Influência do processo de qualificação para melhoria da qualidade do leite na pequena propriedade rural

The low quality of milk obtained of family farms needs information and technologies that provide this improvement in the quality of raw material. Given the large number of family farmers in the country, which do not have access to information on production of quality milk, it becomes necessary to d...

ver descrição completa

Autor principal: Mattioda, Fernanda
Formato: Dissertação
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2013
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/598
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-598
recordtype dspace
spelling riut-1-5982017-12-18T14:18:14Z Influência do processo de qualificação para melhoria da qualidade do leite na pequena propriedade rural Mattioda, Fernanda Bittencourt, Juliana Vitoria Messias Agricultura familiar Microorganismos - Contagem Educação sanitária Family farms Microorganisms - Counting Health education The low quality of milk obtained of family farms needs information and technologies that provide this improvement in the quality of raw material. Given the large number of family farmers in the country, which do not have access to information on production of quality milk, it becomes necessary to develop and implement procedures for qualification in these farms. Therefore, this study uses the methodology of Reference Unit, able to inform and train farmers on the minimum requirements for the production of quality milk. The methodology to evaluate the influence of the qualification process for improving the quality of milk in small farms, the study was divided into three stages: the first was the selection of reference units and its characterization through a questionnaire and analysis of the quality of milk, as fat, protein, lactose, total bacterial count and Somatic Cell Count; and the second step was the implementation of the Reference Units in farms and the transmission of information and technologies through training hygienic -sanitary, and final evaluation of the qualification process through the analysis of indicators of quality of milk, made during the 12 month study. The statistical evaluation of results was done using analysis of variance (ANOVA), identification of outiliers and Tukey's test, using the program Minitab 16. As a result of this evaluation, the values of fat, protein and lactose in milk samples resulted within the limits established by law. And as in other studies, the values of fat were the most varied in relation to other components of milk. With regard to the values of somatic cell count, 29% of values were above the limits established by legislation, ranging from 1 to 27.47 x105 CS / mL, and the values of total bacterial count, 3.5% of samples are within the limits throughout the study. Both parameters of milk quality (SCC and CBT) did not change significantly over the months of study, this can be explained by other factors that influenced the research, how the season. Family farmers absorbed all the information passed in higienic sanitary training and have implemented all management techniques to prevent and detect disease in the herd, this was checked with a questionnaire to producers. Therefore, it is worth mentioning, which is still lacking an organizational culture that provides using participatory methods, the advancement of knowledge for local development. Capes A baixa qualidade do leite oriundo de propriedades rurais pertencentes ao Sistema de Agricultura Familiar demanda informações e tecnologias que proporcionem melhoria na qualidade da matéria-prima. Diante do elevado número de agricultores familiares no país, os quais não têm acesso às informações sobre produção do leite com qualidade, torna-se necessário desenvolver e aplicar processos de qualificação em propriedades rurais. Portanto, o presente estudo utiliza o método de Unidade de Referência, e objetiva avaliar a influência do processo de qualificação para a melhoria de qualidade do leite na pequena propriedade rural. O estudo foi dividido em três etapas: a primeira foi a seleção de Unidades de Referência e a sua caracterização através da aplicação de questionário e análise dos indicadores de qualidade do leite, gordura, proteína, lactose, Contagem Bacteriana Total e Contagem de Células Somáticas; a segunda etapa foi a implantação de Unidades de Referência nas propriedades e transmissão de informações e tecnologias através de treinamentos higiênico-sanitários; e por último a avaliação do processo de qualificação por meio das análises de indicadores de qualidade do leite, feitas durante os 12 meses de estudo. Para avaliação estatística dos resultados utilizou-se a análise de variância (ANOVA), identificação de outiliers e Teste de Tukey, através do programa Minitab 16. Como resultados desta avaliação, os valores de gordura, proteína e lactose nas amostras de leite permaneceram dentro dos limites estabelecidos pela legislação vigente. E assim como em outras pesquisas, os valores de gordura foram os que mais variaram em relação aos outros componentes do leite. No que diz respeito aos valores de Contagem de células somáticas, 29% dos valores ficaram acima dos limites estabelecidos pela legislação, variando