Nanopartículas de prata para conservação de couve minimamente processada

Minimally processed vegetables are those who have been physically altered, but remain fresh. Undergo a series of treatments in their production increasing microbiological contamination possibilities. The objective of this study was to evaluate the application of silver nanoparticles in the conservat...

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Autor principal: Nascimento, Karina Favoreto
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6659
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spelling riut-1-66592020-11-10T12:24:52Z Nanopartículas de prata para conservação de couve minimamente processada Nascimento, Karina Favoreto Leimann, Fernanda Vitória Bracht, Livia Leimann, Fernanda Vitória Gonçalves, Odinei Hess Scopel, Fábio Henrique Poliseli Produtos agrícolas - Processamento Couve Materiais nanoestruturados Agentes antiinfecciosos Agricultural processing Kale Nanostructured materials Anti-infective agents CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::ENGENHARIA DE ALIMENTOS Minimally processed vegetables are those who have been physically altered, but remain fresh. Undergo a series of treatments in their production increasing microbiological contamination possibilities. The objective of this study was to evaluate the application of silver nanoparticles in the conservation of minimally processed kale, regarding the analysis of mesophilic aerobic microorganisms in plates and psychrotrophic aerobic microorganisms. To obtain the silver nanoparticles (AgNPs) was used with the principles of green chemistry using D-glicose as a reducing agent and starch as a stabilizer. Microbiological monitoring during minimally processed cabbage storage was carried out through microbiological analysis in the ranges of 0, 5 and 10 days. The cabbage was subjected to sanitization process with four different treatments: control, where the cabbage were dipped in filtered water; Treatment with sodium hypochlorite (PuryVitta) 200 mg.L-1; AGNPS Treatment with a concentration of 37.5 mg/mL (AgNP 1) and treatment with AGNPS at a concentration of 75 ug / ml (AgNP 2). Samples were analyzed for particle size using the UV-visible spectrum of the color and evaluation of minimally processed cabbage samples. One can prove the presence of silver nanoparticles in solution, thereby confirming the efficiency of AgNPs in the conservation of cabbage minimally processed through microbiological analyzes. Through color analysis it was observed from the results that the degradation of sprouts during the reporting period was smaller than the other treatments. As hortaliças minimamente processadas são aquelas que foram fisicamente alteradas, mas que permanecem no estado fresco. Passam por sucessivas manipulações na sua produção aumentando as possibilidades de contaminação microbiológicas. O objetivo deste trabalho foi avaliar a aplicação de nanopartículas de prata na conservação de couve minimamente processada, em relação as análises dos microrganismos aeróbios mesófilos em placas e microrganismos aeróbios psicrotróficos. Para a obtenção das nanopartículas de prata (AgNPs) foi utilizado os princípios da química verde, utilizando D-glicose como agente redutor e amido como estabilizante. O acompanhamento microbiológico durante o armazenamento da couve minimamente processada foi realizado através de análises microbiológicas nos intervalos de 0, 5 e 10 dias. A couve foi submetida ao processo de sanitização, com 4 diferentes tratamentos: Tratamento controle, onde as amostras de couve foram mergulhadas em água filtrada; Tratamento com hipoclorito de sódio (PuryVitta) 200 mg.L-1;Tratamento com as AgNPs na concentração de 37,5 µg/mL (AgNP 1) e Tratamento com as AgNPs na concentração de 75 µg/mL (AgNP 2). Foram determinados o tamanho de partícula utilizando o espectro de UV-visível e a avaliação das cores das amostras de couve minimamente processadas. Pode-se comprovar a presença de nanopartículas de prata em solução, confirmando assim a eficiência das AgNPs na conservação da couve minimamente processada através das análises microbiológicas. Por meio das análises de cor observou-se através dos resultados que a degradação das couves durante o período analisado foi menor que os outros tratamentos utilizados. 2020-11-10T12:24:52Z 2020-11-10T12:24:52Z 2015-11-26 bachelorThesis NASCIMENTO, Karina Favoreto. Nanopartículas de prata para conservação de couve minimamente processada. 2015. 39 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2015. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6659 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Campo Mourao Brasil Departamento Acadêmico de Alimentos Engenharia de Alimentos UTFPR
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Nascimento, Karina Favoreto
Nanopartículas de prata para conservação de couve minimamente processada
description Minimally processed vegetables are those who have been physically altered, but remain fresh. Undergo a series of treatments in their production increasing microbiological contamination possibilities. The objective of this study was to evaluate the application of silver nanoparticles in the conservation of minimally processed kale, regarding the analysis of mesophilic aerobic microorganisms in plates and psychrotrophic aerobic microorganisms. To obtain the silver nanoparticles (AgNPs) was used with the principles of green chemistry using D-glicose as a reducing agent and starch as a stabilizer. Microbiological monitoring during minimally processed cabbage storage was carried out through microbiological analysis in the ranges of 0, 5 and 10 days. The cabbage was subjected to sanitization process with four different treatments: control, where the cabbage were dipped in filtered water; Treatment with sodium hypochlorite (PuryVitta) 200 mg.L-1; AGNPS Treatment with a concentration of 37.5 mg/mL (AgNP 1) and treatment with AGNPS at a concentration of 75 ug / ml (AgNP 2). Samples were analyzed for particle size using the UV-visible spectrum of the color and evaluation of minimally processed cabbage samples. One can prove the presence of silver nanoparticles in solution, thereby confirming the efficiency of AgNPs in the conservation of cabbage minimally processed through microbiological analyzes. Through color analysis it was observed from the results that the degradation of sprouts during the reporting period was smaller than the other treatments.
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