Desenvolvimento de um método analítico para quantificação de resíduos de carbendazim em sucos de laranjas

Carbedazim is a fungicide used in agriculture to controll a wide range of fungi in fruits, such as citric fruits. The ingestion of Carbedazim in a dose higher than the TLV (threshold limit value) allowed by the legislation provokes infertility, testicular problems, toxicity to organisms present in s...

ver descrição completa

Autor principal: Curti, Suzana Moreira Muniz
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6805
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-6805
recordtype dspace
spelling riut-1-68052020-11-10T13:09:13Z Desenvolvimento de um método analítico para quantificação de resíduos de carbendazim em sucos de laranjas Curti, Suzana Moreira Muniz Valderrama, Patrícia Valderrama, Patrícia Março, Paulo Henrique Consolin Filho, Nelson Fungicidas Resíduos perigosos Pesticidas - Aspectos ambientais Fungicides Hazardous wastes Pesticides - Environmental aspects Engenharia Ambiental Carbedazim is a fungicide used in agriculture to controll a wide range of fungi in fruits, such as citric fruits. The ingestion of Carbedazim in a dose higher than the TLV (threshold limit value) allowed by the legislation provokes infertility, testicular problems, toxicity to organisms present in soil, among other consequences. Due to this, the use of Carbedazim is prohibited in several countries. The objective of the present work was to develop an alternative methodology for quantify Carbedazim in orange juice. The standard method in literature used for quantify Carbedazim a complexing reaction followed by a liquid-liquid extraction being the absorbance of final extract measured at  =478 nm. The disadvantage of such method is the number of steps, the use of reactants and solvents and the chemical-waste generation. In the developed methodology, Carbendazim were directly added to the orange juice and an UV-Vis spectrum 200 – 850 nm wavelength range was obtained after each addition. The data of spectra (intensity vs wavelength) were further organized in a matrix in which the chemometric method MCR-ALS of multivariate resolution was processed. The profile of Carbedazim spectrum recovered after MCR-ALS treatment matches to the Carbedazim spectrum profile shown in literature. The concentration profile related to Carbedazim was used for building a pseudo-univariate calibration curve. The results obtained through the proposed methodology were compared to the obtained by the standard method. The standard errors associated to the determinations using conventional method (standard one) were higher than those obtained through the UV-Vis combined to the chemometric MCR-ALS. Thus, the methodology developed in the present work is fast, not expensive and can be used in routine labs for quality control in orange juice industries. Beyond this, the new method is in accordance to the Green chemistry principle mainly in minimizing the use of chemical reactants, solvents and lowering the chemical-waste generation. O carbendazim é um fungicida utilizado na agricultura para controlar uma ampla gama doenças em frutos, como os cítricos. A ingestão desse fungicida em uma dose maior do que a permitida pela legislação vigente causa infertilidade, problemas nos testículos, toxicidade a organismos presentes no solo, entre outras consequências, tão sérias que em alguns países o uso deste fungicida é proibido. Assim, o objetivo do trabalho foi desenvolver uma metodologia alternativa para a quantificação do carbendazim em sucos de laranjas. O método de referência descrito na literatura para determinar carbendazim faz uso de uma reação de complexação seguida por extração líquido-líquido e leitura espectrofotométrica em comprimento de onda de 478nm. As desvantagens desse método são o número de etapas envolvidas, o uso de reagentes e solventes e a geração de resíduos. Na proposta desenvolvida, adições de carbendazim são realizadas diretamente no suco de laranja e um espectro é obtido na região do ultravioleta visível (200 – 850nm). Os espectros são posteriormente organizados no formato de uma matriz onde se aplica o método quimiométrico de resolução multivariada de curvas MCR-ALS (Resolução de curva multivariada). Os resultados obtidos mostram que o perfil espectral do carbendazim recuperado pelo MCR-ALS é condizente com o perfil espectral reportado na literatura. O perfil de concentração referente ao carbendazim foi utilizado para construção de uma curva de calibração pseudo-univariada. Os resultados obtidos pela metodologia proposta foram comparados com os resultados obtidos através do método de referência. Verifica-se que o erro absoluto para as determinações através da metodologia de referência são superiores ao erro absoluto para as determinações através da espectroscopia UV-Vis aliada ao método quimiométrico MCR-ALS. Assim, a metodologia proposta é rápida, possui baixo custo e pode ser utilizada em laboratórios de rotina para controle de qualidade de laranjas em indústrias produtoras de sucos. Além disso, a metodologia está de acordo com os princípios requeridos pela “química verde” como minimização no uso de reagentes e solventes e geração de resíduos. 