de 1 a 27,47x10 5CS/mL, e para os valores de Contagem bacteriana total, 3,5% das amostras ficaram dentro do limites, ao longo do estudo. Ambos os parâmetros de qualidade do leite (CCS e CBT) não apresentaram variação significativa ao longo do estudo, isto pode ser explicado por outros fatores que interferiram na pesquisa, como a estação do ano. Os agricultores familiares absorveram todas as informações repassadas no treinamento higiênico-sanitário e passaram a aplicar todas as técnicas de manejo para evitar e detectar doenças no rebanho , isto foi verificado com a aplicação de questionário aos produtores. Portanto, vale ressaltar, que ainda é inexistente uma cultura organizacional que proporcione através de metodologias participativas, o avanço do conhecimento para o desenvolvimento local. 2013-09-25T17:12:34Z 2013-09-25T17:12:34Z 2012-02-01 masterThesis MATTIODA, Fernanda. Influência do processo de qualificação para a melhoria de qualidade do leite na pequena propriedade rural. 2012. 98 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Produção) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2012. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/598 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Agricultura familiar
Microorganismos - Contagem
Educação sanitária
Family farms
Microorganisms - Counting
Health education
spellingShingle Agricultura familiar
Microorganismos - Contagem
Educação sanitária
Family farms
Microorganisms - Counting
Health education
Mattioda, Fernanda
Influência do processo de qualificação para melhoria da qualidade do leite na pequena propriedade rural
description The low quality of milk obtained of family farms needs information and technologies that provide this improvement in the quality of raw material. Given the large number of family farmers in the country, which do not have access to information on production of quality milk, it becomes necessary to develop and implement procedures for qualification in these farms. Therefore, this study uses the methodology of Reference Unit, able to inform and train farmers on the minimum requirements for the production of quality milk. The methodology to evaluate the influence of the qualification process for improving the quality of milk in small farms, the study was divided into three stages: the first was the selection of reference units and its characterization through a questionnaire and analysis of the quality of milk, as fat, protein, lactose, total bacterial count and Somatic Cell Count; and the second step was the implementation of the Reference Units in farms and the transmission of information and technologies through training hygienic -sanitary, and final evaluation of the qualification process through the analysis of indicators of quality of milk, made during the 12 month study. The statistical evaluation of results was done using analysis of variance (ANOVA), identification of outiliers and Tukey's test, using the program Minitab 16. As a result of this evaluation, the values of fat, protein and lactose in milk samples resulted within the limits established by law. And as in other studies, the values of fat were the most varied in relation to other components of milk. With regard to the values of somatic cell count, 29% of values were above the limits established by legislation, ranging from 1 to 27.47 x105 CS / mL, and the values of total bacterial count, 3.5% of samples are within the limits throughout the study. Both parameters of milk quality (SCC and CBT) did not change significantly over the months of study, this can be explained by other factors that influenced the research, how the season. Family farmers absorbed all the information passed in higienic sanitary training and have implemented all management techniques to prevent and detect disease in the herd, this was checked with a questionnaire to producers. Therefore, it is worth mentioning, which is still lacking an organizational culture that provides using participatory methods, the advancement of knowledge for local development.
format Dissertação
author Mattioda, Fernanda
author_sort Mattioda, Fernanda
title Influência do processo de qualificação para melhoria da qualidade do leite na pequena propriedade rural
title_short Influência do processo de qualificação para melhoria da qualidade do leite na pequena propriedade rural
title_full Influência do processo de qualificação para melhoria da qualidade do leite na pequena propriedade rural
title_fullStr Influência do processo de qualificação para melhoria da qualidade do leite na pequena propriedade rural
title_full_unstemmed Influência do processo de qualificação para melhoria da qualidade do leite na pequena propriedade rural
title_sort influência do processo de qualificação para melhoria da qualidade do leite na pequena propriedade rural
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2013
citation MATTIODA, Fernanda. Influência do processo de qualificação para a melhoria de qualidade do leite na pequena propriedade rural. 2012. 98 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Produção) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2012.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/598
_version_ 1805305134252556288
score 10,814766