Aplicação do programa de autocontrole em uma indústria de gelados comestíveis
With the current market scenario, quality has become a strategy of the companies, which always seeks improvement and leadership in competitiveness. Thus, there is a need to look for tools that allows, the establishment of quality in the industries, enabling greater profits and safety in a short peri...
Autor principal: | Pasquini Junior, Paulo |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6754 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-6754 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-67542020-11-10T12:30:02Z Aplicação do programa de autocontrole em uma indústria de gelados comestíveis Application of the self-control program in an edible ice cream industry Pasquini Junior, Paulo Sereia, Maria Josiane Sereia, Maria Josiane Demczuk Junior, Bogdan Guelbert, Tanatiana Ferreira Sorvetes, gelados, etc - Indústria Alimentos - Legislação Alimentos - Qualidade Ice cream industry Food law and legislation Food - Quality CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS With the current market scenario, quality has become a strategy of the companies, which always seeks improvement and leadership in competitiveness. Thus, there is a need to look for tools that allows, the establishment of quality in the industries, enabling greater profits and safety in a short period. It can be said, that the Self-Control Program is currently the best tool for process control in the industry, as it ensures food safety and aims at quality. The program offers, a competitive strategy in the market, and adapts the company to national and international legislation. Based on Circular Letter n°. 175/2005 / CGPE / DIPOA the Ministry of Agriculture Livestock and Supply (MAPA), 14 elements of inspection, were developed, which contains the self-control program of an Edible Ice cream Industry. It was possible to analyze the company's nonconformities, to propose corrective measures, making the industry able to control its production in a safe way. Com o atual cenário no mercado, a qualidade se tornou uma estratégia das empresas, que buscam sempre a melhoria e a liderança na competitividade. Desta maneira, há a necessidade de buscar ferramentas que possibilitem a instauração da qualidade nas indústrias e que viabilizem maiores lucros e segurança em um curto período de tempo. Pode-se afirmar, que o Programa de autocontrole, é atualmente a melhor ferramenta para o controle de processos na indústria, pois garante a segurança do alimento e visa sempre a qualidade. O programa, oferece uma estratégia competitiva no mercado, e adequa a empresa as legislações nacionais e internacionais. Baseando-se no Ofício Circular n°. 175/2005/CGPE/DIPOA do Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento (MAPA), foi desenvolvido 14 elementos de inspeção que continham o programa de autocontrole de uma empresa de Gelados Comestíveis. Foi possível levantar as não conformidades da empresa, propor medidas corretivas, tornando a indústria apta a controlar sua produção de forma segura. 2020-11-10T12:30:01Z 2020-11-10T12:30:01Z 2019-11-26 bachelorThesis PASQUINI JUNIOR, Paulo. Aplicação do programa de autocontrole em uma indústria de gelados comestíveis. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia de Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2019. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6754 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Campo Mourao Brasil Departamento Acadêmico de Alimentos Engenharia de Alimentos UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Sorvetes, gelados, etc - Indústria Alimentos - Legislação Alimentos - Qualidade Ice cream industry Food law and legislation Food - Quality CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
spellingShingle |
Sorvetes, gelados, etc - Indústria Alimentos - Legislação Alimentos - Qualidade Ice cream industry Food law and legislation Food - Quality CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Pasquini Junior, Paulo Aplicação do programa de autocontrole em uma indústria de gelados comestíveis |
description |
With the current market scenario, quality has become a strategy of the companies, which always seeks improvement and leadership in competitiveness. Thus, there is a need to look for tools that allows, the establishment of quality in the industries, enabling greater profits and safety in a short period. It can be said, that the Self-Control Program is currently the best tool for process control in the industry, as it ensures food safety and aims at quality. The program offers, a competitive strategy in the market, and adapts the company to national and international legislation. Based on Circular Letter n°. 175/2005 / CGPE / DIPOA the Ministry of Agriculture Livestock and Supply (MAPA), 14 elements of inspection, were developed, which contains the self-control program of an Edible Ice cream Industry. It was possible to analyze the company's nonconformities, to propose corrective measures, making the industry able to control its production in a safe way. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Pasquini Junior, Paulo |
author_sort |
Pasquini Junior, Paulo |
title |
Aplicação do programa de autocontrole em uma indústria de gelados comestíveis |
title_short |
Aplicação do programa de autocontrole em uma indústria de gelados comestíveis |
title_full |
Aplicação do programa de autocontrole em uma indústria de gelados comestíveis |
title_fullStr |
Aplicação do programa de autocontrole em uma indústria de gelados comestíveis |
title_full_unstemmed |
Aplicação do programa de autocontrole em uma indústria de gelados comestíveis |
title_sort |
aplicação do programa de autocontrole em uma indústria de gelados comestíveis |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
PASQUINI JUNIOR, Paulo. Aplicação do programa de autocontrole em uma indústria de gelados comestíveis. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia de Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2019. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6754 |
_version_ |
1805297418855514112 |
score |
10,814766 |