Produção de composto orgânico a partir de resíduos sólidos do restaurante universitário da UTFPR-CM

With the increase in the population in recent years and the consequent increase in the solid waste generation, alternatives for the final disposal or waste reuse are necessary. One of the alternatives to reduce this amount and reuse the organic fraction, is through the composting process. This proce...

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Autor principal: Santos, Maria Eduarda Martins dos
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2021
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/26099
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spelling riut-1-260992021-10-05T06:05:52Z Produção de composto orgânico a partir de resíduos sólidos do restaurante universitário da UTFPR-CM Santos, Maria Eduarda Martins dos Corneli, Vanessa Medeiros Gonçalves, Morgana Suszek Kreutz, Cristiane Oliveira, Márcia Aparecida de Gonçalves, Morgana Suszek Corneli, Vanessa Medeiros Vermicompostagem Resíduos orgânicos Sustentabilidade Restaurantes Vermicomposting Organic wastes Sustainability Restaurants CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA SANITARIA::SANEAMENTO AMBIENTAL With the increase in the population in recent years and the consequent increase in the solid waste generation, alternatives for the final disposal or waste reuse are necessary. One of the alternatives to reduce this amount and reuse the organic fraction, is through the composting process. This process has several advantages, such as the reduction of waste destined to dumps and landfills and production of organic compound, for example. In this sense, it is necessary that people know this process and know how to conduct it at different scales. The objective of this work was to compost the organic waste generated in the preparation of food from the university restaurant, federal technological university of Paraná Câmpus Campo Mourão. The experiment was conducted in the UTFPR-CM compost from October 2019 to February 2020. During composting, the cell was revolving to assist in the aestation of the compound, and the temperature monitoring. After the process, the parameters moisture, organic matter, organic carbon, nitrogen, C/N ratio, pH, phosphorus and electrical conductivity in the obtained compound were analyzed. The maximum temperature reached in the process was 56.80ºC and the parameters analyzed were in accordance with the current legislation for the commercialization of compost in Brazil, except for the C/N ratio, which indicated the need for longer maturation time of the compound. Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR) Com o aumento da população nos últimos anos e o consequente aumento da geração de resíduos sólidos, alternativas para a disposição final ou reaproveitamento dos resíduos se fazem necessárias. Uma das alternativas para reduzir essa quantidade e reaproveitar a fração orgânica, é através do processo de compostagem. Esse processo apresenta diversas vantagens, como a redução de resíduos destinados à lixões e aterros sanitários e produção de composto orgânico, por exemplo. Nesse sentido, é necessário que as pessoas conheçam esse processo e saibam conduzi-lo em diferentes escalas. O objetivo deste trabalho foi realizar a compostagem dos resíduos orgânicos gerados no preparo de alimentos do restaurante universitário, da Universidade Tecnológica Federal do Paraná Câmpus Campo Mourão. O experimento foi conduzido na composteira da UTFPR-CM no período de outubro de 2019 a fevereiro de 2020. Durante a compostagem realizou-se o revolvimento da pilha, para auxiliar na aeração do composto, e o monitoramento da temperatura. Após o processo, foram analisados os parâmetros umidade, matéria orgânica, carbono orgânico, nitrogênio, relação C/N, pH, fósforo e condutividade elétrica no composto obtido. A temperatura máxima alcançada no processo foi de 56,80ºC e os parâmetros analisados apresentaram conformidade com a legislação vigente para a comercialização de composto no Brasil, com exceção da relação C/N, o que indicou a necessidade de maior tempo de maturação do composto. 2021-10-04T13:20:15Z 2021-10-04T13:20:15Z 2020-12-01 bachelorThesis SANTOS, Maria Eduarda Martins dos. Produção de composto orgânico a partir de resíduos sólidos do restaurante universitário da UTFPR-CM. 2020. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia Ambiental) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2020. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/26099 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Campo Mourao Brasil Departamento Acadêmico de Ambiental Engenharia Ambiental UTFPR
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Produção de composto orgânico a partir de resíduos sólidos do restaurante universitário da UTFPR-CM
description With the increase in the population in recent years and the consequent increase in the solid waste generation, alternatives for the final disposal or waste reuse are necessary. One of the alternatives to reduce this amount and reuse the organic fraction, is through the composting process. This process has several advantages, such as the reduction of waste destined to dumps and landfills and production of organic compound, for example. In this sense, it is necessary that people know this process and know how to conduct it at different scales. The objective of this work was to compost the organic waste generated in the preparation of food from the university restaurant, federal technological university of Paraná Câmpus Campo Mourão. The experiment was conducted in the UTFPR-CM compost from October 2019 to February 2020. During composting, the cell was revolving to assist in the aestation of the compound, and the temperature monitoring. After the process, the parameters moisture, organic matter, organic carbon, nitrogen, C/N ratio, pH, phosphorus and electrical conductivity in the obtained compound were analyzed. The maximum temperature reached in the process was 56.80ºC and the parameters analyzed were in accordance with the current legislation for the commercialization of compost in Brazil, except for the C/N ratio, which indicated the need for longer maturation time of the compound.
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