Consumo e digestibilidade de aveia preta em caprinos de corte recebendo quatro níveis de suplemento
The present study is to evaluate the intake and digestibility of oat IPR 61 (Avena strigosa), by meat goats receiving levels of concentrate supplementation.Was used eight goat males with nine months old and averaging 30 kg of body weight distributed by design completely randomized with four levels o...
Autor principal: | Luz, Paulo André Santos |
---|---|
Formato: | Dissertação |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2014
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/765 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-765 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-7652017-06-26T17:56:40Z Consumo e digestibilidade de aveia preta em caprinos de corte recebendo quatro níveis de suplemento Luz, Paulo André Santos Nutrição Gado Rações Fisiologia Nutrition Livestock Feeds Physiology The present study is to evaluate the intake and digestibility of oat IPR 61 (Avena strigosa), by meat goats receiving levels of concentrate supplementation.Was used eight goat males with nine months old and averaging 30 kg of body weight distributed by design completely randomized with four levels of concentrate intake: 0%, 0,5%%, 1%, 1,5%%, the BW. Trials were performed in IAPAR, Pato Branco, during the months from August to October in the years 2011 and 2012, a total of five periods valid observation.All treatments were given water and oats ad libtum fresh twice daily (8:30 am and 4pm) each treatment and their respective level of concentrate.Evaluation periods were fifteen days each ten days of adaptation and five data collection.There replacement ratio in the consumption of food by the use of concentrated 33%.The dry matter intake (DMI), organic matter, (OMI), digestible organic matter (DOMI), and organic matter roughage (OMRI) were influenced (P> 0.05) by concentrate level. The average consumption of these respective variables also suffered increasing influences of periods, and the DM content of forage (P> 0.05) and were higher for the period of five, when the DM content of the pasture was greater. Associative effect was found between levels of concentrate and parameters for organic matter digestibility: apparent (DOM), and real (DOMr)., Digestibility of neutral detergent fiber (NDFD), was not altered. The intake and digestibility of nitrogen and faecal excretion have not changed the level of concentrate, or by periods. Fecal excretion of N was increased to the levels of consumption influenced by the DM content of the forage and concentrate intake: (y = 287.42 + cmoconcgdia * 82.09 + (excrecaoNdia) * 78.37 -% Nfecal * 208 , 4) (R ² = 0, 72). The supply of these concentrated levels of this work is efficient in improving the levels of consumption and diet digestibility in goats maintained on oat pasture. O presente estudo teve com objetivo avaliar, o consumo e digestibilidade, de aveia preta cultivar IPR 61(Avena strigosa), por caprinos de corte recebendo níveis de suplementação concentrada. Para tal foi utilizado oito cabritos machos inteiros de nove meses de idade e média de 30 kg distribuídos pelo delineamento inteiramente casualizado, em quatro níveis de ingestão de concentrado: 0%; 0,5%; 1%; 1,5%; do PV. Os ensaios foram realizados no IAPAR, de Pato Branco, durante os meses de agosto a outubro nos anos de 2011 e 2012, num total de cinco períodos válidos de observação. Todos os tratamentos recebiam água, e aveia preta in natura ad libtum,duas vezes ao dia (8h30min e 16h0min) e cada tratamento seu respectivo nível de concentrado. Os períodos de avaliação foram de quinze dias cada, sendo dez dias de adaptação e cinco de coleta de dados. Houve coeficiente de substituição no consumo de pasto pelo consumo de concentrado de 33%. O consumo de matéria seca (CMS), matéria orgânica, matéria (CMO), matéria orgânica digestível (CMOD), e matéria orgânica de volumoso (CMOv) foram influenciados (P<0,05) pelo nível de concentrado. As médias de consumo dessas respectivas variáveis também sofreram influencia crescente dos períodos, e do teor de MS da forragem, (P<0,05) e foram maiores para o período cinco, quando o teor de MS do pasto era maior. Foi encontrado efeito associativo entre os níveis de concentrado e os parâmetros de digestibilidade da matéria orgânica: aparente (DMO), e real (DMOr),a digestibilidade da fibra em detergente neutro (DFDN), não foi alterada. O consumo e digestibilidade do nitrogênio bem não sofreram nenhuma alteração pelo nível de concentrado, nem pelos períodos. A excreção fecal de N foi crescente linearmente para os níveis de consumo influenciados pelo teor de MS do volumoso, e consumo de concentrado: (y=287,42+cmoconcgdia*82,09+(excrecaoNdia) *78,37- %Nfecal*208,4) (R² = 0, 72). O fornecimento de concentrado nos níveis desse trabalho se mostrou eficiente em melhorar os níveis de consumo e digestibilidade da dieta em caprinos mantidos com pasto de aveia preta. 