Aplicação de biosurfactante produzido por Pseudomonas aeruginosa em emulsão de clara de ovo

The objective of this work was apply biosurfactant come from Pseudomonas aeruginosa in emulsions of egg white. The study was conducted in two stages: first the biosurfactant was produced, including the selection of biosurfactantproducing strains, biomass and biosurfactant production and characteriza...

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Principais autores: Brito, Ana Cristina França de, Almeida, Lilian Taques de
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2021
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/25545
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spelling riut-1-255452021-07-13T06:04:04Z Aplicação de biosurfactante produzido por Pseudomonas aeruginosa em emulsão de clara de ovo Brito, Ana Cristina França de Almeida, Lilian Taques de Almeida, Denise Milléo Almeida, Denise Milléo Giroto, José Mauro Carletto, Marcia Regina Agentes ativos de superfícies Emulsões Pseudomonas Surface active agents Emulsions CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS The objective of this work was apply biosurfactant come from Pseudomonas aeruginosa in emulsions of egg white. The study was conducted in two stages: first the biosurfactant was produced, including the selection of biosurfactantproducing strains, biomass and biosurfactant production and characterization of biosurfactant (surface tension and emulsification index) and the second step was the application of biosurfactant emulsion of egg white, featuring on the volume of foam, emulsion stability (sedimentation rate and water holding capacity), syneresis, pH, and solubility of nitrogen. Strains of Pseudomonas aerugiosa (UFPEDA 741) showed biosurfactant emulsification with more features. Fermented with the addition of glycerol produced more biomass (4,9 g.L-1) in 96 hours. Increased productivity of biomass (0,055 g. L-1. h-1) and biosurfactant (0,23 g.L-1. h-1) in 24 hours, conversion efficiency of sugar biosurfactant (71.7%) within 24 hours and biosurfactant emulsification with the highest (92,5%) in 240 hours and a reduction in surface tension (55,8%) in 264 hours, were observed with the addition of fermented soy oil residual. Fermented with the addition of glycerol and soybean oil waste produced more biosurfactant (14,7 g.L-1) in 264 hours, consumption of sugar (11,92 g.L-1) in 96 hours, and conversion efficiency of sugar in biomass (73,4%) in 96 hours. However, fermented without the addition of glycerol and soybean oil waste, at 264 hours had higher consumption of sugar (32.6%), lower production and biomass productivity (0,18 gL-1 and 0,0006 g. L-1. h-1, respectively) and lower productivity of biosurfactant (0,007 gL-1. h-1), and lower production of biosurfactant (0,51 g.L-1) in 96 hours. The inoculation of Pseudomonas aerugiosa (UFPEDA 741) in culture medium with glycerol and soybean oil promoted increased production of biosurfactant. The application of this biosurfactant can be used to increase the stability of emulsions with egg white. However, it is suggested to increase the concentration of biosurfactant in the emulsion, the volume to expand and extend its stability. O objetivo deste trabalho foi aplicar biosurfactante oriundo de Pseudomonas aeruginosa em emulsões de clara de ovo. O trabalho foi desenvolvido em duas etapas: na primeira foi produzido o biosurfactante, compreendendo a seleção de cepas produtoras de biosurfactantes, produção de biomassa e biosurfactante e caracterização do biosurfactante (tensão superficial e índice de emulsificação) e, na segunda etapa houve a aplicação do biosurfactante em emulsão de clara de ovo, caracterizando quanto ao volume da espuma, estabilidade da emulsão (índice de sedimentação e capacidade de retenção de água), sinerése, solubilidade do nitrogênio e pH. Cepas de Pseudomonas aerugiosa (UFPEDA 741) apresentaram biosurfactante com maiores características de emulsificação. Fermentados com adição de glicerol apresentaram maior produção de biomassa (4,9 g.L-1) em 96 horas. Maior produtividade de biomassa (0,055 g.L-1.h-1) e