Methodi Ordinatio para estudo de fumonisinas na produção de cerveja

Beer is made up of water, hops, malt and yeast and is one of the most consumed beverages in the world. A problem for the brewing industry is mycotoxin contamination. These secondary metabolites produced by filamentous fungi can contaminate the raw material and consequently the beer. The levels of co...

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Autor principal: Buczynski, Adriane
Formato: Dissertação
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2022
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/27652
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spelling riut-1-276522022-03-17T06:06:30Z Methodi Ordinatio para estudo de fumonisinas na produção de cerveja Methodi Ordinatio for study fumonisins in beer production Buczynski, Adriane Bittencourt, Juliana Vitoria Messias https://orcid.org/0000-0002-9575-3675 http://lattes.cnpq.br/5844979052853050 Hashimoto, Elisabete Hiromi https://orcid.org/0000-0002-1368-4785 http://lattes.cnpq.br/2913931020821513 Bittencourt, Juliana Vitoria Messias https://orcid.org/0000-0002-9575-3675 http://lattes.cnpq.br/5844979052853050 Hirooka, Elisa Yoko Hirooka https://orcid.org/0000-0003-0481-1188 http://lattes.cnpq.br/8703225783188622 Hashimoto, Elisabete Hiromi https://orcid.org/0000-0002-1368-4785 http://lattes.cnpq.br/2913931020821513 Rodrigues, Sabrina Ávila https://orcid.org/0000-0003-2616-169X http://lattes.cnpq.br/1165441010027633 Micotoxinas Milho Cerveja - Indústria Biodegradação Fusarium Mycotoxins Corn Beer industry Biodegradation CNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS Biotecnologia Beer is made up of water, hops, malt and yeast and is one of the most consumed beverages in the world. A problem for the brewing industry is mycotoxin contamination. These secondary metabolites produced by filamentous fungi can contaminate the raw material and consequently the beer. The levels of contamination in barley, corn and beer vary widely between different regions of the world. This study consists of a systematic review of the occurrence of fumonisins (FBs) in cereals and beer in several countries, exploring the difference in concentration in the raw material and in the final product. We also elucidate the damage caused by the addition of adjuncts and contaminated grain. The works were selected from the following databases: Science Direct, Web of Science and Scopus using the key words: fumonisin, beer, malt and brewing and their inclusion in the review was defined by the Methodi Ordinatio. Of the 22 studies on the occurrence of fumonisins, 5 did not detect the toxin, 7 detected it in samples of commercial beer and 8 in samples of beers with corn adjuncts. The countries on the African continent showed the highest levels of contamination. Among the 17 selected studies on beer processing, in 6 with the use of adjuncts of corn and sorghum, fumonisins were verified in the raw material and in the final product after processing. Our results show the needed to restrict the development of fumonisinproducing fungi in the material cousin of beer. With the theme of fumonisin control, 21 studies were selected that demonstrated conventional food processing methods are not able to eliminate the toxin, and biological control methods reduce or eliminate fumonisin. The main strategies involve adsorption methods and biodegradation enzymes. A cerveja é constituída de água, lúpulo, malte e leveduras e é uma das bebidas mais consumidas no mundo. Um problema para a indústria cervejeira é a contaminação por micotoxinas. Estes metabólitos secundários produzidos por fungos filamentosos, podem contaminar a matéria-prima e consequentemente a cerveja. Os níveis de contaminação em cevada, milho e na cerveja variam muito entre diversas regiões do mundo. Este estudo consiste em uma revisão sistemática, sobre a ocorrência de fumonisinas (FBs) em cereais e na cerveja em diversos países explorando a diferença de concentração na matéria prima e no produto final. Também são elucidados os danos causados pela adição de adjuntos e grãos contaminados. Os trabalhos foram selecionados das seguintes bases: Science Direct, Web of Science e Scopus utilizando as palavras chaves: fumonisin, beer, malt, brewing, biological control, degrad, degradation, biodegrad, remove, adsorb e adsorbent e sua inclusão na revisão foi definida pelo Methodi Ordinatio. Dos 22 trabalhos sobre ocorrência de FBs 5 não detectaram a toxina, 7 detectaram em amostras de cerveja comercial e 8 em amostras de cervejas com adjuntos de milho. Os países do continente africano são os com maiores níveis de contaminação. Entre os 17 estudos selecionados sobre processamento de cerveja, em 6 com uso de adjuntos de milho e sorgo foi verificado FBs na matéria prima e no produto final após o processamento, demonstrando ser necessárias mais medidas que restrinjam o desenvolvimento dos fungos produtores de FBs na matéria prima da cerveja. Com a temática controle de FBs foram selecionados 21 trabalhos que demonstraram que métodos convencionais de processamento de alimentos não são capazes de eliminar a toxina, e que métodos de controle biológico reduzem ou eliminam a FB, as principais estratégias destes controles envolvem métodos de adsorção e métodos enzimáticos de biodegradação. 2022-03-16T12:17:55Z 2022-03-16T12:17:55Z 2021-12-13 masterThesis BUCZYNSKI, Adriane. Methodi Ordinatio para estudo de fumonisinas na produção de cerveja. 2021. Dissertação (Mestrado em Biotecnologia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2021. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/27652 por openAccess http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia UTFPR
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Buczynski, Adriane
Methodi Ordinatio para estudo de fumonisinas na produção de cerveja
description Beer is made up of water, hops, malt and yeast and is one of the most consumed beverages in the world. A problem for the brewing industry is mycotoxin contamination. These secondary metabolites produced by filamentous fungi can contaminate the raw material and consequently the beer. The levels of contamination in barley, corn and beer vary widely between different regions of the world. This study consists of a systematic review of the occurrence of fumonisins (FBs) in cereals and beer in several countries, exploring the difference in concentration in the raw material and in the final product. We also elucidate the damage caused by the addition of adjuncts and contaminated grain. The works were selected from the following databases: Science Direct, Web of Science and Scopus using the key words: fumonisin, beer, malt and brewing and their inclusion in the review was defined by the Methodi Ordinatio. Of the 22 studies on the occurrence of fumonisins, 5 did not detect the toxin, 7 detected it in samples of commercial beer and 8 in samples of beers with corn adjuncts. The countries on the African continent showed the highest levels of contamination. Among the 17 selected studies on beer processing, in 6 with the use of adjuncts of corn and sorghum, fumonisins were verified in the raw material and in the final product after processing. Our results show the needed to restrict the development of fumonisinproducing fungi in the material cousin of beer. With the theme of fumonisin control, 21 studies were selected that demonstrated conventional food processing methods are not able to eliminate the toxin, and biological control methods reduce or eliminate fumonisin. The main strategies involve adsorption methods and biodegradation enzymes.
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