2014-04-04T18:34:13Z 2014-04-04T18:34:13Z 2013-08-23 masterThesis LUZ, Paulo André Santos. Consumo e digestibilidade de aveia preta em caprinos de corte recebendo quatro níveis de suplemento. 2013. 63 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2013. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/765 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Dois Vizinhos Programa de Pós-Graduação em Zootecnia |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Nutrição Gado Rações Fisiologia Nutrition Livestock Feeds Physiology |
spellingShingle |
Nutrição Gado Rações Fisiologia Nutrition Livestock Feeds Physiology Luz, Paulo André Santos Consumo e digestibilidade de aveia preta em caprinos de corte recebendo quatro níveis de suplemento |
description |
The present study is to evaluate the intake and digestibility of oat IPR 61 (Avena strigosa), by meat goats receiving levels of concentrate supplementation.Was used eight goat males with nine months old and averaging 30 kg of body weight distributed by design completely randomized with four levels of concentrate intake: 0%, 0,5%%, 1%, 1,5%%, the BW. Trials were performed in IAPAR, Pato Branco, during the months from August to October in the years 2011 and 2012, a total of five periods valid observation.All treatments were given water and oats ad libtum fresh twice daily (8:30 am and 4pm) each treatment and their respective level of concentrate.Evaluation periods were fifteen days each ten days of adaptation and five data collection.There replacement ratio in the consumption of food by the use of concentrated 33%.The dry matter intake (DMI), organic matter, (OMI), digestible organic matter (DOMI), and organic matter roughage (OMRI) were influenced (P> 0.05) by concentrate level. The average consumption of these respective variables also suffered increasing influences of periods, and the DM content of forage (P> 0.05) and were higher for the period of five, when the DM content of the pasture was greater. Associative effect was found between levels of concentrate and parameters for organic matter digestibility: apparent (DOM), and real (DOMr)., Digestibility of neutral detergent fiber (NDFD), was not altered. The intake and digestibility of nitrogen and faecal excretion have not changed the level of concentrate, or by periods. Fecal excretion of N was increased to the levels of consumption influenced by the DM content of the forage and concentrate intake: (y = 287.42 + cmoconcgdia * 82.09 + (excrecaoNdia) * 78.37 -% Nfecal * 208 , 4) (R ² = 0, 72). The supply of these concentrated levels of this work is efficient in improving the levels of consumption and diet digestibility in goats maintained on oat pasture. |
format |
Dissertação |
author |
Luz, Paulo André Santos |
author_sort |
Luz, Paulo André Santos |
title |
Consumo e digestibilidade de aveia preta em caprinos de corte recebendo quatro níveis de suplemento |
title_short |
Consumo e digestibilidade de aveia preta em caprinos de corte recebendo quatro níveis de suplemento |
title_full |
Consumo e digestibilidade de aveia preta em caprinos de corte recebendo quatro níveis de suplemento |
title_fullStr |
Consumo e digestibilidade de aveia preta em caprinos de corte recebendo quatro níveis de suplemento |
title_full_unstemmed |
Consumo e digestibilidade de aveia preta em caprinos de corte recebendo quatro níveis de suplemento |
title_sort |
consumo e digestibilidade de aveia preta em caprinos de corte recebendo quatro níveis de suplemento |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2014 |
citation |
LUZ, Paulo André Santos. Consumo e digestibilidade de aveia preta em caprinos de corte recebendo quatro níveis de suplemento. 2013. 63 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2013. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/765 |
_version_ |
1805322863952003072 |
score |
10,814766 |