Análise microbiológica e físico-química de queijos coloniais com e sem inspeção, comercializados na microrregião de Francisco Beltrão - PR

Among all dairy products, cheese is one of the most common transmitters of foodborne diseases. The colonial cheese is an artisanal cheese produced on farms, usually made from raw milk and without good manufacturing practices. It has no technical regulation of identity and quality and in many cases d...

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Principais autores: Silva, Franciele da, Silva, Gisele da
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/11677
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spelling riut-1-116772020-11-13T18:18:38Z Análise microbiológica e físico-química de queijos coloniais com e sem inspeção, comercializados na microrregião de Francisco Beltrão - PR Silva, Franciele da Silva, Gisele da Cislaghi, Fabiane Picinin de Castro Tonial, Ivane Benedetti Alimentos - Legislação Queijo - Qualidade Físico-química - Análise Food law and legislation Cheese - Quality Chemistry, Physical and theoretical - Analysis Tecnologia em Alimentos Among all dairy products, cheese is one of the most common transmitters of foodborne diseases. The colonial cheese is an artisanal cheese produced on farms, usually made from raw milk and without good manufacturing practices. It has no technical regulation of identity and quality and in many cases does not have any kind of inspection. This study has been considering the high consumption of this type of cheese in the southwest region of Paraná. The aim of this study was to evaluate the physico- chemical and microbiological quality of colonial cheese samples without inspection, with federal inspection, state inspection and municipal inspection, marketed in the microregion of Francisco Beltrão-PR. Eight samples of colonial cheese, two cheeses with Federal Inspection Service (SIF), two with the State Inspection Service (SIE), two with Municipal Inspection Service (SIM) and two without inspection. Analysis physico-chemical (pH, acidity, moisture, lipids, proteins, fat in dry, nonfat dry, ash and total carbohydrates) and microbiological (total mesophilic aerobic, yeasts and molds, total and fecal coliforms, Staphylococcus coagulase positive and Salmonella sp.,). The microbiological analysis showed that 50% of the samples had counts of total and fecal coliforms above the law allowed, which two samples with municipal inspection and two samples without inspection. By means of physico-chemical analysis, it was observed a lack of standardization of colonial cheeses, especially with smaller spheres inspection, which is undesirable both for producers and for consumers. Dentre todos os derivados do leite, o queijo é um dos mais frequentes transmissores de doenças de origem alimentar. O queijo colonial é um queijo artesanal, produzido em propriedades rurais, geralmente fabricado com leite cru e sem boas práticas de fabricação. Não possui regulamento técnico de identidade e qualidade e em muitos casos não possui inspeção. Este estudo foi considerando o alto consumo deste tipo de queijo na região sudoeste do Paraná. O objetivo deste trabalho foi avaliar as características físico-químicas e a qualidade microbiológica de amostras de queijos coloniais sem inspeção, com inspeção federal, estadual e municipal comercializados na microrregião de Francisco Beltrão-PR. Foram coletadas oito amostras de queijo colonial, sendo duas de queijos com Serviço de Inspeção Federal (SIF), duas com Serviço de Inspeção Estadual (SIE), duas com Serviço de Inspeção Municipal (SIM) e duas sem inspeção. Foram realizadas análises físico-químicas (pH, acidez, umidade, proteínas, lipídeos, gordura no extrato seco, extrato seco desengordurado, cinzas e carboidratos totais) e microbiológicas (mesófilos aeróbios totais, bolores e leveduras, coliformes totais e termotolerantes, Staphylococcus coagulase positiva e Salmonella sp.). Os resultados das análises microbiológicas demonstraram que 50% das amostras estavam com contagens de coliformes totais e termotolerantes acima do permitido pela legislação, sendo duas amostras de inspeção municipal e duas sem inspeção. Por meio das análises físico-químicas, foi possível observar a falta de padronização dos queijos coloniais, principalmente com esferas de inspeção menores, o que é indesejável tanto para os produtores, quanto para os consumidores. 2020-11-13T18:18:38Z 2020-11-13T18:18:38Z 2013-09-18 bachelorThesis SILVA, Franciele da; SILVA, Gisele da. Análise microbiológica e físico-química de queijos coloniais com e sem inspeção, comercializados na microrregião de Francisco Beltrão-PR. 2013. 58 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, 2013. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/11677 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Francisco Beltrao Tecnologia em Alimentos
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Silva, Franciele da
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Análise microbiológica e físico-química de queijos coloniais com e sem inspeção, comercializados na microrregião de Francisco Beltrão - PR
description Among all dairy products, cheese is one of the most common transmitters of foodborne diseases. The colonial cheese is an artisanal cheese produced on farms, usually made from raw milk and without good manufacturing practices. It has no technical regulation of identity and quality and in many cases does not have any kind of inspection. This study has been considering the high consumption of this type of cheese in the southwest region of Paraná. The aim of this study was to evaluate the physico- chemical and microbiological quality of colonial cheese samples without inspection, with federal inspection, state inspection and municipal inspection, marketed in the microregion of Francisco Beltrão-PR. Eight samples of colonial cheese, two cheeses with Federal Inspection Service (SIF), two with the State Inspection Service (SIE), two with Municipal Inspection Service (SIM) and two without inspection. Analysis physico-chemical (pH, acidity, moisture, lipids, proteins, fat in dry, nonfat dry, ash and total carbohydrates) and microbiological (total mesophilic aerobic, yeasts and molds, total and fecal coliforms, Staphylococcus coagulase positive and Salmonella sp.,). The microbiological analysis showed that 50% of the samples had counts of total and fecal coliforms above the law allowed, which two samples with municipal inspection and two samples without inspection. By means of physico-chemical analysis, it was observed a lack of standardization of colonial cheeses, especially with smaller spheres inspection, which is undesirable both for producers and for consumers.
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