Otimização das condições da microextração em fase sólida da acroleína em óleos vegetais
Acrolein is an unsaturated, volatile, highly inflammable aldehyde susceptible to spontaneous polymerization. It is toxic, its combustion smoke can cause severe respiratory and eye irritation, and if swallowed may cause nausea, vomiting, collapse and coma. The acrolein naturally exists in foods and i...
Autor principal: | Delano, Amanda Cristina |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6760 |
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riut-1-67602020-11-10T12:30:28Z Otimização das condições da microextração em fase sólida da acroleína em óleos vegetais Optimization of solid phase microextraction conditions of acrolein in vegetable oils Delano, Amanda Cristina Bona, Evandro Silva, Juliana Arantes Bona, Evandro Silva, Juliana Arantes Março, Paulo Henrique Beneti, Stéphani Caroline Óleos vegetais Cromatografia a gás Alimentos - Toxicologia Vegetable oils Gas chromatography Food - Toxicology CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Acrolein is an unsaturated, volatile, highly inflammable aldehyde susceptible to spontaneous polymerization. It is toxic, its combustion smoke can cause severe respiratory and eye irritation, and if swallowed may cause nausea, vomiting, collapse and coma. The acrolein naturally exists in foods and is formed during the combustion of organic compounds. It can also be found in cigarettes and in smoke derived from the combustion from cooking oil, sources of toxic exposure to humans. The aim of the present study was to optimize acrolein extraction conditions of standard and cooking oil samples using solid phase micro-extraction and gas chromatography. For this purpose, a central composite rotational design was performed using time and temperature as dependent variables and fiber adsorption of acrolein as response factor. Both superior (+) and inferior (-) levels of dependent variables to acrolein present in corn oil were reported. Therefore, a quadratic model was codified for acrolein based on the data obtained from the significant regression. The analyzes were performed using the optimal condition of acrolein extraction found in the model, with temperature 56ºC, with a time of 30 min of fiber exposure. A acroleína é um aldeído insaturado volátil e altamente inflamável capaz de sofrer polimerização espontânea. É tóxica, sua fumaça de combustão pode causar severas irritações respiratórias e oculares, sendo que em caso de ingestão pode provocar náusea, vômito, colapso e coma. Este composto é produzido naturalmente em alimentos e é formado durante a combustão de materiais orgânicos. Acroleína também é encontrada em todos os tipos de cigarros e em vapores provenientes da combustão de óleo de cozinha onde tem ocorrido graves exposições tóxicas aos seres humanos. O objetivo deste trabalho foi otimizar as condições de extração da acroleína de amostra padrão e óleos de fritura, utilizando microextração em fase sólida no headspace estático e cromatografia gasosa. Foi feito um planejamento central composto rotacional com as variáveis tempo e temperatura, que foram empregados no estudo de adsorção da acroleína na fibra. Foram apresentados os níveis inferiores (-) e superiores (+) das variáveis tempo e temperatura de exposição da fibra ao headspace estático na presença da acroleína em óleo de milho. A partir dos dados obtidos dos coeficientes de regressão significativos, foi possível obter um modelo quadrático para a acroleína. As análises foram realizadas utilizando a condição ótima de extração da acroleína encontrada no modelo, com temperatura de 56ºC e tempo de 30 min de exposição da fibra. 2020-11-10T12:30:28Z 2020-11-10T12:30:28Z 2019-11-29 bachelorThesis DELANO, Amanda Cristina. Otimização das condições da microextração em fase sólida da acroleína em óleos vegetais. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia de Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2019. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6760 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Campo Mourao Brasil Departamento Acadêmico de Alimentos Engenharia de Alimentos UTFPR |
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Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
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Português |
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Óleos vegetais Cromatografia a gás Alimentos - Toxicologia Vegetable oils Gas chromatography Food - Toxicology CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
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Acrolein is an unsaturated, volatile, highly inflammable aldehyde susceptible to spontaneous polymerization. It is toxic, its combustion smoke can cause severe respiratory and eye irritation, and if swallowed may cause nausea, vomiting, collapse and coma. The acrolein naturally exists in foods and is formed during the combustion of organic compounds. It can also be found in cigarettes and in smoke derived from the combustion from cooking oil, sources of toxic exposure to humans. The aim of the present study was to optimize acrolein extraction conditions of standard and cooking oil samples using solid phase micro-extraction and gas chromatography. For this purpose, a central composite rotational design was performed using time and temperature as dependent variables and fiber adsorption of acrolein as response factor. Both superior (+) and inferior (-) levels of dependent variables to acrolein present in corn oil were reported. Therefore, a quadratic model was codified for acrolein based on the data obtained from the significant regression. The analyzes were performed using the optimal condition of acrolein extraction found in the model, with temperature 56ºC, with a time of 30 min of fiber exposure. |
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DELANO, Amanda Cristina. Otimização das condições da microextração em fase sólida da acroleína em óleos vegetais. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia de Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2019. |
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