Avaliação e determinação da produção de monoglicerídeos e diglicerídeos a partir da reação de glicerólise enzimática do azeite de oliva
The aim of the present work was to monitor the production of monoacylglycerols (MAG) and diacylglycerols (DAG) from olive oil, using Tween 80 as surfactant, butanol as cosurfactant and Lipozyme TL 100 enzyme as a biocatalyst, to obtain higher added value emulsifying agents. The tests were performed...
Autor principal: | Finco, George Fernando |
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Formato: | Dissertação |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2018
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/3365 |
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riut-1-33652018-08-20T15:12:26Z Avaliação e determinação da produção de monoglicerídeos e diglicerídeos a partir da reação de glicerólise enzimática do azeite de oliva Evaluation and determination of the production of monoglycerides and diglycerides from the enzymatic glycerolysis reaction of olive oil Finco, George Fernando Colombo, Karina Graziella Fiametti http://lattes.cnpq.br/5713011982252365 Lobo, Viviane da Silva http://lattes.cnpq.br/3219620885362801 Kruger, Roberta Letícia Velez Escallon, Ana Maria Colombo, Karina Graziella Fiametti Lobo, Viviane da Silva Alimentos - Biotecnologia Óleos e gorduras Enzimas Food - Biotechnology Oils and fats Enzymes CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA Engenharia Química The aim of the present work was to monitor the production of monoacylglycerols (MAG) and diacylglycerols (DAG) from olive oil, using Tween 80 as surfactant, butanol as cosurfactant and Lipozyme TL 100 enzyme as a biocatalyst, to obtain higher added value emulsifying agents. The tests were performed in twelve microemulsion points that had stability to glycerolysis, the point that presented the highest conversion efficiency of the triacylglycerols (TAG) was submitted to a factorial design 2³ and another 2². This methodology was adopted to optimize the production and to find the point with greater production of MAG and DAG. The results obtained from these schedules showed that the optimum condition is the one that was treated as the center point, glycerol molar ratio: oil 2:1, 35ºC, 600 rpm, 7.5% (m/m) of enzyme and at a reaction of 120 minutes and showed a conversion efficiency of approximately 98% in MAG and DAG, whereas the less efficient samples had conversion of approximately 58% at the extrapolated points of the factorial design. From these conditions the reaction kinetics of the more and less efficient samples were monitored and the order of reaction was determined, and it is a first order reaction and pseudo first order, respectively. Conselho Nacional do Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) O presente trabalho teve como objetivo acompanhar a produção de monoacilgliceróis (MAG) e diacilgliceróis (DAG) a partir do óleo de oliva, utilizando Tween 80 como surfactante, butanol como co-surfactante e enzima Lipozyme TL 100 como biocatalisador, para obter-se agentes emulsificantes de maior valor agregado. Realizou-se os testes em doze pontos de microemulsões que tiveram estabilidade para a glicerólise, o ponto que apresentou maior eficiência de conversão dos triacilgliceróis (TAG) foi submetido a um planejamento fatorial 2³ e outro 2². Adotou-se tal metodologia para otimizar a produção e encontrou-se o ponto com maior produção de MAG e DAG. Os resultados obtidos a partir desses planejamentos mostraram que a condição ótima é aquela que foi tratada como ponto central, razão molar glicerol: óleo 2:1, 35ºC, 600 rpm, 7,5% (m/m) de enzima e num tempo de reação de 120 minutos, e apresentaram uma eficiência de conversão de aproximadamente 98% em MAG e DAG, enquanto que as amostras menos eficientes tiveram conversão de aproximadamente 58%, nos pontos extrapolados do planejamento fatorial. A partir destas condições monitorou-se as cinéticas de reação das amostras mais e menos eficientes e determinou-se a ordem de reação, e trata-se de uma reação de primeira ordem e pseudo primeira ordem, respectivamente. 2018-08-20T15:12:25Z 2018-08-20T15:12:25Z 2018-04-09 masterThesis FINCO, George Fernando. Avaliação e determinação da produção de monoglicerídeos e diglicerídeos a partir da reação de glicerólise enzimática do azeite de oliva. 2018. 114 f. Dissertação (Mestrado em Processos Químicos e Biotecnológicos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Toledo, 2018. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/3365 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Toledo Brasil Programa de Pós-Graduação em Processos Químicos e Biotecnológicos UTFPR |
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Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
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Português |
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Alimentos - Biotecnologia Óleos e gorduras Enzimas Food - Biotechnology Oils and fats Enzymes CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA Engenharia Química |
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Alimentos - Biotecnologia Óleos e gorduras Enzimas Food - Biotechnology Oils and fats Enzymes CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA Engenharia Química Finco, George Fernando Avaliação e determinação da produção de monoglicerídeos e diglicerídeos a partir da reação de glicerólise enzimática do azeite de oliva |
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The aim of the present work was to monitor the production of monoacylglycerols (MAG) and diacylglycerols (DAG) from olive oil, using Tween 80 as surfactant, butanol as cosurfactant and Lipozyme TL 100 enzyme as a biocatalyst, to obtain higher added value emulsifying agents. The tests were performed in twelve microemulsion points that had stability to glycerolysis, the point that presented the highest conversion efficiency of the triacylglycerols (TAG) was submitted to a factorial design 2³ and another 2². This methodology was adopted to optimize the production and to find the point with greater production of MAG and DAG. The results obtained from these schedules showed that the optimum condition is the one that was treated as the center point, glycerol molar ratio: oil 2:1, 35ºC, 600 rpm, 7.5% (m/m) of enzyme and at a reaction of 120 minutes and showed a conversion efficiency of approximately 98% in MAG and DAG, whereas the less efficient samples had conversion of approximately 58% at the extrapolated points of the factorial design. From these conditions the reaction kinetics of the more and less efficient samples were monitored and the order of reaction was determined, and it is a first order reaction and pseudo first order, respectively. |
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FINCO, George Fernando. Avaliação e determinação da produção de monoglicerídeos e diglicerídeos a partir da reação de glicerólise enzimática do azeite de oliva. 2018. 114 f. Dissertação (Mestrado em Processos Químicos e Biotecnológicos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Toledo, 2018. |
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