2020-11-10T13:09:13Z 2020-11-10T13:09:13Z 2014 bachelorThesis CURTI, Suzana Moreira Muniz. Desenvolvimento de um método analítico para quantificação de resíduos de carbendazim em sucos de laranjas. 2014. 29 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2014. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6805 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Campo Mourao Brasil Departamento Acadêmico de Ambiental Engenharia Ambiental UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Fungicidas
Resíduos perigosos
Pesticidas - Aspectos ambientais
Fungicides
Hazardous wastes
Pesticides - Environmental aspects
Engenharia Ambiental
spellingShingle Fungicidas
Resíduos perigosos
Pesticidas - Aspectos ambientais
Fungicides
Hazardous wastes
Pesticides - Environmental aspects
Engenharia Ambiental
Curti, Suzana Moreira Muniz
Desenvolvimento de um método analítico para quantificação de resíduos de carbendazim em sucos de laranjas
description Carbedazim is a fungicide used in agriculture to controll a wide range of fungi in fruits, such as citric fruits. The ingestion of Carbedazim in a dose higher than the TLV (threshold limit value) allowed by the legislation provokes infertility, testicular problems, toxicity to organisms present in soil, among other consequences. Due to this, the use of Carbedazim is prohibited in several countries. The objective of the present work was to develop an alternative methodology for quantify Carbedazim in orange juice. The standard method in literature used for quantify Carbedazim a complexing reaction followed by a liquid-liquid extraction being the absorbance of final extract measured at  =478 nm. The disadvantage of such method is the number of steps, the use of reactants and solvents and the chemical-waste generation. In the developed methodology, Carbendazim were directly added to the orange juice and an UV-Vis spectrum 200 – 850 nm wavelength range was obtained after each addition. The data of spectra (intensity vs wavelength) were further organized in a matrix in which the chemometric method MCR-ALS of multivariate resolution was processed. The profile of Carbedazim spectrum recovered after MCR-ALS treatment matches to the Carbedazim spectrum profile shown in literature. The concentration profile related to Carbedazim was used for building a pseudo-univariate calibration curve. The results obtained through the proposed methodology were compared to the obtained by the standard method. The standard errors associated to the determinations using conventional method (standard one) were higher than those obtained through the UV-Vis combined to the chemometric MCR-ALS. Thus, the methodology developed in the present work is fast, not expensive and can be used in routine labs for quality control in orange juice industries. Beyond this, the new method is in accordance to the Green chemistry principle mainly in minimizing the use of chemical reactants, solvents and lowering the chemical-waste generation.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
author Curti, Suzana Moreira Muniz
author_sort Curti, Suzana Moreira Muniz
title Desenvolvimento de um método analítico para quantificação de resíduos de carbendazim em sucos de laranjas
title_short Desenvolvimento de um método analítico para quantificação de resíduos de carbendazim em sucos de laranjas
title_full Desenvolvimento de um método analítico para quantificação de resíduos de carbendazim em sucos de laranjas
title_fullStr Desenvolvimento de um método analítico para quantificação de resíduos de carbendazim em sucos de laranjas
title_full_unstemmed Desenvolvimento de um método analítico para quantificação de resíduos de carbendazim em sucos de laranjas
title_sort desenvolvimento de um método analítico para quantificação de resíduos de carbendazim em sucos de laranjas
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2020
citation CURTI, Suzana Moreira Muniz. Desenvolvimento de um método analítico para quantificação de resíduos de carbendazim em sucos de laranjas. 2014. 29 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2014.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6805
_version_ 1805305647740223488
score 10,814766