biosurfactante (0,23 g.L-1.h-1) em 24 horas, eficiência de conversão de açúcar em biosurfactante (71,7%) em 24 horas e, biosurfactantes com maior índice de emulsificação (92,5%) em 240 horas e redução na tensão superficial (55,8%) em 264 horas, foram observados em fermentados com adição de óleo de soja residual. Fermentados com adição de glicerol e óleo de soja residual apresentaram maior produção de biosurfactante (14,7 g.L-1) em 264 horas, consumo de açúcar (11,92 g.L-1) em 96 horas e, eficiência na conversão de açúcar em biomassa (73,4%) em 96 horas. No entanto, fermentados sem adição de glicerol e óleo de soja residual, tiveram em 264 horas maior consumo de açúcar (32,6%), menor produção e produtividade de biomassa (0,18 g.L-1 e 0,0006 g.L-1.h-1, respectivamente) e menor produtividade de biosurfactante (0,007 g.L-1. h-1) e, menor produção de biosurfactante (0,51 g.L-1) em 96 horas. A inoculação de Pseudomonas aerugiosa (UFPEDA 741) em meio de cultivo com glicerol e óleo de soja promoveu maior produção de biosurfactante. A aplicação desse biosurfactantes pode ser utilizado para ampliar a estabilidade de emulsões com clara de ovo. No entanto, sugere-se o aumento da concentração de biosurfactante na emulsão, para ampliar o volume e estender sua estabilidade. 2021-07-12T15:50:44Z 2021-07-12T15:50:44Z 2011-11-16 bachelorThesis BRITO, Ana Cristina França de; ALMEIDA, Lilian Taques de. Aplicação de biosurfactante produzido por Pseudomonas aeruginosa em emulsão de clara de ovo. 2011. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2011. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/25545 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Departamento Acadêmico de Alimentos Tecnologia em Alimentos UTFPR
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Brito, Ana Cristina França de
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Aplicação de biosurfactante produzido por Pseudomonas aeruginosa em emulsão de clara de ovo
description The objective of this work was apply biosurfactant come from Pseudomonas aeruginosa in emulsions of egg white. The study was conducted in two stages: first the biosurfactant was produced, including the selection of biosurfactantproducing strains, biomass and biosurfactant production and characterization of biosurfactant (surface tension and emulsification index) and the second step was the application of biosurfactant emulsion of egg white, featuring on the volume of foam, emulsion stability (sedimentation rate and water holding capacity), syneresis, pH, and solubility of nitrogen. Strains of Pseudomonas aerugiosa (UFPEDA 741) showed biosurfactant emulsification with more features. Fermented with the addition of glycerol produced more biomass (4,9 g.L-1) in 96 hours. Increased productivity of biomass (0,055 g. L-1. h-1) and biosurfactant (0,23 g.L-1. h-1) in 24 hours, conversion efficiency of sugar biosurfactant (71.7%) within 24 hours and biosurfactant emulsification with the highest (92,5%) in 240 hours and a reduction in surface tension (55,8%) in 264 hours, were observed with the addition of fermented soy oil residual. Fermented with the addition of glycerol and soybean oil waste produced more biosurfactant (14,7 g.L-1) in 264 hours, consumption of sugar (11,92 g.L-1) in 96 hours, and conversion efficiency of sugar in biomass (73,4%) in 96 hours. However, fermented without the addition of glycerol and soybean oil waste, at 264 hours had higher consumption of sugar (32.6%), lower production and biomass productivity (0,18 gL-1 and 0,0006 g. L-1. h-1, respectively) and lower productivity of biosurfactant (0,007 gL-1. h-1), and lower production of biosurfactant (0,51 g.L-1) in 96 hours. The inoculation of Pseudomonas aerugiosa (UFPEDA 741) in culture medium with glycerol and soybean oil promoted increased production of biosurfactant. The application of this biosurfactant can be used to increase the stability of emulsions with egg white. However, it is suggested to increase the concentration of biosurfactant in the emulsion, the volume to expand and extend its stability.
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