating the transport of perishable products. In addition to this benefit is the fact the food be preserved in its organoleptic characteristics. Lack of specific Regulatory Sta...
Autor principal: | Pacheco, Natália Hidalgo dos Reis |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/23330 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-23330 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-233302020-11-26T11:23:45Z Irradiação de alimentos: um estudo de caso Food irradiation: a case study Pacheco, Natália Hidalgo dos Reis Pontes, José Carlos Alberto de Michaloski, Ariel Orlei Frasson, Antonio Carlos Gomes, Jeferson José Pontes, José Carlos Alberto de Alimentos - Conservação por radiação Raios gama Normas técnicas (Engenharia) Radiation preservation of food Gamma rays Standards, Engineering CNPQ::ENGENHARIAS Food irradiation has been increasingly used for food preservation, this is mainly due to increased product shelf life, facilitating the transport of perishable products. In addition to this benefit is the fact the food be preserved in its organoleptic characteristics. Lack of specific Regulatory Standards to high doses of radiation, the study object a study of standards proposed by the National Commission of Nuclear Energy (CNEN) has to be present, which is the body responsible for all matters relating to radiation in Brazil. For this study the methodology of case study developed by document analysis will be used. Among the groups proposed by the Commission, this study will consider the groups 3, 6, 7 and 8, because these groups are essential for the implementation of an industry of food irradiation. Group 3 mentions procedures for radiological protection. Group 6 with respect to industrial facility itself and the steps that must be taken to obtain a license for the installation and processing. Group 7 relates to certification of persons responsible for supervising and supporting the industrial plant. Finally the group 8 provides information on radioactive waste by providing information about the fate and the correct procedures. The doses of radiation are emitted and absorbed the basis for calculation of the distances to the radiation source that must be public, with the distance of 2 meters as a minimum placed, there is still the need to have a concrete wall with inner at least 5 cm of lead. Regarding PPE must wear appropriate gloves, goggles, duly closed shoes, protective clothing to use in identification in a places of irradiation. Is still necessary to make the monitoring of radiation received by reviewers and monitoring of radiation present in each area. Each area should have industrial classification and should be indicated at each location along with the procedures to be followed in case of emergency. It was possible to observe the lack of further study in this area, and this is highly necessary for the increase of this market. A irradiação de alimentos tem sido cada vez mais utilizada para conservação de alimentos, isso ocorre principalmente pelo aumento de vida de prateleira do produto, facilitando o transporte de produtos perecíveis. Além desse benefício há o fato do alimento não sofrer alteração em suas características organolépticas. Pela falta de Normas Regulamentadores (NRs) específicas para altas doses de radiação, o objeto deste estudo vem a ser apresentar um estudo das normas propostas pela Comissão Nacional de Energia Nuclear (CNEN), sendo este o órgão responsável por todas as questões relativas a radiação no Brasil. Para esse estudo será utilizada a metodologia de estudo de caso desenvolvido por análise documental. Dentre os grupos propostos pela Comissão, neste estudo serão considerados os grupos 3, 6, 7 e 8, pois estes grupos são os imprescindíveis para implantação de uma indústria de radiação de alimentos. O grupo 3 faz menção aos procedimentos de proteção radiológica. O grupo 6 diz respeito às instalações industriais em si e os passos que devem ser tomados para obtenção de licença para instalação e para processamento. O grupo 7 refere-se a certificação de pessoas responsáveis para supervisionar e colaborar com a planta industrial. Finalmente o grupo 8 traz informações sobre os rejeitos radioativos fornecendo informações com relação ao destino e aos procedimentos corretos. As doses de radiação emitidas e absorvidas são as bases para os cálculos das distâncias a que a fonte de radiação deve estar do público, sendo a distância de 2 metros colocada como mínima, há ainda a necessidade de se ter uma parede de concreto com interior de no mínimo 5 centímetros de chumbo. Com relação aos EPIs é obrigatório o uso de luvas adequadas, óculos de proteção, sapatos devidamente fechados, roupas de proteção com identificação do uso em ambientes radioativos. Ainda é necessário que se faça o monitoramento da radiação recebida pelos colaboradores e o monitoramento da radiação presente em cada área. Cada área industrial deve possuir sua classificação e esta deve ser indicada em cada local juntamente com os procedimentos a serem seguidos no caso de emergência. Foi possível observar a carência de estudos mais profundos nessa área, e isso se faz extremamente necessário pelo aumento desse mercado. 2020-11-26T11:23:44Z 2020-11-26T11:23:44Z 2013-11-09 specializationThesis PACHECO, Natália Hidalgo dos Reis. Irradiação de alimentos: um estudo de caso. 2013. 58 f. Trabalho de Conclusão de Curso de Especialização (Engenharia de Segurança do Trabalho) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2013. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/23330 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Engenharia de Segurança do Trabalho UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Alimentos - Conservação por radiação Raios gama Normas técnicas (Engenharia) Radiation preservation of food Gamma rays Standards, Engineering CNPQ::ENGENHARIAS |
spellingShingle |
Alimentos - Conservação por radiação Raios gama Normas técnicas (Engenharia) Radiation preservation of food Gamma rays Standards, Engineering CNPQ::ENGENHARIAS Pacheco, Natália Hidalgo dos Reis Irradiação de alimentos: um estudo de caso |
description |
Food irradiation has been increasingly used for food preservation, this is mainly due to increased product shelf life, facilitating the transport of perishable products. In addition to this benefit is the fact the food be preserved in its organoleptic characteristics. Lack of specific Regulatory Standards to high doses of radiation, the study object a study of standards proposed by the National Commission of Nuclear Energy (CNEN) has to be present, which is the body responsible for all matters relating to radiation in Brazil. For this study the methodology of case study developed by document analysis will be used. Among the groups proposed by the Commission, this study will consider the groups 3, 6, 7 and 8, because these groups are essential for the implementation of an industry of food irradiation. Group 3 mentions procedures for radiological protection. Group 6 with respect to industrial facility itself and the steps that must be taken to obtain a license for the installation and processing. Group 7 relates to certification of persons responsible for supervising and supporting the industrial plant. Finally the group 8 provides information on radioactive waste by providing information about the fate and the correct procedures. The doses of radiation are emitted and absorbed the basis for calculation of the distances to the radiation source that must be public, with the distance of 2 meters as a minimum placed, there is still the need to have a concrete wall with inner at least 5 cm of lead. Regarding PPE must wear appropriate gloves, goggles, duly closed shoes, protective clothing to use in identification in a places of irradiation. Is still necessary to make the monitoring of radiation received by reviewers and monitoring of radiation present in each area. Each area should have industrial classification and should be indicated at each location along with the procedures to be followed in case of emergency. It was possible to observe the lack of further study in this area, and this is highly necessary for the increase of this market. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
author |
Pacheco, Natália Hidalgo dos Reis |
author_sort |
Pacheco, Natália Hidalgo dos Reis |
title |
Irradiação de alimentos: um estudo de caso |
title_short |
Irradiação de alimentos: um estudo de caso |
title_full |
Irradiação de alimentos: um estudo de caso |
title_fullStr |
Irradiação de alimentos: um estudo de caso |
title_full_unstemmed |
Irradiação de alimentos: um estudo de caso |
title_sort |
irradiação de alimentos: um estudo de caso |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
PACHECO, Natália Hidalgo dos Reis. Irradiação de alimentos: um estudo de caso. 2013. 58 f. Trabalho de Conclusão de Curso de Especialização (Engenharia de Segurança do Trabalho) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2013. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/23330 |
_version_ |
1805321026111799296 |
score |
10,814766 |