Microrganismos eficientes como biofertilizante na cultura da alface

Lettuce (Lactuca sativa) is a crop that has great relevance for Brazilians and this reflects its significant economic importance. It is the most important leafy vegetable in the world, being generally consumed fresh in the form of salads. However, lettuce is one of the vegetable species most affecte...

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Autor principal: Santos Júnior, Amarildo das Mercês
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2022
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/29048
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spelling riut-1-290482022-07-13T06:06:54Z Microrganismos eficientes como biofertilizante na cultura da alface Efficient microorganisms as a biofertilizer in lettuce crops Santos Júnior, Amarildo das Mercês Vargas, Thiago de Oliveira Vargas, Thiago de Oliveira Cassol, Luís César Santos, Matheus Hermann dos Alface Resíduos orgânicos Micro-organismos Biodiversidade Lettuce Organic wastes Microorganisms Biodiversity CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA Lettuce (Lactuca sativa) is a crop that has great relevance for Brazilians and this reflects its significant economic importance. It is the most important leafy vegetable in the world, being generally consumed fresh in the form of salads. However, lettuce is one of the vegetable species most affected by the massive use of pesticides, presenting about 54.2% of pesticide residues. Current agricultural production methods require an emphasis on processes that are less harmful to the environment, farmers and other human beings. In this way, some alternatives have been sought to produce food respecting the environment and society. Some examples are agroecological and organic systems whose philosophy is not to use soluble chemical fertilizers. Thus, in the search for less aggressive inputs to the environment, the use of biofertilizers is a promising alternative. An example is the biofertilizer based on efficient microorganisms, which has numerous organisms in its composition, which when added to the soil increase microbiological biodiversity, inducing the decomposition of organic matter and releasing nutrients necessary for optimal plant development. These microorganisms can be aerobic and anaerobic, promote nutrient cycling, improve the structural quality of soils and increase plant health. In this context, the objective of this work was to evaluate the use of efficient microorganisms as a biofertilizer in lettuce cultivation. The work was carried out on a rural property in the municipality of Itapejara D’ Oeste, southwest of the state of Paraná. The experiment was carried out in a completely randomized design, with 4 treatments, consisting of different doses of efficient microorganisms, as follows: 0, 75, 100 and 125 𝑚𝑙.𝑝𝑜𝑡−1, applied via foliar, with four replications, totaling sixteen experimental units. Data were submitted to ANOVA followed by regression. There was a significant linear effect for the variables MF, NF and AP under doses of ME. There was no significant effect for the DC variable. The use of efficient microorganisms as biofertilizers in foliar applications in the lettuce culture favored a better development of the culture, with satisfactory increments in the vegetal characteristics of the plants. A alface (Lactuca sativa) é uma cultura que possui grande relevância para os brasileiros e isso traduz sua expressiva importância econômica. É a hortaliça folhosa mais importante do mundo, sendo consumida geralmente in natura na forma de saladas. Entretanto, a alface é uma das espécies olerícolas mais afetada pelo uso massivo de defensivos agrícolas, apresentando cerca de 54,2% de resíduos de agrotóxicos. Os métodos de produção agrícola atuais exigem uma ênfase em processos que agridam menos o ambiente, os agricultores e os demais seres humanos. Desta forma têm-se buscado algumas alternativas de produzir alimentos respeitando o meio ambiente e a sociedade. Alguns exemplos são os sistemas agroecológicos e os orgânicos que têm por filosofia a não utilização de fertilizantes químicos solúveis. Dessa forma, na busca por insumos menos agressivos ao ambiente, o uso de biofertilizantes é uma alternativa promissora. Um exemplo é o biofertilizante à base de microrganismos eficientes que possui inúmeros organismos em sua composição, que quando adicionados ao solo aumentam a biodiversidade microbiológica, indutor da decomposição da matéria orgânica e liberação de nutrientes necessários para um ótimo desenvolvimento das plantas. Esses microrganismos podem ser aeróbicos e anaeróbicos, promovem a ciclagem de nutrientes, melhoram a qualidade estrutural dos solos e aumentam a saúde das plantas. Nesse contexto, o objetivo deste trabalho foi, avaliar o uso da aplicação de microrganismos eficientes como biofertilizante no cultivo da alface. O trabalho foi desenvolvido em uma propriedade rural do município de Itapejara D’ Oeste, sudoeste do estado do Paraná. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente casualizado, com 4 tratamentos, compostos por diferentes doses de microrganismos eficientes, sendo: 0, 75, 100 e 125 𝑚𝑙.𝑣𝑎𝑠𝑜−1, aplicados via foliar, com quatro repetições, totalizando dezesseis unidades experimentais. Os dados foram submetidos à ANOVA seguido de regressão. Houve efeito linear significativo para as variáveis MF, NF e AP sob doses de ME. Não houve efeito significativo para a variável DC. O uso de microrganismos eficientes como biofertilizante em aplicações foliares na cultura da alface favoreceu um melhor desenvolvimento da cultura, com incrementos satisfatórios nas características vegetais das plantas. 2022-07-12T15:26:20Z 2022-07-12T15:26:20Z 2022-06-09 bachelorThesis SANTOS JÚNIOR, Amarildo das Mercês. Microrganismos eficientes como biofertilizante na cultura da alface. 2022. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2022. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/29048 por openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Pato Branco Brasil Departamento Acadêmico de Ciências Agrárias Agronomia UTFPR
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description Lettuce (Lactuca sativa) is a crop that has great relevance for Brazilians and this reflects its significant economic importance. It is the most important leafy vegetable in the world, being generally consumed fresh in the form of salads. However, lettuce is one of the vegetable species most affected by the massive use of pesticides, presenting about 54.2% of pesticide residues. Current agricultural production methods require an emphasis on processes that are less harmful to the environment, farmers and other human beings. In this way, some alternatives have been sought to produce food respecting the environment and society. Some examples are agroecological and organic systems whose philosophy is not to use soluble chemical fertilizers. Thus, in the search for less aggressive inputs to the environment, the use of biofertilizers is a promising alternative. An example is the biofertilizer based on efficient microorganisms, which has numerous organisms in its composition, which when added to the soil increase microbiological biodiversity, inducing the decomposition of organic matter and releasing nutrients necessary for optimal plant development. These microorganisms can be aerobic and anaerobic, promote nutrient cycling, improve the structural quality of soils and increase plant health. In this context, the objective of this work was to evaluate the use of efficient microorganisms as a biofertilizer in lettuce cultivation. The work was carried out on a rural property in the municipality of Itapejara D’ Oeste, southwest of the state of Paraná. The experiment was carried out in a completely randomized design, with 4 treatments, consisting of different doses of efficient microorganisms, as follows: 0, 75, 100 and 125 𝑚𝑙.𝑝𝑜𝑡−1, applied via foliar, with four replications, totaling sixteen experimental units. Data were submitted to ANOVA followed by regression. There was a significant linear effect for the variables MF, NF and AP under doses of ME. There was no significant effect for the DC variable. The use of efficient microorganisms as biofertilizers in foliar applications in the lettuce culture favored a better development of the culture, with satisfactory increments in the vegetal characteristics of the plants.
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